Elektrabuizen verlijmen lukt niet

klussertjen

  • #21
Kan ik zeker eens proberen. Ik heb bij wijze van test 5 PVC moffen 3/4 van pipelife besteld. Deze heb ik morgen. Ik vermoed dat deze dan tevens dezelfde binnendiameter hebben dan die schuifbuizen van 21.8x19.6? Heb ook nog in een winkel moffen van het merk JSL gevonden, deze beweren dat ze vervaardigd zijn uit PVC maar dat wil nog niks zeggen. Gisteren 5 moffen in de Hubo gekocht van het merk proline. Staat duidelijk "PVC mof" op de verpakking, maar is het dus niet. Alweer reageert enkel de buis op de lijm, de mof totaal niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #22
XanderH schreef:
Ik verlijm de boel ook als het in een holle ruimte (verlaagd plafond of holle wand) komt. Kleine moeite en better safe then sorry.
Met het risico dat de lijm binnen in de buis minder snel droogt en de getrokken kabels bij elke sokje vastplakken en er nooit weer uit te krijgen zijn.

Voor een paar jaar geleden ook een systeem in Berkel en Rodenrijs moeten vervangen.
Kabel (brandbeveiliging in dit geval) muurvast in de buis en geen beweging meer in te krijgen bij het losmaken bleek ook dat de kabel bij elk sokje vastgeplakt zat (extra kostenpost van ruim 2000 euro voor de klant omdat de aangelegde buis, bijna 200m, niet opnieuw te gebruiken was)
Vandaar dus bij ons een verbod op lijmen maar goed beugelen en schuifsokken/buis gebruiken van 20-25 cm en hooguit aan de buitenkant er even wat isolatietape omheen dan kan er ook niets losschieten en ook niets vast gaan plakken.
 

klussertjen

  • #23
Is iets wat ik nog nooit heb gezien, lijm IN de buis... . Lijkt me dan eerder onvakkundig gelijmd (lees te veel lijm aan mof gesmeerd). Een druppeltje kan ik aannemen, maar een zodanige hoeveelheid die na x aantal uur niet uitgedroogd raakt moet toch al een behoorlijke hoeveelheid zijn lijkt me.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Gerrit B schreef:
Met het risico dat de lijm binnen in de buis minder snel droogt
Eh ja daarom zorg je dus ook dat er geen lijm binnen in de buis komt.

Een dun laagje aan de buitenkant van de buis smeren, geen lijm in de mof smeren, een eventueel teveel druk je dan naar buiten toe weg.
 
  • Like
Waarderingen: klussertjen

klussertjen

  • #25
Jup, zo doe ik het ook, alleen wil de boel niet hechten op die k*t moffen :-(. Bij riolering wrijf ik wel ook de mof in met een dun laagje, daar is de waterdichtheid ook van belang
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Tja zo heeft iedereen zijn eigen werkwijze. Als er fatsoenlijk regelwerk is dan beugel ik het inderdaad met stalen schroefzadels en gaat het spul geen kant meer op. In een spouw of holle ruimte zonder achterhout dan lijm ik ook ja. Dan heb je geen andere keuze. Behalve dan zoveel mogelijk uit 1 lengte buis te maken.
 

klussertjen

  • #27
ik kan u garanderen dat het regelwerk meer dan fatsoenlijk is, ik heb alleen niet de mogelijkheid om de buizen zijdelings tegen het hout te bevestigen (door het aantal buizen en de klossen van het houtwerk). Alles ligt OP de valse plafond dus vastmaken aan de valse plafond met klemmen is niet mogelijk. Wat is wel doe is om de meter de buis met een stuk geplastificeerde ijzerdraad vasttorsen aan een schroef die zijdelings in het houtwerk werd gedraaid (als je een beetje snapt wat ik bedoel :-). Hiermee kan de buis niet zijdelings bewegen, maar in de lengterichting kan de buis nog redelijk vlot schuiven. Daarom wil ik voor alle zekerheid toch lijmen, misschien voor sommige overbodig maar ik voel me er persoonlijk beter bij
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu