Elektrabuizen verlijmen lukt niet

klussertjen

  • #1
Hoi,

Ik ben in mijn valse plafond stijve elektrabuizen aan het plaatsen (pipelife polivolt 20 mm). Om de buizen aaneen te zetten gebruik ik moffen van 20 mm (helia).. Omdat ik op het plafond niet veel plekken heb war ik de buizen kan verankeren verlijm ik de verbindingen zodat alles stevig vast zit. Ten minste, dat dacht ik toch... . Bij het inbrengen van de trekveer sprong de 2de buis al los door de druk. Bij nader inspectie kan ik alle gemaakte lijmverbindingen vrij makkelijk losmaken. De pvc lijm heeft zijn werk dus niet kunnen doen. Ik ben er vrij zeker van dat dit komt omdat de mof stukken van helia geen PVC zijn (ben ik achteraf op uitgekomen).

Daarom ben ik beginnen zoeken naar PVC moffen van 20 mm. Het rare is dat je mofstukken van 19 mm in PVC in overvloed vindt, maar in de 20 mm variant niet!. Mijn vraag: weet iemand welke moffen van 20 mm er wel geschikt zijn om te verlijmen met PVC lijm? Ik vermoed dat mofstukken van 3/4" (19mm) niet over de 20 mm buizen zullen passen?

Bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar haal je pipelife polivolt buis in 20mm vandaan? Deze staat niet in de catalogus van Pipelife...

Screenshot_20221116_163334.png


Google geeft wel wat resultaten, zonder uitzondering van Belgische webwinkels. Misschien moet je daar dan ook zijn voor moffen / sokken.

Installatiebuis in Nederland is standaard 16mm (5/8") of 19mm (3/4"). Logischerwijs vind je de accessoires dus ook in die maten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
België waarschijnlijk.
 

klussertjen

  • #4
Ik ben inderdaad van Belgïe, daar telt 16 en 20 mm als standaardmaat (zie onderstaande afbeelding, de buizen bestaan wel degelijk en zijn van "Pipelife" makelij). Zonder al te veel bij na te denken heb ik dus deze buizen aangeschaft en moffen gekocht van Helia. Deze blijken nu niet verlijmbaar te zijn, daarom dat ik ben beginnen zoeken naar PVC moffen van 20 mm. Pipeline biedt deze blijkbaar gewoonweg niet aan, wat ik uiterst vreemd vind als ze wel de buizen aanbieden. Waarom deze buizen fabriceren als je er geen hulpstukken voor aanbiedt? Andere merken bieden deze wel aan, maar zijn steeds uitgevoerd in het onverlijmbare PP.

Knipsel.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Kom hier in Nederland maar 19mm buis kopen, alles goed verlijmbaar en volop koppelstukken te koop.... Al is lijmen niet eens nodig als je de boel goed beugelt.
 

klussertjen

  • #6
zou ik onmiddellijk doen met de kennis die ik nu heb. Alleen, ik heb alle buizen al, en de buizen zitten al ingepleisterd in de muur. 3/4, 5/8, 16mm en 25mm, al deze moffen worden door pipelife aangeboden, enkel 20 mm NIET! Maar ze fabriceren wel de buizen, ik begrijp dit echt niet! Waarom de buizen fabriceren maar geen koppelstukken aanbieden???
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Kun je het niet oplossen door de buizen strak te beugelen ipv te moeten lijmen?
 

Sander 1972

  • #8
stukje tape om de mof en buis. werkt ook goed
 

Bademutze

  • #9
Waarom lijmen ? Wij lijmden ze alleen als de buizen op een dekvloer werd gelegd waar later beton op werd gestort . Verder nooit .
 

klussertjen

  • #10
Zoals gezegd komen de buizen in een vals plafond waar ik zo goed als geen mogelijk heb tot verankering. Ook zijn het redelijk veel buizen dus een klem aan iedere zijde van een koppelstuk voorzien is geen optie. De buizen waar de dekvloer opkomt maakt ik mij niet druk om, het zijn de koppelingen in het plafond die ik zou willen verlijmen. Ductape ben ik geen fan van, komt mettertijd toch los. Ik wil ze lijmen omdat ik niet wil dat ze uiteenvallen als ik later een een nieuwe kabel erdoor moet halen (wat vermoedelijk zal gebeuren in de toekomst). Voorts snap ik echt niet waarom alle diameters verlijmd kunnen worden, enkel de 20 mm versie niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Dan mof en buis uitwendig aan elkaar vast tapen.
 

Sander 1972

  • #12
Ik gebruik regelmatig isolatie tape, werkt perfect
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
zijn de buizen echt 20? en is dat niet gewoon afgerond 3/4 naar boven (3/4) is iets meer dan 19mm
welke lijm heb je gebruikt en schuur je wel een beetje als je lijmt?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Ook als verlijmen wel lukt zou ik de buizen niet los laten liggen. Dat zwabbert alle kanten op met draadtrekken en als het even tegen zit trek je de boel alsnog kapot.
 

klussertjen

  • #15
Ik heb de buizen opgemeten en de buitenspeler is wel degelijk 20mm op de kop. Ik ga morgen eens zo een mof van 3/4" halen, maar verwacht dat dit niet zal passen... . Voorts liggen de buizen niet geheel los, om de 2 a 3 meter kan ik een klem plaatsen, maar ben niet in de mogelijkheid om links en rechts van iedere mof een klem te zetten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Wat voor een bijzondere plafondconstructie is dat dan, als je maar om de 2 à 3 meter kunt bevestigen? En hoe werk je dat af? Een gipsplaat om de 2 à 3 meter vastschroeven gaat hem ook niet worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Ik zou zeggen "gooi er tyleenslang overheen" hoef je ook geen sokken te gebruiken of te lijmen.
Maar ook bij een vals plafond zit er toch een plafond boven waar je wat aan vast kan maken?
Verder staat (ondertussen misschien wel stond) in de regelgeving dat buizen deugdelijk bevestigd moeten zijn met een maximale afstand tussen de beugels bij horizontale en verticale bevestiging maar wellicht is dat in België anders.
Hier moet iemand in iedergeval het lef niet hebben om elektrabuizen te gaan verlijmen, je beugelt alles maar fatsoenlijk en gebruikt ook geen standaard sokjes maar sokkenbuis of schuifbuis zodat je na de tijd nog wat aan kunt passen zonder te moeten gaan slopen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Blijkbaar ben ik een lefgozer dan? Ik verlijm de boel ook als het in een holle ruimte (verlaagd plafond of holle wand) komt. Kleine moeite en better safe then sorry.

Niet als alternatief voor goed beugelen natuurlijk, daar gebruik ik in dergelijke ruimtes altijd stalen schroefzadels voor (in plaats van kunststof drukzadels die ik op bereikbare plaatsen / voor zichtwerk gebruik). Want inderdaad, het laatste wat je wilt is dat het losraakt als je er een keer nieuwe draad doorheen probeert te trekken.
 

klussertjen

  • #19
Tussen het valse plafond en de welving zit slechts 4 cm. De buizen zitten tussen deze tussenruimte. Vandaar dat ik niks aan dit regelwerk kan bevestigen. In de welving zit om de 2 a 3 meter een houten tussendoor, daar bevestig ik aan

Verder heb ik gewoon graag dat alles goed vastzit, zelfs al zou ik alles goed kunnen vastzetten met beugels. Het verlijmen wordt zelfs op websites als must aangeraden.
 

Bramb

  • #20
En een stuk "PVC elektro schuifbuis creme 21,8x19,6" ?
Ik verwacht dat je die er wel overheen kunt drukken (en zit ook gelijk vast). Is PVC, dus ook gemakkelijk te lijmen.
 
  • Like
Waarderingen: klussertjen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu