Elektra vragen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Na lang treuzelen ben ik toch met frisse moed begonnen aan een nieuwe klus: de elektra. Het begon allemaal met de laptop in de tuin, waardoor ik er hardhandig op geattendeerd werd dat deze contactdoos met randaarde in de keuken dus niet geaard is. De koelkast en de wasmachine zijn er ook op aangesloten dus ..... Om dit aan te pakken stapelen zich wel de "problemen" op.
  1. De meeste bedrading in huis is groen/rood/grijs. Genoemde contactdoos zit in de keuken, maar zit op de groep van de huiskamer. Als ik een aarde draad wil op die plek, dan moet ik dus de nieuwe kleuren toepassen, wat inhoudt dat ik ruim het halve huis moet vervangen, want ik kwam er gaandeweg achter dat nagenoeg elke kamer in huis wel een aftakking vanuit de woonkamer heeft... Bijna had ik een live draad te pakken in de slaapkamer, toch goed dat ik nog even dubbelcheckte. Waarom hebben ze nou juist dát niet in de NEN1010 verboden? :evil:
  2. Wil ik die ene contactdoos in de keuken dus aarden (en in de woonkamer ook een) dan moeten dus alle contacdozen in de woonkamer geaard worden uitgevoerd. Hier ben ik al een heel eind mee gevorderd, maar waar het echt wringen wordt is in de centraaldoos in de woonkamer. Door al die vertakkingen zit ik nu met een hele bos draden die onderling verbonden moeten worden. Ik hoop maar dat er genoeg ruimte is voor al die lasdoppen. Het waren er eerst al 4 met 9 paar draden, daar komt nu een 5e bij met nog eens 5 aardedraden. Er steken daar dus 23 draden uit momenteel! Wat te doen als het straks niet past?
  3. Moet straks de hele installatie vernieuwd worden, of kan ik "slechts" deze groep vervangen?
  4. Het is echt zo'n jaren '60 huis, overal zijn opbouw-lasdozen verwerkt. En ik wil natuurlijk inbouw. Stel ik wil er een vervangen door een inbouw doos, hoe krijg ik de bestaande buis netjes aangesloten als het een doorgaande leiding is?
  5. Ik moet jullie iets bekennen, ik heb in het verleden gezondigd. En goed ook! Toen ik dit klusforum nog niet kende heb ik een paar lasdozen achter het pleisterwerk weggewerkt, compleet met gemengde kleurcodes en lasdoppen en al :shock: :oops: :oops:. Wil ik mijn leven beteren (en de aardedraad kunnen trekken!), wat zijn dan mijn opties? Het zou natuurlijk heel jammer zijn van al mijn ijverige pleisterwerk als ik nu moet uithakken. Okee, pleisterwerk is te herstellen, maar het zal toch niet onzichtbaar worden vrees ik.
  6. Als ik zoveel vernieuw, moet ik dan ook meteen verplicht een modernere stoppenkast monteren met aardleks? Of is dat optioneel. Er zitten nu 6 groepen in.
  7. Ondertussen heb ik al een paar kilo rood+groen VD draad over, wat doet men daarmee (behalve schilderijen ophangen)? Is dit niet chemisch afval?
Alvast bedankt voor het meedenken.
(sorry dat het zo'n lap tekst is geworden)
 
  1. Wat is bij je probleem dan? Je moet altijd controleren of de spanning weg is voordat je eraan werkt.
  2. Je moet gewoon kleur voor kleur lassen en stapelen dan past het wel.
  3. Deze groep is voldoende.
  4. De oude doos opkappen en dan past er een inbouwdoos op de buis of als de diepte niet gehaald word door de buis kan je er een sokje optikken en dan een klein stukje flexbuis opzetten. Je doos komt dan wel iets lager.
  5. Wat voor andere opties heb je?
  6. Jij bent zelf verantwoordelijk of je aardleks laat plaatsen.
    De nen heeft het alleen over grote aanpassingen niet over hoe groot
    Je kan gewoon de kast laten zitten en er 2 aardleks en een Hs bij laten plaatsen.
  7. Schoonkoper 7 euro de kilo vuil ±4 euro
 
Punt 2 is opgelost. Ik heb 't inderdaad kleur voor kleur gelast en met enig propwerk zit 't nu netjes dicht.

De contactdoos in de keuken is toch wel een apart geval. Het zit op de plek van een voormalige deuropening en is wel voorzien van een grijze draad, maar rara hoe kan dat op een tot nu toe ongeaarde groep...
Wcd losgemaakt en zie daar, een zwevende pvc-buis. Als ik de trekveer erin steek dan komt deze in de voormalige deurpost uit. De buis zit ook nergens vast. De muur zal dus open moeten.

Dit wordt dus weer zo'n waterval-klus :)
Nou was ik toch al niet zo tevreden met de wandbekleding in de keuken: de vorige eigenaars vonden het wel een gezellige uitstraling als er hout op zat, dus ze hadden er ... OSB (!) tegenaan laten maken. Nou! Prachtig. Die ben ik nu dus aan het slopen, en achter het OSB komen van die oubollige gelige tegels tevoorschijn, dus het ziet er naar uit dat ik binnenkort ga leren tegelen en nieuwe keukenkastjes ga plaatsen zoals ik al een tijd in m'n hoofd heb.

Het is eventueel ook mogelijk om gelijk die wcd in de keuken op de keukengroep te zetten, met als nadeel dat dan de apparatuur op slechts één groep zou zitten. Het gaat dan om de wasmachine, magnetron, waterkoker, koelkast en een electrische oven, dus dat kan ik nog wel uit elkaar houden (koken en wassen doe ik niet vaak tegelijk). Waarschijnlijk weet ik morgen meer.

Wat is schoonkoper/vuil koper en wie koopt zoiets op?
 
Nog even over punt 5: de enige optie zonder breekwerk die ik zelf zie is als ik het voor elkaar krijg dwars door die lasdoos een draad te trekken, dan ruk ik de huidige draad los en het enige dat achterblijft is een loze lasdoos met een losse lasklem. Mag dat?

Maar ja, zie het maar 's voor elkaar te krijgen. De trekdraad is gebogen van zichzelf en zoekt dus altijd de hoek van de doos i.p.v. rechtdoor naar de tegenovergelegen buis. Misschien lukt het met een koperdraad.
 
Vuilkoper is koper met isolatie/verf ed.
Schoon koper is blank koper.
Schroot handel koopt zoiets op.

De kans dat het je lukt om een veer door die doos te stoten is heel klein.
 
Da's een goeie, als ik hiermee klaar ben dan zal ik daar wellicht gebruik van maken.

Update: bij één weggewerkte lasdoos is het zowaar gelukt om de draad rechtdoor te duwen. De andere ga ik nog proberen.

Intussen is het me duidelijk geworden hoe het zit met de keuken. Kleine vergissing: ik zei eerst OSB, maar het is natuurlijk underlayment. Ook niet mooi. Nadat ik de boel gesloopt heb, is ook het werkelijke probleem blootgelegd. De "ongeaarde geaarde wcd" blijkt zijn randaarde uit de keukengroep te hebben geleend en deze draad zat in weer een andere weggewerkte lasdoos aan een kroonsteentje waar de draad is afgebroken. Deze lasdoos is met een pvc-buis dwars door de muur verbonden met de huiskamergroep.

Iets erboven zit een gat in de muur als "lasdoos". De zwarte schakeldraad van de verlichting is flexibel snoer, dus geen vaste kern. In plaats van een lasdoos hebben ze gewoon de pvc-buis gewoon half open gesneden. De pvc-buis naar de wcd is niet gebogen, maar bestaat uit losse stukken rechte pvc-buis, wat verklaart waarom ik er met de trekveer niks mee aan kon. Wat ik gedaan heb hoort misschien niet, maar dit is echt eersteklas prutswerk. Jullie zitten nu vast te gruwelen. Hier een plaatje.

elektra-1.jpg


elektra-2.jpg


elektra-3.jpg


Het beste lijkt mij nu wel om de beruchte wcd maar naar de keukengroep te verhuizen. Nu ik toch lekker bezig bezig ben zal ik meteen maar de keukengroep helemaal overnieuw bedraden.
 
Het betere pruts-en knutselwerk!

Probeer iig de hele zaak een beetje netjes te maken, door in de gaten dozen te plaatsen en de leidingen te vervangen. Opnieuw bedraden is ook geen slecht begin. Heb je niet de mogelijkheid om er een extra groep bij te plaatsen?
 
Oei, een extra groep. Dat zou ik best wel willen, maar dan wordt het een regelrechte renovatie.

Schiet me wel iets te binnen: er ligt al jaren een grondkabel in de tuin voor elektra in de schuur. Die moest ik ook maar 's eindelijk gaan aansluiten, vind je ook niet? Ik had gedacht om dan de pvc buis door te trekken tot in de kruipruimte die altijd droog is. Wat voor aansluiting tussen VD en grondkabel heb ik nodig? Een gewone opbouw lasdoos?
 
Een universele lasdoos in een kruipruimte mag dus niet, ondanks dat de kruipruimte altijd droog lijkt of blijkt te zijn dan nog moet men een lasdoos installeren met de juiste ip-klasse. Een lasdoos met wartels en waar het deksel een rubbere rand heeft voldoet hier prima.
 
Ik zou onder de vloer (kruipruimte) geen overgang van VD naar grondkabel maken.
Het is beter om de grondkabel boven de vloer te halen en daar de las te maken in een kabeldoos.

suc6 Arie
 
Ja dat is ook een idee. Ik hoop dat er nog voldoende kabellengte in zit, er steekt nog iets van 1.5 à 2 m boven de grond uit.
 
Zeker waar @rie, maar soms is het handig (voorkomen van sloopwerk) om het zo te doen. Als de doos goed wordt toegepast, kan het.

Ik schat Ed kundig genoeg in om het goed te doen.
 
:oops: Je hebt dus nog steeds vertrouwen in me, ondanks mijn "misdaden". Ik kijk wel hoe het gaat lopen, de kruipruimte is al zeker 10 jaar kurkdroog, even afkloppen. Enig sloopwerk ontkom ik toch niet aan, de underlayment wand is er inmiddels af en ik zal dus iets moeten doen aan de deuropening (en de tegels).

Ik ben al een beetje aan het rondsnuffelen voor een nieuwe/andere keuken, maar omdat deze keuken zo klein is wordt het misschien toch zelfbouw, ik heb wel een ideetje in m'n hoofd.

Voordat ik nog meer zonden bega, ik heb het nu maar even (tijdelijk) opgelost met een vmvk kabel door de muur en door die onderste lasdoos heen (90°) en zo de aansluiting gemaakt naar de bovenste "lasdoos", het gat in de muur. Mag dat zo blijven, of moet ik die onderste lasdoos wegbikken, een stuk pvc erin en vervolgens een echte inbouwdoos plaatsen?
[Edit: Toon zei het al eerder: doos plaatsen. Vraag m.b.t. vmvk kabel blijft staan.]

Ik heb al wel geconstateerd dat dat zwarte stuk soepelsnoer niet doorloopt naar het lichtpunt, 10 tegen 1 dat er dus nóg een verborgen lasdoos zit, waarschijnlijk achter die bovenkast (naast de voormalige deur, iets hoger dan het gat).
 
Een stuk kabel op 90 graden door een doos vervangt niet soepel. Maak er maar een stuk buis van.
Je hebt nu de kans om het goed te doen, dus zoek die oude dozen op en maak het zoals het hoort.
 
Het is uiteindelijk toch gelukt met de verborgen lasdozen in de huiskamer. Omdat het bij een niet lukte om een draad rechtdoor te stoten door de lasdoos, besloot ik de bestaande draden van weerszijden los te wurmen, ik dacht, het ergste wat er kan gebeuren is dat ik alsnog de muur moet open hakken. Nou, dat was dus de truc want zodoende was er ineens voldoende ruimte in die doos om een draad door te stoten. Het enige dat er nog aan herinnert is de wetenschap dat er nog 2 dozen in de muur zitten met lasdoppen zonder draad erin. :)

De hele huiskamergroep is nu dus overal voorzien van bruin, blauw en groen/geel. Af en toe lees ik dat je voor een speciale toepassing in een ruimte één geaarde wcd mag hebben terwijl de rest ongeaard is; mag het ook andersom? Dus een ongeaarde wcd voor een speciale toepassing terwijl de rest geaard is?

Nu ben ik in de keuken alle bedrading aan het vervangen. Wat denk je? Breekt het oog van m'n treksveer, ik wist niet dat dat ook bestond. Heel toevallig had ik natuurlijk net niet m'n reserve-trekveer bij de hand. Van die dingen. :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan