Vraag inzake elektra (opbouwschakelaar + stopcontact)

Fmrama

  • #21
Zoek eens op google naar het nut van een geaard stopcontact!
 
  • Like
Waarderingen: DBdeJ

DBdeJ

  • #22
Ben ik net aan het doen. Sinds 1996 verplicht lees ik. Ja, dit huis komt uit 1925.

Maar goed, ik kijk gewoon uit met het WCD :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
Wat is het bouwjaar van de woning? Zijn alle contactdozen in de woning geaard of heb je nog ongeaarde contactdozen? Hoe zit het met overige contactdozen in dezelfde ruimte?

Misschien mag je de contactdoos vervangen door een ongeaard exemplaar. Dan wek je niet meer de illusie dat de contactdoos is voorzien van veiligheidsaarde. Gevaarlijk is het niet als je alleen klasse II dubbel geïsoleerde toestellen gebruikt zoals de doorsnee stofzuiger of föhn.

Zit je er nog wel mee dat die draad 1,5mm² is terwijl het 2,5mm² zou moeten zijn.


DBdeJ schreef:
Ben ik net aan het doen. Sinds 1996 verplicht lees ik. Ja, dit huis komt uit 1925.
Er zijn meer redenen waardoor het toch ook in jouw oude woning verplicht kan zijn. Bijvoorbeeld bij grondige renovatie ben je verplicht om de laatste normen toe te passen.

Maar ook bij oudere normen kan het verplicht zijn, bijvoorbeeld:
- Omdat andere contactdozen in dezelfde ruimte geaard zijn.
- Afhankelijk van de vloerafwerking (mogelijk geleidend zoals tegels).
- Afhankelijk van de aanwezigheid van 30mA aardlekbeveiliging.

Maar het is nog nooit in geen enkele editie van de norm toegestaan geweest om een contactdoos met aardcontact te plaatsen en deze vervolgens niet aan te sluiten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
DBdeJ schreef:
De vorige bewoners waren nogal incompetent is ons al vaker gebleken bij bepaalde zaken.
Zij wisten misschien niet beter. Jij nu wel!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #25
Jij kunt dan wel uitkijken met die WCD, maar...

Als er op zeker moment iemand (anders) in het huis een klus doet of iets schoonmaakt en zijn apparatuur of gereedschap aansluit op dit ogenschijnlijk geaarde wandcontactdoos, is de kans zeer reeel dat er een ongeluk gebeurt.

Wanneer dan vervolgens jouw (bijv. aansprakelijkheids-) verzekering wijgert de schade uit te keren, zit jij levenslang met de gebakken peren, dwz. dat je zijn invaliditeit of zelfs begrafeniskosten zult moeten ophoesten. Buiten het schuldgevoel dat je dan ongetwijfeld zult hebben, want op het forum was je afgeraden dat te zo laten zitten...

Je zult dus op zijn minst het geaarde stopcontact (cq. de combinatie van stopcontact en schakelaar) moeten vervangen door een die duidelijk niet geaard is. Zodat duidelijk is dat dit een niet-geaard stopcontact betreft.
 

DBdeJ

  • #26
@Kees Kans is zeer reeel. Dat lijkt me wat overtrokken. Moet ik dan nu ook alle andere stopcontacten gaan checken of die wel geaard zijn? Wie doet dat nou dan, toch helemaal niemand..

En waar kun je dan niet-geaarde stopcontacten kopen? Aangezien deze nu niet meer toegestaan zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27
Bij zo'n beetje elke bouwmarkt.
Zie bijvoorbeeld hier
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Dat het allemaal niks mag kosten, schrijf je juist zelf.... Zo duur is het echt niet om 1 set draden opnieuw te laten trekken. Doorgaans een klusje van minder dan een half uur en je hebt er niet eens een echte installateur voor nodig; een handige buurman is ook al prima.

Je lijkt dus wel heel makkelijk te zeggen "het werkt dus ik laat het maar zo".

Zoek inderdaad maar eens op Google naar het belang van het aansluiten van een aardedraad op een geaard wcd. Zodra je een apparaat aansluit dat niet dubbel geïsoleerd is, ontstaat er wel degelijk een gevaar.

Wcd's zonder randaarde verkopen ze in iedere bouwmarkt.
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #29
DBdeJ schreef:
Wie doet dat nou dan, toch helemaal niemand..
Ik wel! Toen mijn zoon (jaren geleden) in zijn 'nieuwe' appartement trok, heb ik alle (ogenschijnlijk) geaarde stopcontacten inderdaad gecheckt op verbinding met aarde. En wat bleek: in het toilet zat een oude, behoorlijk krikkemikkerige vorstbescherming (een heel klein metalen kacheltje), dat aan de buitenkant onder spanning stond, vlak naast een daarbij in de buurt lopende waterleiding. Bij het openen van het betreffende stopcontact bleek er een geel/groene draad te lopen naar een ventilator in de naastgelegen badkamer. Maar nergens was een verdere verbinding te vinden! Een potentieel dodelijke situatie, want wanneer iemand dat kacheltje (zat op ooghoogte achter het toilet, binnen handbereik als je staat te plassen) en de waterleidingbuis samen had aangepakt was het gebeurd geweest! En ook nog schijnveilig, omdat er in dat stopcontact wel degelijk een geel/groene draad aangesloten was.

Het kacheltje, dat een kortsluiting had naar de behuizing ervan, heb ik vanzelfsprekend vervangen, het stopcontact heb ik op ordentelijke wijze meteen van aarde voorzien.

En nog langer geleden, toen stofzuigers nog van metaal waren, heb ik meegemaakt dat een werkster bij mijn ouders aan de stroom vast kwam te zitten, omdat ze de stofzuiger (die blijkbaar defect was) en een CV-radiator tegelijk vastpakte (even wat stof erachter weghalen). Ternauwernood konden we de stekker eruit trekken en hebben zo haar leven gered. Geaarde stopcontacten had je toen nog vrijwel nergens in huis, behalve in de keuken.

Niet voor niets dat ik erop sta dat elekro-aanleg veilig gebeurt en dat je je niet kunt vergissen als het gaat om wel of niet geaard zijn van stopcontacten. Met stroom valt niet te spotten!
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Vonken_trekker en Rola

DBdeJ

  • #30
En wat voor zin heeft het om zo'n ongeaarde wcd te kopen? Want van de buitenkant is het toch allemaal hetzelfde?

Trouwens, het is toch ook niet zo als je een apparaat aansluit die niet dubbel geisoleerd is, je direct een groot gevaar loopt. Dat is alleen als er kortsluiting oid ontstaat omdat bijv. een draad versleten is of als er water bij komt.

Enfin, goed dat ik in ieder geval op de hoogte ben van deze situatie.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #31
Nou de buitenkant is niet hetzelfde.
Maarja
Je moet het bij jou gewoon zo laten zitten, want je bent je in allerlei bochten aan het wringen om toch je gelijk te krijgen en het niet te vervangen.
Er zijn al genoeg voorbeelden genoemd wat er mis kan gaan.
Maar dat is blijkbaar tegen dovenmans oren gezegd.
Blijkbaar staat bij jou geld hoger in het vaandel als veiligheid.
Succes verder en hopelijk gaat het nooit mis in huis.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #32
Van de buitenkant is het NIET allemaal hetzelfde!
Geaarde stopcontact(combinatie):

geaard.jpg


Ongeaarde stopcontact(combinatie):

ongeaard.jpg

Aan de buitenkant duidelijk te herkennen of het een geaarde wcd betreft of niet.

Maar verder moet je het helemaal zelf weten hoor. Ik wil je wel waarschuwen: als er door deze situatie ooit een ongeluk gebeurt, laat dan in elk geval niet weten dat je dit willens en wetens zo gelaten hebt. Want dan zou het wel eens een strafrechterlijk vervolg kunnen hebben!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #33
De juiste contactdoos plaatsen is veiliger als je ook consequent bent en geaarde stekkers alleen in geaarde contactdozen steekt.

Als je daar ook maling aan hebt maakt het in feite natuurlijk geen verschil.
 

DBdeJ

  • #34
Maar als jullie een huis kopen hè, ga je dan ieder stopcontactje loshalen om te controleren of die wel daadwerkelijk geaard zijn? Dat doet echt werkelijk niemand. Kijk we zitten hier op een vakmansforum, dat snap ik, maar ik krijg toch een beetje de indruk dat jullie wat los staan van de realiteit.

Die koekenbakkers voor mij leven waarschijnlijk al 15+ jaar met dit stopcontact. En dit zijn allemaal houde huizen (jaren 20) in de stad. Waarschijnlijk hebben alle buren dezelfde situatie. Ik zie niet vaak berichten voorbij komen dat mensen geëlektrocuteerd zijn of hun leven lang invalide zijn gebleken.
 

DBdeJ

  • #35
Maar goed, ik plak het anders wel af met een stuk tape. Dan gebruiken we het stopcontact niet meer. En mocht het onwaarschijnlijke scenario zich voordoen dat iemand op onze overloop een oud niet dubbel geïsoleerd apparaat wil aansluiten, dan kan hij/zij er geen gebruik van maken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #36
Je hoeft het niet open te schroeven, je kunt het ook gewoon nameten. Ja, dit is iets wat ik in iedere woning waar ik tot nu toe heb gewoond wel heb gedaan. Van grote woningcorporaties weet ik ook dat ze een technische controle doen bij een nieuwe huurder. Woning eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de elektrische installatie maar er zal sinds 1925 vast wel eens een installateur in jouw woning bezig zijn geweest.

In principe zou dit natuurlijk gewoon in orde moeten zijn. Als je niet zelf gaat lopen prutsen en werkzaamheden uitvoert zoals het hooft, of laat uitvoeren door een vakman, kun je er gewoon op vertrouwen dat alle geaarde contactdozen zijn geaard. Zo simpel zou het moeten zijn.

Niet dubbel geïsoleerde apparaten zijn niet per definitie oud trouwens. Vrijwel alle keukenapparatuur en witgoed zijn gewoon klasse I toestellen. Computers ook. Verder is een hoop wat je in een woning aantreft tegenwoordig wel klasse II / dubbel geïsoleerd ja, al heb ik volgens mij ook nog ergens een klasse I tafelventilator.
 

Lampje45

  • #37
DBdeJ schreef:
Kan niet wachten totdat we in 2040 leven en dus afthanse bedrading hopelijk verleden tijd is
De vraag is of je dat op deze manier van denken en doen wel haalt.:(
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu