Elektra tuin/schuur werkend krijgen?

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1

Situatieschets;

Op 1 komt er stroom binnen in de schuur vanaf een aparte groep in de meterkast, hier zit de verlichting van de schuur, dubbel stopcontact en buitenverlichting op.

2. Plantenbak, hier wil ik een spotje op 230v

3. Van 1 naar 3 ligt een 3 aderige grondkabel ingegraven.

3. Hier wil ik een (dubbel) stopcontact, en vanaf dit punt verder naar 4.

4. Hier staat een olijf, die wil ik
met 1 of 2 spotjes belichten.

Concrete vraag, hoe ga ik dit op de juiste manier aansluiten? Ik wil graag de verlichting op 1 of andere manier automatisch aan laten gaan, het idee was de grondkabel met een wifischakelaar te schakelen in de schuur maar dan heb je alleen spanning op de stopcontacten als
de verlichting aanstaat?

Wie kan me opweg helpen?
Bedankt alvast.
Ps, de buitenlamp aan de schuur zit een wifilamp in, daar heb ik geen omkijken naar.

titel aangepast - mod
 

Ronaldjes

  • #2
Kunt de voeding na de stopcontacten via klik aan klik uit of wifi onderbreken voordat hij naar de olijf spots gaat. Of is dat nu te simpel gedacht?

Zo blijf je spanning op je wcd houden en schakel je de spots aan en uit
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat zal
Lastig zijn aangezien het buiten aan de muur is.
Ik denk dat een schemerschakelaar de enige optie is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat noem jij een 3-aderige grondkabel? Is dat 3 aders + de aardlitze of 2 aders + de aardlitze? Wat heb je precies gelegd?

In het eerste geval kun je 1 ader vanuit de schuur schakelen voor je spotjes. In het tweede geval zul je de schakelaar moeten plaatsen tussen punt 3 en punt 4. Dat kan inderdaad een schemerschakelaar zijn, maar die wifi schakelaar die je gepland had kan toch ook? Je zult er dan alleen een waterdichte behuizing voor moeten regelen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Geel/ groen
Blauw
Bruin
Kabel met mantel voor in de grond.

Ik denk dat ik voor de WiFi lampjes van die bekende budget keten ga. Dan heb ik verder geen extra apparaten nodig voor buiten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Bijzondere kabel heb je dan. Doorgaans zit er in een grondkabel geen groen/gele ader. Voor aarde gebruik je de litze welke direct onder het staalscherm ligt.

Weet je wel zeker dat die kabel geschikt is voor in de grond?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik denk dat de kleuren zwart bruin grijs zijn, kabel zit onder het zand dus is moeilijk te zien. Ik heb Ff een foto gemaakt van wat er op staat, wellicht dat dat
Meer zegt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ja, dat is dus een grondkabel met 3 aders PLUS een aardlitze. Er zit totaal niet 3x maar 4x 2,5mm² in.

Je kunt bruin gebruiken als vaste voeding, zwart gebruiken als schakeldraad voor de spots en grijs gebruiken als nul en natuurlijk de litze als aarde. Jouw eerste plan met de wifi schakelaar in de schuur kan dus gewoon want je hebt een extra ader beschikbaar.

Dit moet dan natuurlijk wel een inbouwschakelaar zijn welke je in een lasdoos plaatst. Een tussenstekker wordt lastig als je de stekker maar met één van de aders uit de kabel wilt verbinden. Maar dit soort kabel is voor vaste installatie dus die moet je toch al niet met een stekker willen aansluiten.

P.S. Grijs gebruiken als nul is niet hoe "het hoort". Een nuldraad moet volgens de normen blauw zijn (over de gehele lengte). Jouw installatie gaat dus niet aan de normen voldoen, hoe je het ook aansluit en waar je het ook schakelt, want je hebt sowieso een blauwe ader nodig ook al zou je alleen een WCD of alleen een verlichtingsarmatuur plaatsen. Aan jou de vraag hoe erg je dat vindt, maar als je het volgens de regels wilt aanleggen moet je de grondkabel vervangen door één met een blauwe ader (2x2,5+as, 4x2,5+as of een zeldzame variant van de 3x2,5+as). Als je de huidige kabel gebruikt zou ik op zijn minst de grijze ader aan beide kanten blauw tapen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu