Elekticiteit aanleggen voorzetwand

Xeryn

  • #1
Allen,

Op mijn slaapkamer wil ik achter het bed een wand gaan maken waarop ik laminaat ga plaatsen.
Nu wil ik in de wand licht gaan plaatsen met de bijbehorende schakelaars boven het nachtkastje, daar heb ik wat hulp bij nodig.

Ik heb een schema gemaakt (sorry voor misschien niet juist gebruiken van symbolen), hoe ik denk dat het moet worden, graag zou ik willen weten of dit nu juist is.



Wat uitleg:

Schakelaar links en schakelaar rechts, moet een dubbele schakelaar worden (wissel wissel schakelaar), waarbij bij elke de buitenste schakelaar de nachtlamp aan en uit moet kunnen zetten (dus 1 lamp per kant gewoon aan/uit schakelen) en de binnenste schakelaar een hotelschakeling moet worden voor de spotjes (dus onafhankelijk van elkaar de spotjes aan of uit kunnen zetten).

Gaat dat op deze manier werken?

Alvast bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Helemaal goed!
 

Xeryn

  • #3
Bedankt! :)

Dan nog even een extra vraag:

Stel ik wil naast de schakelaars ook een stopcontact aanleggen (dmv dubbele raamwerk en inbouwdoos), is het dan slimmer om de aftakking te doen vanaf het beginpunt (dus leidingen richting de schakelaar leggen en een extra leiding naar de stopcontacten), of gewoon vanaf de schakelaar mbv lasdop?

Dit vanwege de randaarde (komt allemaal vanaf een stopcontact af, met randaarde), die is volgens mij verplicht bij een stopcontact, of is dit niet perse nodig?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu