Electrolux evy7800aox, magnetron werkt niet en raar geluid

Extaxi

 • #1
Onze Electrolux (die net een volledig nieuwe deur heeft nadat het glas was gesprongen 's nachts) heeft sinds deze week kuren. We hadden al een keer wat vonkjes gezien en gehoord in het element bovenin de oven, maar nu is de magentron gestopt te werken.

We kunnen 'm gewoon aanzetten en alles lijkt het te doen, maar er gebeurt niets. Sinds vandaag kan ik de magnetron niet eens meer aanzetten want dan horen we een brommend geluid.
De oven werkt zoals altijd fantastisch.

Ik lees op internet dat het vaak de diode of condensator is (kost een paar tientjes), maar kloppen de verschijnselen die ik noem dan? Of kan dit ook heel wat anders zijn?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Breng hem naar een reparateur, i.v.m. straling is het niet verstandig hier zelf aan te gaan sleutelen.
   

  Extaxi

  • #3
  HI Jan,

  Dank voor je zorgen, oprecht! Want dat kan inderdaad met een condensator flink mis gaan. Maar gelukkig heb ik 2 linker handen en zou ik er niet aan denken om hier zelf mee aan de slag te gaan.

  Zou alleen wel willen weten of het obv de klachten duidelijk is wat het kost en of het de moeite waard is om 'm weg te brengen.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  En dat is nou juist iets wat niet op afstand te bepalen is. Het kan zijn dat de deursluiting niet goed heeft gewerkt en er daardoor een (beveiligings-) zekering uitgevlogen is. De reparateur kan dan de deursluiting opnieuw afstellen en de zekering vervangen. Dat zou niet echt duur hoeven zijn, bovendien zou je bij de reparateur die het glas heeft vervangen kunnen informeren of dat niet onder de garantie van de vorige reparatie hoort. Het heeft tenslotte allebei met de deur te maken.

  Maar het kan ook zijn dat er in het hoogspanningsgedeelte een defect zit, dat niets met de vorige reparatie te maken heeft. Dat zal beduidend duurder worden, maar prijzen zijn niet te voorspellen. Doen we daarom ook niet op dit forum. :wink:
   

  Extaxi

  • #5
  Kees, wat ik beschrijf zou dat dan kunen liggen aan het niet werken van een zekering? Dan hoeft 'ie toch niet zo'n brommend geluid te maken? Navragen bij de officiële reparateur is inderdaad een idee.

  En vonkjes in de magnetron lijken me ook niet normaal, maar ik begrijp dus dat dat niet duidt op een bepaald defect maar het kan van alles zijn.

  Ik, zonder technisch inzicht, zou denken dat bij een kapotte diode of consendator een bepaald gedrag hoort. En dat je obv daarvan dingen kunt uitsluiten of misschien wel kunt benoemen. Prijzen vraag ik ook niet naar ;-)
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Extaxi schreef:
  Zou alleen wel willen weten of het obv de klachten duidelijk is wat het kost
  Prijzen vroeg je niet naar? :wink:

  Vonkjes in een magnetronoven kunnen al ontstaan als er iets van metaal in ligt (of een bord met een gemetaliseerde rand), dus op zich zegt dat niet zoveel.

  Ik heb wel technisch inzicht, maar van afstand bepalen wat er aan een magnetronoven met zijn hoge spanningen en specialistisch omvormer mankeert, daar waag ik me niet aan.
   

  Extaxi

  • #7
  Haha dank je Kees. Dat zegt genoeg denk ik, dat het gewoon niet te bepalen is obv de klachten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu