Electrische zonwering rolt niet meer op

Hans Polet

  • #1
Hallo forum,

Onze zonwering rolt niet meer op. Ook is hij te ver uitgerold, zodat het doek slaphangt. Vóór mijn vakantie werkte het prima.
De motor maakt wel geluid, de rol probeert telkens een stukje (halve centimeter) te bewegen, maar in de richting die het doek via de bovenkant van de rol zou sturen. Klopt dit (nooit op gelet)?
De schakelaarstand om het scherm verder te laten dalen doet niets, geeft ook geen geluid.
Vanmiddag wordt slecht weer verwacht, en ik ben bang dat alles stukwaait.

Met vriendelijke groet,
Hans
 

Kluske

  • #2
Hallo Hans,
Waarschijnlijk is de motor stuk.
Om het scherm dicht te krijgen probeer eens dat er iemand de schakelaar bedient en dat je met een of twee man het scherm bij het uiteinde vast pakt en aan duwt zodat het doek slap hangt en de motor nagenoeg niks hoeft te doen.
Wanneer dit geen succes is duw hem dan dicht en doe er een bandtje of een stuk touw om heen zodat hij niet kan stuk waaien.Vouw voorzichtig het doek een klein beetje op tijdens het dicht duwen.
 

Hans Polet

  • #3
Hallo kluske,

Het bleek een oud model scherm te betreffen, waarbij de motor aan het rolmechanisme was verbonden met een vierkant asje van 1,5 cm. Het ontvangende eind was rond uitgesleten.
Ik heb de motor laten vervangen door een handslingersysteem.
Dat was veel goedkoper dan een nieuwe motor (materiaalkosten al 320 EUR), en het is ook eigenlijk geen moeite om het zelf op en af te rollen. Plus, zoals mijn vader altijd zei: hoe minder erop zit hoe minder kapot kan gaan.

Bedankt voor je advies!

Met vriendelijke groet,
Hans
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het ontvangende deel was uitgesleten was het waarschijnlijk alleen een kwestie van die kunststof bus te vervangen.
 

Hans Polet

  • #5
Je hebt gelijk. Maar de as was ook niet vierkant meer. Bovendien is het scherm nu zo oud dat de vraag bleef hoelang de motor het nog zou uithouden, als het onderdeel so wie so nog te krijgen zou zijn.

mvrgr.
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu