Electrische vloerverwarming; isolatie, afwerking regeling.

Coco Beton

  • #1
Hallo,

Ik wil in een ruimte van 4,5 x 4,5 x 4,5 m electrische vloerverwarming aanleggen. De hele opbouw mag max. 12 mm dik zijn.

Het gaat om een serre gedeelte van een pand uit 1895 waarvan de oorspronkelijke houten vloer kennelijk vervangen is door beton met daarop vinyl (denk ik) gelijmd. Of er iets geïsoleerd is weet ik niet.

De vloeren in het pand zijn van papier, op dit moment Chinese kranten, waarover een paar lagen parketlak zijn aangebracht. Het is supermooi, dus ik wil ook bovenop de vloerverwarming kranten plakken.

1. Moet ik onder de matten van de electrische vloerverwarming nog een isolerende laag
    aanbrengen? Zo ja , wat kan ik daarvoor gebruiken?
2. Isoleert vinyl, of zou ik die juist moeten verwijderen?

Tussen de mat en de papieren afwerklaag dacht ik een laag egaline aan te brengen.

3. Welke type egaline.
4. Welke dikte?

Ik heb iets gelezen van een modulerende regelunit die 30% energiebesparing zou moeten opleveren.

5. Klopt dat?

En tenslotte:

6. Ben ik wel goed bezig?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of de rekenwijze ook opgaat voor elektrische verwarming weet ik niet zeker, maar ik heb even 70 Watt/m³ gebruikt en uitgerekend hoeveel verwarmingsvermogen je dan nodig hebt. Voor een serre (glas?) misschien nog meer vermogen per m³ nodig?

De ruimte heeft een volume van ca 91 m³, benodigd vermogen is dan ca 6,4 kW.

Daarvoor zouden dus twee elektra groepen nodig zijn om dat aan te sturen, en het wordt heel erg onrendabel in energieverbruik, lijkt me.

Daarbij vraag ik me af of die geplakte kranten wel blijven zitten indien de lijm ervan warm wordt. want die vloer van kranten is natuurlijk niet zomaar iets, dat vergt een of andre speciale (mij niet bekende) lijmtechniek...

Vinyl lijkt me geen bruikbare onderlaag, niet voor elektrische vloerverwarming, en niet voor een dergelijke bijzondere vloerbedekking.
En ook niet om egaline overheen aan te brengen.

De energiebesparende regeling is volgens mij iets, wat je gelezen hebt in een topic over vloerverwarming met water op de cv aangesloten.

Het lijkt mij persoonlijk beter de verwarming te regelen met een of meer radiatoren, het vinyl te verwijderen, en de vloerbedekking direct op de ondergrond te leggen, eventueel na egaliseren.

Voor die speciale vloerbedekking zul je wel moeten gaan zoeken, misschien moet je eens bij wat chinese mensen informeren of zij dat kennen en weten hoe je dat moet aanbrengen?
 

Coco Beton

  • #3
Beste Kees,

Het betreft een winkelruimte voor dameskleding waarvan de serre pasruimte is. Enig comfort is gewenst. Er zijn al drie radiatoren aangesloten op een HR ketel. Desondanks is de vloer 's-winters onaangenaam koud, en circuleert de lucht te heftig.
De bedoeling was om de electrische vloerverwarming te leggen als bijverwarming, waarbij 1 radiator verdwijnt. De andere kunnen blijven want ze gebruiken geen effectieve verkoopruimte.

Wat bedoel je met onrendabel energieverbruik? Ik heb begrepen dat vloerverwarming juist bij hoge ruimtes gunstig is v.w.b. energieverbruik. Bovendien kan op koopavond, zaterdag en koopzondig tegen nachttarief verwarmd worden.

De achterwand bestaat bijna geheel uit thermopane ruiten. Het dak is onlangs vernieuwd met een extra dikke isolerende laag.

Waarom denk je dat egaline ongeschikt is?

Waarom denk je dat de vinylvloer ongeschikt is? Ik dacht dat het juist een gratis extra isorende laag is (en bovendien zie ik er tegenop om hem van het beton te moeten pellen).

Een leverancier van de matten zei ook dat die modulerende regeling alleen bij cv-vloerverwarming van toepassing is. Maar een van de Google ads op dit forum, van es2, linkt naar een toepassing van de techniek bij electrische vloerverwarming.

Dat van die Chinezen begrijp ik niet. Ik heb al vloeren met Chinese kranten gelegd, en het resultaat is werkelijk verbluffend, echt helemaal super:
Originele doch beschadigde houten vloer + (merk ondervloer verwijderd, mod) + hardboard + kranten gelijmd met polyvinylacetaat + 2 lagen glansvrije watergedragen parketlak.
Het is de bedoeling regelmatig een nieuw vloertje te plakken, van landkaarten, of gewoon een leuk gekleurd mozaik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Elektrische verwarming is altijd onrendabeler dan cv-verwarming, en zeker bij dergelijke hoge vermogens. Gewoon een stuk duurder. De situatie van winkel enzovoort had je niet beschreven.

Ik heb niet gezegd dat egaline ongeschikt is, maar dat het niet geschikt is om op vinyl te doen. Dat hecht absoluut niet op elkaar.

Vinyl vloerbedekking is een materiaal, waar weinig andere stoffen aan hechten, dus lijkt me geen goede ondergrond. Daarbij zal in de loop der tijd steeds slechter worden.

In je vraag geef je geheel niet aan, dat je die andere vloeren zo zelf gelegd heb, hoe moet ik dat weten? Het is bepaald geen gebruikelijke methode van vloerbedekking.

De inhoud van de Google ads heeft geen enkel verband met het forum. Zij dienen slechts ter bekostiging van de serverruimte, omdat het forum een particulier initiatief is.

Voor de rest kan ik je alleen maar aanraden om er een vakman bij te halen, die een en ander goed kan beoordelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kwa rendement zou ik toch voor een water verwarmde vloer gaan.
Hoe je het ook doet het vinyl moet eruit, je kan daar een leuke machine voor huren dan is het er zo uit.

Er zijn bedrijven die vloerverwarming stofvrij kunnen infrezen, informeer daar eens naar de mogelijkheden.

Zou je misschien eens een foto kunnen posten van zo'n 'krantenvloer'?
Ik vind het een geweldig idee.
 

Coco Beton

  • #6
Ik heb een installateur laten komen om offerte te doen voor cv-vloerverwarming.
De kosten om in 2 van de 3 ruimtes een vloer te leggen om het systeem in te bouwen bedroegen minimaal (prijs verwijderd, mod).
Dat vonden we beiden iets te veel. Hij vond electrische vloerverwarming voor de ruimte waar we het nu over hebben een goede oplossing.

Jullie adviseren om het vinyl te verwijderen. Je zou de mat er moeilijk op kunnen plakken. Ik vind dat raar. Daarom ben ik op zoek gegaan of ik iets meer over de isolerende waarde kan vinden. Gaandeweg ben ik er achter gekomen dat het niet vinyl maar linoleum is.

Bovendien las ik dat zo'n vloer acoustisch en thermisch isoleert. Als het bevestigen van de matten geen probleem is zie ik geen reden om het te verwijderen, behalve als iemand met beter isolerend drukvast plaatmateriaal komt.
Ik wil energieverlies naar de bodem (kost wat kost) zoveel mogelijk voorkomen.

Met mijn verwijzing naar een adverteerder op dit forum wilde ik alleen aangeven dat er wel degelijk een leverancier van electrische vloerverwarming is die beweert dat hij met een modulerende regeling (de merk verwijderd, mod) een forse energiebesparing kan realiseren.

Als je de vloer van kranten wil bekijken, dan zul je even langs moeten komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In principe kunt u er van uit gaan dat de installateur het bij het goede eind heeft, hij heeft de situatie ter plaatste kunnen bekijken.
Wij zitten achter een beeldscherm, dat is toch wat lastiger, bovendien is het forum bedoeld voor klussers die zelf iets aanleggen, u valt niet onder deze categorie.

Ik wens u veel succes met de aanleg, ik neem aan dat u voldoende informatie hebt en kan dit topic op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu