Electrische geiser, advies gevraagd naar vermogen

Konniekip

  • #1
In ons appartement gaan we een electrische geiser installeren. In Duitsland zijn deze apparaten heel gebruikelijk, in Nederland minder bekend.

De apparaten zijn beschikbaar in meerdere uitvoeringen, varierend van 13Kwh tot 25 kwh. Ik heb mijn oog laten vallen op een geiser die moet worden aangesloten op 3x 19A. De volgende stap is 3x 26A. Nu zijn de hoofdzekeringen 3x 25A. Zouden deze snel doorknallen op 3x 26A, als dit vermogen maar kort wordt gevraagd? Overigens zijn er ook electrische geisers die 3x 35A vragen, maar dan zit je weer aan een hoger tarief bij de netbeheerder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als alleen de geiser af en toe aangaat zal die 25A ook wel blijven zitten, maar.....Je gebruikt ook stroom in je huis dus waarschijnlijk ga je alleen op de hoofdzekering regelmatig in het donker zitten.

Als jij een eindgroep wilt hebben van 25A zit je al vast aan hoofdzekeringen van 50A.
 

Xr8

  • #3
Een geiser van 3 x 19A zou betekenen een afzekering van 20A. Gezien de hoofdzekering van 25A voldoe je niet meer aan je selectiviteit. Je mag max 16A zekeren.

Ga je ipv 3 x 25A naar 3 x 35A dan betaal je honderden euro's per jaar meer aan kosten. Wat Headhunter aangeeft van 50A gaat helemaal in de papieren lopen.

Daarbij is het maar de vraag of je het vermogen kortstondig vraagt. Het zijn doorstroom toestellen vaak en dus zul je gedurende de tapvraag het vermogen nodig zijn.

In Duitsland hebben de mensen in sommige gevallen 2 bemeteringen. Een voor verwarming en ww en een voor de rest. De elektriciteit voor verwarming is goedkoper omdat er dan geen andere alternatieven zijn.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dan weet je dus gelijk de rede waarom je ze zo weinig ziet in Nederland.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu