Kleine boiler of electrische geiser

Klus aruba

  • #1
Beste klussers,

Ik heb warm water nodig voor de keuken( met vaatwasser) en een gasten verblijf met wastafel en douche. Ik twijfel tussen een kleine boiler en een electrische geiser. ( gasgeiser lukt hier niet)
Een electrische boiler heeft een continue warmte verlies en vraagt continue een kleine hoeveelheid stroom hierdoor. Wat electrische installatie aangaat kan een boiler zo geplaatst worden.
Ik wilde altijd graag eeen electrische geiser vanwege zijn compactheid en er is geen stroomverbruik wanneer hij niet gebruikt wordt. Echter een kleine geiser vraag 40 A en moet afgezekerd zijn met een 50A automaat (Amerikaanse voorschriften) Dit betekent een zwaardere hoofdschakelaar, zwaardere PZ zekeringen en een zwaardere aansluiting aanvragen bij de electra maatschappij.
Wat bedrading aangaat ligt er nu 4mm2 en tussen automaat en aardlek 6mm2. Als, als het allemaal doorgaat zou ik deze bedrading ook moeten verzwaren? Zou een dergelijk zware automaat niet beter appart aan een aardlek gekoppeld moeten worden?
Is door al deze aanpassingen het nog wel een haalbare kaart en voordeliger?
Wat is jullie advies indeze?

Klus aruba
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
In verband met de selectiviteit (hoofdzekering moet groter zijn dan de groepsbeveiliging) zou je een aansluiting van 3x80A moeten hebben.
Als je in Nederland woont, dan hiervoor meer dan140 Euro per maand meer kwijt dan voor 3x25 A.

Je moet ook bedenken dat een boiler met een voldoende voorrad meer comfort biedt dan een doorstroomtoestel. Bij een doorstroomtoestel heb je altijd een kleine vertraging tussen het moment dat je de kraan open doet en dat het water warm wordt. Doe je de douchekraan dicht voor het inzepen, dan komt er daarna eerst weer koud water.
Ook zou je moeten nagaan hoeveel warmwater het toestel kan leveren. Voor een douche reken je 12 liter water van 38°C per minuut. Anders komt er geen sterke straal water uit de douche. Een boiler levert altijd warmwater met volle druk, totdat de vooraad is opgebruikt.
 

Klus aruba

  • #3
Bedankt voor je reactie,

Ik zou bij de electra leverancier de extra kosten moeten navragen. Maar inderdaad bij hogere aansluitkosten ben je besparingsvoordeel kwijt lijkt me, buiten de al hoge kosten vvor de instalatie zelf.
Als ik tussen je regels doorlees geef je de voorkeur voor een boiler.
Zou een tijdschakelaar ( er zijn zware modellen hier te koop voor zwembadpompen) gekoppeld aan de boiler dan niet een betere optie zijn om zo het stroomverlies in te dammen?


klus aruba
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Hallo,

Schakelklok is zeker een optie, als er voor langere tijd geen warm water nodig is, bvb. de hele nacht of als je alleen in het weekend logees hebt.
Je zult waarschijnlijk een relais tussen schakelklok en boiler moeten zetten, als die op krachtstroom werkt of een hoger vermogen heeft dan wat je schakelklok toelaat.
 

Monteur Bert

  • #5
Je moet het omdraaien:
Hoeveel heet water is er per dag(deel) benodigd van welke minimale temperatuur? Dan kan het vermogen globaal worden berekend.
Met de waterafname bij meerdere gebruikers is een el.geiser zwaar in het nadeel. En het moet hier elektrisch, een gasgestookt alternatief is er niet.
Een klok heeft alleen maar zin als er periodes zijn waarbij de energie sterk goedkoper is. Maar dan moet meer met de buffer inhoud van de boilervat worden gerekend eventueel met omschakelbaar vermogen. (z.g. Duo boiler.)

voorbeeld: 120 ltr, 1500/3250 watt, 3,3 uur opwarmtijd tot 80 gr.C.
Wanneer je ruimte ernaast reserveert kun je er altijd nog een bij hangen... Het is een zeer bedrijfszeker en onderhoudsvrij systeem.
Uitgaande van een netspanning van 230 volt is de stroom max. "maar" 15 Amp. Wil je regelmatig hier op douchen dan is die 2e boiler of dubbel vermogen wel noodzaak! Bert.
 

Aks

  • #6
Ook al eens na gedacht over een zonne boiler?
dan heb je wel veel begin kosten.

succes aks
 

Klus aruba

  • #7
Alvast bedankt voor het meedenken. een paar kleine aanvullingen. Een zonneboiler is natuurlijk bij ons de mooiste en schoonste oplossing, echter deze zijn pas het laatste jaar hier te verkrijgen en bij ontwerp en bouw van mijn huis heb ik daar helaas geen rekening meegehouden.
Wij hebben geen krachtstroom en de gehele dag het zelfde tarief. Een schakelklok wilde ik eigenlijk inzetten om bv 's ochtends en 's nachts (behalve weekend) de boiler uit te doen omdat hij voornamelijk de keuken van warm water moet voorzien en sporadisch voor het gasten verblijf de douche etc.


klus aruba
 

Monteur Bert

  • #8
De geringe opslagverliezen van de tegenwoordige boilers maken het uitschakelen niet rendabel!
Zoals al gemeld, uitschakelen d.m.v. een klok wordt eventueel interessant wanneer er een goedkoop nachttarief is.
En een zonneboiler kun je altijd nog toepassen door het ingaande water voor te verwarmen. Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu