Electrische geiser aparte groep maken

John123

  • #1
Ben voor in de keuken op zoek naar een electrische close-in boiler.
Alleen deze boilers houden 10 liter water constant op temperatuur, en kosten dus energie als ik geen waer afneem. Wil in Duitsland een Durchlauferhitzer gaan kopen. Deze warmt het waer op op he moment dat je de kraan open draait. Nemen echter als klein keuken apparaatje 3,5 tot 6 KW vermogen af.
Kan ik dan een aparte bv 20A groep maken, met 4mm2 aansluiten?
Trekt de 4*25A hoofdzekeringen dat wel?
Wa is slim?

Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Slim is gewoon zo'n close - in boiler te nemen. Die zijn zo goed geïsoleerd dat de stilstandsverliezen verwaaloosbar zijn t.o.v. het totale electrische verbruik. En een aparte 20 A -groep (?) installeren, kost al veel meer dan de verliezen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
20A groep maken is sowieso niet mogelijk met deze hoofdzekeringen (4x bestaat volgens mij niet).
 

John123

  • #4
:D Ik heb getest met mijn huidige close in boiler.
Als je de stekker 's-avonds eruit haalt, is het water 's-morgens koud.
Oftewel: Als de stekker erin blijft wordt er 10 liter water opgewarmd.
Kost veel electriciteit.
p.s. wij verbruiken 6000 kwh per jaar. MOET omlaag.
 

Fiesiekus

  • #5
10 liter water dat 50 graden afkoelt geeft een verlies van 2,1 MegaJoule is ongeveer 0,6 kWh. Op jaarbasis is je stilstandsverlies 's nachts ongeveer 200 kWh. Je energieverbruik zit ergens anders in.

Het is erg zinvol om de oorzaak op te sporen, want een kleine 3000 kWh is gemiddeld. Maar nu heb je de verkeerde verbruiker aangewezen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je een electrische geiser zou nemen gaat je verbruik alleen maar omhoog.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik denk dat de verliezen van een doorstromer je uiteindelijk op dezelfde kosten zullen houden.

Kan je niet aansluiten op een gasgestookt warmwater toestel eventueel met een HotFill onder het aanrecht.

20A kan niet op een 25A hoofdzekering die zullen iig verzwaard moeten worden naar 35A.
 

Gerrit

  • #8
Is het geen 3-fasen? Dat komt in Duitsland vrij vaak voor.
 

John123

  • #9
Heb inmiddels de Clage MDX-7 gegoogled. Is 'slechts' 6,5 KW op twee fasen. Mijn kookplaat is ook 6KW op twee fasen, dus als ik er 'even' een tweede krachtgroep bij maak is het goed.
Denk deze maar te gaan halen in Duitsland.
Je moet immers ook technologische hoogstandjes maken in je huis, en als het dan ook nog energie spaart (200 kwh per jaar) is mooi meegenomen. Rendement heb je inderdaad nooit als je naar de kosten kijkt. MVG John
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik denk toch niet, dat een dergelijk apparaat voor je toepassing geschikt is, het heeft te weinig vermogen. Volgens specs van de fabrikant is deze geschikt voor gebruik bij een wastafel, met een uitlooptemperatuur tot 38 graden (zonder mengkraan).

Wil je een elektrische geiser voor keukentoepassing, dan wordt deze aanbevolen vanaf 11 kW (3 fase 16 A).

Bij een hoofdzekering van 3 x 25 A zal het dan wel lastig worden gelijktijdig te koken, en de geiser te gebruiken, en dan heb ik het er nog niet over wat er gebeurt indien tegelijk de wasmachine, een waterkoker/koffiezetter, een magnetronoven, een fritespan, e.d. gebruikt wordt.

Je loopt kans regelmatig een monteur te moeten bellen voor het vervangen van gesprongen hoofdzekering(en).

Alleen indien je naar 3 x 35 A overgaat (indien de toevoerkabel dat toelaat) zit je beter, maar daar betaal je weer meer vastrecht voor. :?

Ik zie de winst niet echt zitten, gebruik dan liever een tijdklok voor je huidige boiler, en schakel die alleen in rond de gebruikelijke tijden dat je hem nodig hebt.
 

Fiesiekus

  • #11
Vergeet niet dat het water in de doorstromer ook elke keer (na kort tapgebruik) heet achterblijft en vervolgens afkoelt. Netto zou je energiegebruik wel eens onveranderd of hoger uit kunnen komen. Die 200 kWh-schatting van mij waren alleen maar de verliezen van een boiler, niet de besparingen!

Zoals Kees beschrijft: (een klok op de close-in boiler) had ik vroeger: werkte prima!
 

Ronald42

  • #12
Het energie gebruik zal zoals hierboven al beschreven zal alleen maar hoger worden met dit soort toestellen. Een klok op boiler werkt goed.

Uw kookplaat zit op 2 fases is het niet mogenlijk deze op 3 fasen aan te sluiten u heeft nu een scheve belasting. Zijn ook de andere groepen wel evenredig verdeeld over de 3 fasen?

Heeft u in de keuken bij de boiler zo'n mooie 1 handel mengkraan zitten? Zo ja dan kunt u waarschijnlijk meer besparen door hier een normale kraan te installeren met 2 knoppen. (warm en koud) Met een 1 handel kraan zal steeds als u water tapt er iets uit de boiler worden gehaald en moet hij dus weer gaan bijwarmen.

Hoe oud is de boiler trouwens? Het kan zijn dat er veel kalksteen inzit.

Als U echt wilt besparen gaat u eerst op zoek naar de oorzaken u heeft nu iets aangenomen zo van, "Hier komt het door" en zoekt een oplossing die waarschijnlijk niets oplost. Het is niet voor niets dat deze apparaten niet in NL te koop zijn, ze zijn bedoeld voor gebieden waar het moeilijk (Dus duur) is om aan gas te komen.
 

Xr8

  • #13
Ik zou eens kijken om een verbruiksmeter, en diverse apparaten eens testen op verbruik. Het verbruik is wel aardig aan de hoge kant.

Misschien defekte koelkast of vriezer zou niet de eerste keer zijn. Vloerverwarming? Indien deze pomp altijd draait dan geeft dit in een jaar ook een aanzienlijk verbruik.

Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu