Electrische boiler spuit zomaar water?

Hallo,

IK heb een electrische boiler in mijn appartement en vanmiddag spoot daar ineens een flinke plas water uit, uit het zwarte dingetje onderaan wat ik op de foto omcirkeld heb... weet iemand wat dit is en hoe het kan dat hier ineens water uit komt?



20240904_124324.jpg

20240904_124401.jpg
 
Dat is een overdrukventiel. Dan wordt de druk in de leiding die omhoog gaat, te hoog (boven die 6,7 bar) en dan gaat dat veiligheidsventiel open.

Is dat de eerste keer? Is de boiler nieuw aangesloten?

Want bij een boiler hoort altijd een inlaatcombinatie of overdrukventiel die altijd wel wat water zal 'lekken'.

Water dat opgewarmd wordt, zet uit. Zo'n ventiel voorkomt dat de waterdruk té hoog wordt waardoor er schade aan de leidingen, boiler of kraan kunnen ontstaan. Met lekkage als gevolg.
 
In het verchroomd T-stuk met overstortventiel zit zo te zien wel een terugslagklep, er staat een pijl
naar boven. Het valt me wel op dat er daarboven een CV vulkraan lijkt te zitten, deze hebben normaal
geen Kiwa keur zodat deze niet in een waterleiding circuit opgenomen mogen worden.
Daarboven zit nog een voor NL vreemde flexibele slang, is dit ergens in het buitenland?
 
VOor zover ik weet zit deze boiler er al vanaf het begin in, het huis is ongeveer 13 á 12 jaar oud.
Bij deze boiler is het de eerste keer dat ik het heb meegemaakt dat dit gebeurde.
Het klopt dat dit niet in Nederland is, ik woon in Bulgarije.
Er zit wel een expansievat op, ik dacht dat dat ervoor moest zorgen dat er geen water lekt e.d.?
 
In wat voor opzicht zou het kapot moeten zijn dan?
Het zou wel apart zijn als dat het zou zijn, want het andere appartement naast mij, wat dezelfde boiler heeft, had vorig jaar een expansievat, wat lekte, maar daar zat echt een gaatje in. Daar heeft de eigenaar toen een nieuw vat opgezet, maar ook die boiler heeft af en toe dat hij ineens een flinke plas water spuit, terwijl die wel aanstaat maar het warme water daar op dit moment eigenlijk nauwelijks wordt gebruikt....
 
Ik zou nagaan wat lokaal of landelijk gebruikelijk is met dit soort apparatuur.
 
In een expansievat zit een rubberen membraan om drukverschillen op te vangen.

Als dit membraan lek gaat, werkt het expansievat niet meer en kan de druk in de boiler bij het opwarmen te ver oplopen. Het gevolg is dat het overdrukventiel opent.

Aan de buitenzijde van het expansievat zie je er niets van als het membraan lek is.
 
Oke, maar hoe snel gaat zoiets lek dan? En hoe weet ik zeker of dat de oorzaak is? Want zoals ik al zei bij de andere boiler die overigens precies dezelfde is, zit sinds vorig jaar een nieuw expansievat en die heeft dus ook dat er af en toe een grote spuit water uit dat zwarte dingetje komt... zal het bij die ook al lek zijn dan?
 
Maar blijft het stromen of was/lijkt het incidenteel?
Zie voor het laatste antwoord, post #2.

Een inlaatcombinatie/overdrukventiel is er juist voor dat in geval dat er een te hoge druk gegenereerd is, als uitlaatklep voor het water te dienen. Dus als er zo af en toe een te hoge druk is, mag ie water uitspugen. Als dat maar niet altijd of al te vaak is.
 
Hoe wordt het warme water gebruikt? Komt het vaak voor dat de boiler bijna koud is en dus lang staat te verwarmen? Of gaat dat automatisch?

Ik kan me voorstellen dat een expansievat ook een einde heeft wat die kan opvangen wat betreft drukverschillen. En dat daarna dat ventiel aangesproken wordt zeg maar.

Maar ik weet niet of dat mogelijk is.

Heb je een foto van de sticker op het expansievat?
 
@HenkL14 nee ik heb nog nooit gemerkt dat de boiler bijna koud is, integendeel hij mag van mij zelfs wel iets kouder afgesteld worden, het gaat automatisch het verwarmen.

Hierbij een foto van de sticker van het expansievat.




20240904_201227.jpg
 
Je kunt wel blijven gissen en vergelijking gaan maken met de boiler van de buren, maar zo ga je er niet uitkomen.

Expansievat demonteren en de voordruk meten. Dan kun je uitsluiten of dit de oorzaak is. Overigens is dat vat van december 2011, dus behoorlijk op leeftijd. Het rubbermembraan veroudert en door het in en uitveren ervan gaat het op een gegeven moment lek.

Het expansievat kan ook nog te klein gekozen zijn, maar als het voorheen goed heeft gewerkt is dat niet erg waarschijnlijk. Of je moet de inhoud van de warmwaterinstallatie sterk hebben vergroot.

Overigens kan het overdrukventiel ook opengegaan zijn door een drukstoot in het waterleidingnet van buiten.
 
@Mn22 oke, maar wat is de voordruk en hoe kan ik dat opmeten? Kan ik, als leek, dat uberhaupt zelf of heb je daar een specialist voor nodig?
 
Dan moet je het vat eerst drukloos maken, dus de waterdruk er helemaal vanaf. Onder de zwarte dop op het expansievat zit waarschijnlijk een ventiel. Met een drukmeter kun je via het ventiel de voordruk meten. Dat moet bij dit vat volgens het etiket 3,5 bar zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan