Electra en aarddraad.

Meulen

  • #1
Situatie:
een wat ouder huis met nog veel electra zonder aarde. op zolder 2 nieuwe stopcontacten gemaakt met aarddraad tot in de meterkast voor de wasmachine en droger.
Nu zijn we de zolder aan het verdelen in voorzolder en zolderkamer met daarbij een nieuwe indeling van de electra. De aanvoer daarvan komt van een oude electrabuis zonder aarddraad.
Vraag: mogen we de aarddraad van de nieuwe indeling aansluiten op de aarddraad van de droger of wasmachine aangezien bij de aanvoer geen aarddraad zit.

alvast bedankt voor het meedenken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
De regels kunnen inmiddels zijn verandert, maar ik heb ooit geleerd dat je per groep een afzonderlijke aarde moet leggen naar de meterkast.
Dit muv. de badkamer waar je een centraal aardpunt moet maken en dan met één aarde naar de meterkast.
Wasmachine en droger hebben al een eigen groep dus zal je een afzonderlijke aarde moeten leggen voor de andere groepen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je moet inderdaad de aarde bij iedere groep apart houden. Als je dit namelijk niet doet (en takt aarde voor wasmachine bijvoorbeeld af van een verlichtingsgroep) en jij of toekomstige bewoner gaat ooit werkzaamheden verrichten aan de verlichtingsgroep en koppelt daarbij de bedrading los dan heeft de wasmachine geen aarde meer terwijl niemand dat meer in de gaten heeft.

Overigens is potentiaalvereffening in de badkamer weer wat anders dan het aarden van wcd's.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad de aardedraad van dezelfde groep betrekken, om de reden die Vonkentrekker noemt. En voor het overzicht, ook zeker niet onbelangrijk in de elektrotechnische installaties, de aardedraden door dezelfde buizen voeren als de bijbhorende voedende draden.
 

Meulen

  • #5
Oke, bedankt voor jullie raad/antwoorden. Dit gaan we dus niet doen. Kijken of we bij de aanvoer de draden kunnen vervangen met daarbij een aarddraad.

bedankt nogmaals.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu