Elec. rolluik rolt door

Jacky216

  • #1
Hallo allemaal,
Ik heb een vraagje over een elec.rolluik. Sinds enige tijd gebeurt het dat het rolluik nog een een stuk doorrolt als we het rolluik halverwege stoppen. Hij slaagt wel gewoon op tijd af en als we hem weer bedienen doet hij het ook gewoon.De motor draait na het afrollen ook weer gewoon op. Heeft iemand enig idee wat ik daar aan kan doen?
p.s ik weet niet wat voor merk het is er zit volgens mij (als ik het goed heb ) een rode buismotor in. Degene die het rolluik geleverd heeft is helaas al jaren gestopt met zijn zaak. al vast dank voor u tips of idee-en
groetjes
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Een stukje doorrollen: hoeveel cm?
Heeft hij dit enkel als de rolluik naar beneden gaat?

Het zou kunnen (enkel bij het neergaan) dat de rolluiklagers versleten of vast zitten, dat wanneer je de rolluik laat zakken het zakken van het rolluik blad iets langzamer gaat dan het neerdraaien van de motor.
De lagers en de geleiders eens goed inspuiten met teflon of siliconen spray zou de oplossing kunnen geven
 

Jacky216

  • #3
Heeft dat niets met een rem temaken ofzo? ik ben nogal een leek op het gebied van rolluiken. Het gebeurt inderdaad alleen bij het naar beneden gaan van het rolluik .
hij rolt alleen naar beneden als hij over de helft iszakt dan best wel een flink stuk. Maar als ik hem dan omhoog laat gaan pakt hij gewoon ook weer op dus de moter draait gewoon mee naar beneden.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Een rem op de motor zit er niet.
De motor draait of de motor stopt.

Je kunt zelf zien of het rolluik blad ergens blijft hangen.
Open de kast en laat de rolluik naar beneden gaan.
Je kunt dan ook de rolluik as zien.
Als je de rolluik laat zakken en je stopt op het bewuste punt en de rolluik zakt nog door en de as beweegt NIET dan klemt het rolluikblad ergens.
(kan zijn dat de geleider ingedeukt is ergens bijv)
Ben benieuwd.
 

Jacky216

  • #5
Hallo ,ik heb hem nog eens bekeken tijdens het draaien en de as en/of het luik draait gewoon. Het blijft nergens stilstaan of hangen.En tijdens het doorrollen draait de motor ook mee.Hij rolt overigens alleen door als ik hem halverwege stop zet . (niet tijdens het draaien) En als ik hem dan terug omhoog wil laten gaan draait hij ook gewoon gelijk mee op .
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
De oorzaak kan komen door het volgende:
-De meenemer op de kop van de motor die het profiel van de as heeft draait door (gebroken eventueel)
-De overbrenging in de motor kan beschadigd zijn (wat tanden versleten)

Probeer de as eens handmatig te draaien, als je de as kunt rondraaien met de hand voor een deel, dan zou het een van bovenvermelde problemen kunnen zijn.

Indien de overbrenging stuk is dan hangt het een beetje van de leeftijd en fabrikaat af of deze nog gerepareerd kan worden, anders een nieuwe motor.
Indien de adapter mee draait of stuk is dan een nieuwe monteren
 

Jacky216

  • #7
Ik heb tijdens het omhoog draaien geprobeerd om hem tegen te houden. Ik heb hem geprobeerd terug naar beneden te trekken maar dat lukt dus niet. Hij draait gewoon het rolluik verder omhoog. En ik heb geprobeerd hem met de hand te draaien en dat gaat inderdaad.Dan zal ik maar eens kijken of laten kijken wat er nog aan gedaan kan worden.
Ik wil alvast mijn dank uitbrengen voor de goede en bruikbare hulp die ik zo snel heb gekregen. groetjes jacky BEDANKT!!!!!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu