Elec. rolluik draait door.

Martijn1985

  • #1
Heb pas een probleem gehad met mijn rolluik. Hij draaide door met het dichtdoen. Hierdoor is de bovenste lamelle er half afgetrokken en vervormd. Deze heb ik zelf verwijderd en het rolluik opnieuw afgesteld.

Nu is op 18-3 het rolluik weer een eigen leven gaan lijden toen ik hem dicht deed. Het systeem wilde weer doordraaien. Gelukkig kon ik hem nog vrij op tijd stil zetten. Anders had ik weer met de trap naar boven gekunnen.

Heeft iemand dit eerder gehad of weet iemand hoe het kan dat het rolluik zijn afstelling kwijtraakt. Ik vind het heel vreemd.

Als iemand mij kan helpen alvast bedankt.
 

Martijn1985

  • #3
Hallo Henk,

Bedankt voor de reactie maar ik heb het rolluik pas afgesteld en heeft een week goed gefunctioneerd. Ineens heeft hij vanzelf een andere stand aangenomen met het naar beneden gaan en weer terug omhoog komen. Rolluik komt nu niet meer helemaal omhoog blijft ongeveer een 40 cm over. En wil te ver doorzakken bij het naar beneden draaien.

Het is heel vreemd.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zal de motor defect zijn.
 

Patricio

  • #5
Even een vraag. Weet je wat voor motor erin zit.

Het kunnen verschillende dingen zijn.
Bij een somfy HiPro motor werk met druk knoppen die als een soort cijferslot in elkaar vallen. Het kan zijn dat de lamel of ophangveer te dichtbij bij de motorkop is geplaatst dat dan deze de aftelknop indruk en hierdoor dus te ver doorgaat lopen. (de afstelling staat dan open en heeft dus geen einde)

Werk de motorkop met afstelstiften (zoals o.a. becker) die je moet schroeven om aftestellen dat zal het zo zijn dat er intern de afstellingsysteem (dit is een wieltje wat heen er weer beweegt tot dat het afslaat) over het schroefdraad loopt en verspringt. Dan is de motor dus niet meer af te stellen en is het verstandig om een nieuwe buismotor aan te schaffen.
Wanneer dit het geval is neem dan ook in overweging dat er tegenwoordig buismotoren voor rolluiken zijn die obstakeldetectie hebben. Ik raad je dan ook aan om je bij een specialist goed voor te laten lichten.

Succes.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Patricio schreef:
Wanneer dit het geval is neem dan ook in overweging dat er tegenwoordig buismotoren voor rolluiken zijn die obstakeldetectie hebben.
Dat vraagt wat meer aanpassingen als alleen de motor.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Welke as is er gebruikt in de kast?

Indien een ronde as, dan kan het zijn dat de meenemernok in de as rond gaat draaien en daardoor de eindafstelling zogezegd gaat verlopen, maar dan moet je dat ook tegen komen in de neer stand (de rolluik zakt dan niet geheel meer)

Meenemer of de ring er onder kan ook gebroken zijn.
 

Martijn1985

  • #8
Reactie op Patricio,

Hij is af te stellen met twee inbus schroefjes om het zo maar te zeggen. 1 voor de opwaartse beweging en 1 voor de neerwaartse beweging. Bij het neerdraaien wil hij het rolluik nog verder laten zakken en bij het omhoogkomen blijft hij op 40 cm na hangen. Dus hij gaat niet helemaal meer open.


Reactie op Ron321,

Ik denk dat Patricio bedoeld dat als hij tegengehouden wordt hij vanzelf ook stopt met draaien.


Reactie op Waldy,

Welke as er precies gebruikt wordt durf ik niet te zeggen. Ben een leek op dit gebied maar wil eerst zelf een beetje proberen. Als het uiteindelijk toch stuk is moet ik er toch iemand voor laten komen. Probeer eerst liever zelf even wat. Rolluik loopt dus door met dichtdoen en stopt te vroeg met open doen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Plaats eens een foto dat geeft wat meer duidelijkheid
 

Patricio

  • #10
@ ron321
Valt op zich mee hoor!! Alleen de ophangveren vervangen voor starre verbindingen en uiteraard moet er een aanslag aanwezig zijn in opwaardse richting. Maar normaal wordt deze al in de onderlat verwerkt. Dus daar zitten de kosten niet in!!!

@Martijn1985
Van dit type motoren kan ik je helaas niet bij helpen. Het klink als dat de afstelling 'verdraaid' is. Aangezien je aangeeft dat dit al eerder is gebeurd ben ik bang dat er of
- inwendig in de motor iets kapot is en dat je dan toch richting een nieuwe motor zal moeten gaan.
- of wat Waldy zegt de meeneemring gebroken is waardoor de afstelling verloopt. Om dat de controleren zal je de motor uit de as moeten halen om te zien of deze ring (die zit om de buismotor bij motorkop in de bovenas) gebroken is. Als dit het geval is, zul je deze kunnen vervangen voor een nieuwe ring en ben je klaar.

In iedergeval succes met deze operatie!!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #11
Probeer eerst liever zelf even wat. Rolluik loopt dus door met dichtdoen en stopt te vroeg met open doen.
Hieruit blijkt dat de eindafstelling verloopt, dus de meenemer draait door en dit kan dus diverse oorzaken hebben.

Draai de kast open en laat de rolluik naar beneden gaan, je kunt dan zien of er een ronde of 8kantige as zit.

Meenemer draait dan door in de as of over de ring van de motor bijv
 

Kluske

  • #12
Hallo Martijn,

uit jouw probleem maak ik uit op dat het probleem je motor is.
de eindschakelaars in je motor verlopen, hierdoor onstaan je probleem met het doordraaien van je motor.
het enige wat ik je in dit geval kan adviseren is een andere motor nemen.
je kunt natuurlijk bij het openen en sluiten van het luik bij de schakelaar blijven en zodra het open of dicht is uitschakelen, maar het zal zeker op een onverwacht moment mis gaan , je kunt de keus maken hier op te wachten of een andere motor plaatsen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #13
Voor dat je een andere motor plaatst/laat plaatsen, controleer toch eerst even de meenemer.
Want indien het die meenemer is (gebeurt wel meer bij ronde as) dan zal dit veel goedkoper zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu