Eindpunt waterleiding in toilet vreemd apparaat

Witse055

  • #1
Hoi klussers,
ik wil mijn toilet boven aanpassen en bovenop de toevoer waterleiding naar het reservoir zit een metalen apparaat, zie foto. Weet iemand waar dit voor dient? Ik wil nml. een inbouwtoilet plaatsen en dat betekent dat ik de waterleiding ook moet/wil inbouwen, ik vraag me af wat ik met dit ding aan moet. Het is niet het hoogste waterpunt in huis.



alvast bedankt, Winfried
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het lijkt mij een waterslagdemper. Bedoeld om een dreun in de waterleiding te voorkomen op het moment dat de vlotterkraan van je toilet dicht gaat.
 

Witse055

  • #3
Bedankt, met dit antwoord even verder gezocht via google, ik begrijp na wat zoekwerk dat zo'n demper een afgesloten apparaat is die ik dus makkelijk kan wegwerken in de ombouw voor mijn inbouwtoilet. Als het goed gemonteerd is hoef je er verder ook niks mee te doen.

Aangezien de demper op het eind van ongeveer 4 m opstaande waterleiding met 2 aftakkingen voor wc's zit, zal het zeker niet voor niks zijn geplaatst dus moet ik er weer 1 monteren.

Winfried
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het lijkt mij een beluchter maar ik kan er compleet naast zitten want ik zou niet weten wat die daar moet doen maar zo ziet hij er wel uit.
Een waterslagdemper lijkt me iets logischer.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Zo te zien zit hij met een wartelmoer vast.
Wat je kan proberen is (eerst hoofdkraan dicht) het "ding'demonteren en er een afsluitdop in monteren. Daarna de kranen even van vol open snel dicht draaien en dan luisteren of je waterslag hoort.

@ Ron Ja ik dacht ook eerst een beluchter maar das inderdaad niet zo logisch :wink:

Edit: je kan hem ook op een andere beter bereikbare plaats monteren, de werking blijft hetzelfde zolang hij in de buurt van de betreffende kranen blijft.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Het is een verchroomde ont/beluchter 1/2" speciaal voor waterleidingen als er water afgetapt moet worden dat er via dit apparaat lucht word aangezogen zodat bij reparatie werk leiding geheel leeg is.

word veel gebruikt in grote gebouwen op het hoogste punt
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Aha, weer wat geleerd, dan moet je hem inderdaad niet naar een andere plek verplaatsen!
 

Witse055

  • #8
Ik ga eens even op het apparaat bekijken of ik meer kan zien van merk/type e.d. om zeker te zijn wat het nu is, een ontluchter of een waterslagdemper of iets anders.

Het is juist niet het hoogste punt, wel van deze leiding maar niet in huis. Ik heb nog een verdieping hierboven waar ook waterleidingen heengaan voor wasmachine en wastafel e.d.

Hier nog een foto dichterbij om het misschien iest duidelijker te maken. Het betreft een huis uit 1964 dus het kan best zijn dat het er al lang opzit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
In een gewone woon huis kan ook als je water moet afsluiten in de winter kan je hem gewoon leeg tappen,

url werkt helaas niet meer
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het lijkt me beter het apparaat te verwijderen, wanneer hij gaat lekken achter de ombouw van het toilet bent u verder van huis.

Het leeg laten lopen van de leiding is geen probleem, hoofdkraan dicht en de wc doortrekken, er wordt dan lucht aangevoerd via de vlotter van het reservoir.
 

Witse055

  • #11
Bedankt voor de antwoorden en de tips! Ik zal het apparaat verwijderen als ik de leiding ga aanpassen.

Voordat alles weer definitief dichtgaat zal ik voor de zekerheid bekijken of ik toch nog last krijg van waterslag maar zeer waarschijnlijk dus een ontluchter die verwijderd kan worden zeker omdat er alternatieven zijn om de leiding te legen mocht het nodig zijn.

Winfried
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu