Eindplaten op ligger (HE160A)

Karin015

  • #1
Hallo,
Even een kort vraagje. we laten wat tekeningen maken bij de constructeur (doorbreken draagmuur) Ik wil morgen gaan kijken voor stalen balken, alleen vraag ik mij nu even af of er een eindplaat (10 mm) op beide zijde van de liggende balk MOET zitten (heeft dit een functie?) De balk komt aan 1 kant op een staander te liggen en de andere zijde op een muur.

Ik kan pas na het weekend de constructeur weer bereiken, en ik wil het eigenlijk nu weten.

Alvast bedankt voor de uitleg.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
De constructeur zal je dat uiteraard beter kunnen vertellen, maar voor de staander lijkt me een plaat niet nodig, voor de muur kan het wel nuttig zijn.
Zelf heb ik dat ook gedaan gewoon een stuk uit de muur gehaald plaat erin en daar de balk bovenop.
Door de plaat wordt het gewicht verdeeld over de muur en ontstaat er minder risico op scheuren in de muur.

suc6

Gerrit
 

Karin015

  • #3
Hoi gerrit,

Het gaat hier om de kopse kanten van de ligger. Ik kn nl. geen reden verzinnen waarom deze afgedekt zouden moeten zijn :?:
 

Karin015

  • #4
Een tweede vraag die ik heb is:

Ik zie op de tekening staan dat er 100mm vrij moet worden gehouden voor het ondersabelen. Is dit een gebruikelijke dikte?

Niet dat ik twijfel aan de constructeur hoor, maar ik ben gewoon benieuwd of hier variaties in bestaan (ik kan er nl. niets over vinden op het wereldwijdeweb)

groeten,

Karin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou meer vertrouwen in de constructeur hebben dan de info op het web, daar zit regelmatig heel wat foute info tussen en de situatie ter plaatste staat nooit op het web.
 

Karin015

  • #6
Hoi Jan,

Ik heb ook alle vertrouwen in de constructeur, en ga het ook absoluut volgens zijn tekeningen doen.maar ik ben gewoon wat nieuwsgierig naar andere ervaringen.

Maar de belangrijkste vraag is of de eindplaten op de ligger moeten, want dat is mij niet duidelijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De eindplaten moeten op de ligger
De constructeur heeft dit waarschijnlijk als uitgangspunt in zijn berekening gehanteerd.

de kopplaten verhogen de kipstabiliteit van de ligger
zonder platen heeft de ligger dus een lagere capaciteit.
 

Karin015

  • #8
Bedankt voor je antwoord! LEuk om te weten dat dit wel nuttig is. verder heeft de staalleverancier mij verted dat 100 mm ondersabelen wel erg veel is, en dit meestal 2-3 cm is. Ik kan ok geen reden verzinnen waarom dit 100mm zou moeten zijn, maar het staat een beetje onduidelijk op de tekening.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
7 cm kalkzandsteen en ......
 

Karin015

  • #10
Waarom zou je kalkzandsteen gebruiken als er op die plek gewoon een stalen kolom zou kunnen staan?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Een ondersabelings dikte van 2 a 3 cm is te weining om te kunnen controleren of het metselwerk echt helemaal aangewerkt is

tijdens het slopen 10 cm aanhouden is een mooi uitgangspunt
als je echt 10 cm ovehoud dan kan je er een steen inwerken zoals Jan al aangaf wordt het 5 dan kan je alleen mortel gebruiken.
 

Karin015

  • #12
Bedankt voor je antwoord, maar het is mij niet helemaal duidelijk wat je met het aanwerken van het metselwerk bedoeld. zou je dat nog even uit kunnen leggen aan een leek op dit gebied :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Er wordt wat metselwerk weggehaald voor het aanbrengen van de stalen balk, op de plek waar de balk op de muur komt te liggen moet het metselwerk weer aangewerkt worden om de balk te ondersteunen.
 

Karin015

  • #14
Aha, jullie hebben het over de andere zijde...
Ik ben misschien niet helemaal duidelijk geweest, mijn excuus.

Maar de balk komt aan 1 zijde op de muur te liggen, waar jullie het idd over hebben, maar aan de andere zijde komt een kolom te staan, en als ik het goed begrijp uit de tekening zou deze kolom 10 cm korter moeten zijn dan de totale hoogte(- de ligger).
En dat is iets wat niet begrijp. De kolom kan op 2-3 cm gesteld worden mbv moeren lijkt mij, daar hoeft dan geen 10 cm tussen te zitten, anders zouden er ook erg lange draadeinden gebruikt moeten worden om de balk vast te zetten (wat de stabiliteit niet ten goede komt, denk ik zo).

Of zit ik wederom verkeerd

:wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik denk dat alleen de constructeur hier antwoord op kan geven, er zal waarschijnlijk wel een reden voor zijn, vraag het hem gewoon, het is uw geld waar hij mee betaald wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu