Eiken poort

Paul s

  • #1
Hallo,

een tijdje geleden heb ik een massief eiken tuinpoort gemaakt, deze heb ik behandeld met rambo pantserolie. nu de poort een tijdje hangt in weer en wind zijn er zwarte plekken te voorschijn gekomen...!!?? Rondom de scharnieren maar ook boven op de poort wat lelijk uitziet en door de regen strepen achter laat. Dacht eerst aan een reactie van de bouten (standaard slotbout) maar ook waar geen metaal of wat dan zit word het zwart...? Weet iemand hoe dit komt en wat ik nu het beste kan doen....
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Ik zit te denken aan verwering en kleuring door het looizuur wat in eiken zit
 

Paul s

  • #3
Is hier nog wat aan te doen? of is het wachten op het voorjaar, opnieuw opschuren en met een ander product behandelen...??
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Daar waar eiken ( looizuur) in contact kan komen met ijzer ontstaan zwart/blauwe vlekken. Isoleren van ijzer ( dus scharnieren schilderen ) is een probaat middel.

Een loden bovenslab boven een eiken deur veroorzaakt ook verkleuringen ( strepen ), even als cement.

U schrijft niet hoe de deur is afgehangen en wat boven zit.

Kunt u een situatie foto leveren?
 

Paul s

  • #5




ik hoop dat de foto's duidelijk genoeg zijn... Scharnieren zijn afgelakt en er is geen lodenslap of iets dergelijks... op de 3e foto was nog niets te zien... pas na een paar weken en regen buien begonnen de zwarte plekken. Graag tips hoe op te lossen of te voorkomen...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Duidelijk dus. Het looizuur in combinatie met de gietijzeren hengen veroorzaken de zwarte aanslag. De bouten die het regenwater laten indringen veroorzaken al na enige weken een blauwe verkleuring.

Na een regenbui veroorzaakt nat eiken contact met het looizuur, dat uitstekend in water oplosbaar is.

Zoals als geschreven: probeer de hengen te isoleren van het eiken ( kunststofstrip in hetzelfde model achter de montagestrip van de heng). Beter nog is het toepassen van roestvaste bevestigingsmaterialen.

Wacht hiermee totdat het eiken goed droog is. U zult dan merken dat de vlekvorming minder is geworden. Beitsen of blank lakken van eiken is qua verfsysteem een van de meest toegepaste oppervlaktebehandelingen.

Uiteraard moet u eerst schuren tot de vlekvorming verdwenen is. Reinig met thinner. Gebruik een terpentine beits, want waterbeits maakt het hout weer vochtig en dat gaat weer....zo is het cirkeltje weer rond.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Indien je de zwarte vlekken niet weggeschuurd krijgt dien je deze te behandelen met ontweringswater of een oplossing van oxaalzuur. Reeds uitvoerig beschreven in dit forum :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu