Opnieuw lakken eiken blad

Itdokter

  • #1
Beste klussers,

We hebben een salontafel met blank eiken blad dat opgeknapt moet worden. Mijn gedachte is om het blad te ontvetten, geheel te schuren
(eerst grof voor het verwijderen van de bestaande lak en daarna met fijne korrel) en daarna te beitsen met jawel transparante beits en daarna te lakken met (transparante) meubellak.

Mijn vraag is tweeledig:

1. We hebben een licht eiken kast (kleur E20 staat op de achterkant) waarvan het fijn zou zijn als die kleur zou aansluiten bij de tafel. Nu heb ik gelezen dat E20 een kleur is van de beits in de serie E10 - E70 (van licht naar donker eiken) maar ik kom er niet achter wat voor "kleur" beits ik moet hebben voor de tafel. Wie kan mij daar iets over vertellen.

2. Is genoemde werkwijze een handige aanpak?

Dank voor jullie reactie
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Waterbeits in de kleur E20 heb je nodig, daarna aflakken met een blanke lak op terpentinebasis.

Houd er rekening mee dat de kast waarschijnlijk al behoorlijk vergeeld is. Zowel het eikenhout als de lak verkleuren namelijk in de loop van de tijd.
 
  • Like
Waarderingen: Itdokter

Itdokter

  • #3
Dank voor de reactie. Klopt inderdaad dat er een stuk vergeling is. Houd ik zeker rekening mee. Eigenlijk is mijn vraag nog steeds wat kleur E20 is. Ik zoek al tijden op google, maar ik zie alleen een kleurschakering, maar geen beits met die kleur. Wel RAL-kleuren. Mijn vermoeden is dat E10-E70 een oude normering is. Heb je daar nog wat meer info over?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Voor eiken meubelen is de E10-E70 kleuraanduiding altijd gangbaar geweest. Neem eens contact op met een leverancier van waterbeits om na te vragen welke kleur je moet hebben.

Overigens is het resultaat en dus de kleur ook altijd nog afhankelijk van de hoeveelheid beits die je aanbrengt.

In de bouwmarkt ga je het overigens niet vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu