Transparante lak/beits over eiken kast in olie. Wat is wijsheid

jozzwa

  • #1
Hoi allemaal.

Ik heb een tweedehands eiken kast gekocht. Deel massief, deels houtfineer. Ik wil deze graag donkerder maken, maar wel de houtverf blijven zien. Dus ik ben gaan kijken naar transparante beitsen en lakken.

Ondertussen ben ik erachter dat de kast in iets van olie of was zit. Ik heb een onderdeel flink lopen boenen met st Marc en ondertussen een emmer vol geel water.

Nu twijfel ik, wat ik het beste kan doen.

Waterbeits en beits lijkt me lastig aangezien het door de olie mogelijk niet goed kan intrekken in het hout en daardoor lelijk resultaat geeft.

Matte transparante lak lijkt een optie als ik goed genoeg schoonmaak en schuur, maar is gronden in een blanke transparante grondlak dan handig om mee te beginnen. Mijn idee was dat een volgende donkerdere transparante lak dan een egale kleur zou geven (ervan uitgaande dat de grondlaag goed hecht).

En is opnieuw in een donkerdere olie zetten misschien een optie of loop ik daarbij dus ook het risico dat deze olie niet goed wordt opgenomen en dus oneffen resultaat?

Alle tips zijn welkom en enorm gewaardeerd!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Gebruik geen beits/lak als er olie of was is gebruikt dat gaat niet werken, dat spul is diep in het hout getrokken en met fineer schuur je eerder de fineerlaag weg voordat je een ondergrond krijgt waarop wel beits/lag gebruikt kan worden.
Vaak is het het handigst om gewoon met dezelfde materialen verder te gaan en kies dan niet meteen een donkere variant die overeenkomt met de kleur die je wilt maar een wat lichtere die je meerdere keren opbrengt om de juiste kleur te krijgen.
Voordeel hiervan is dat je stukken die niet de juiste kleur krijgen je nog een keer kunt behandelen om alles zo egaal mogelijk van kleur te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: jozzwa

jozzwa

  • #3
Ps tips over efficiënter verwijderen van de olielaag (doe nu st Marc en roestvrijstalen pannenspons), zijn natuurlijk ook welkom
 

jozzwa

  • #4
Bedankt @Gerrit B voor de reactie. Als ik opnieuw olie gebruik, loop ik dan niet het risico dat de kleur niet goed in het hout kan trekken aangezien het al vol olie zit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Je zal eerst uit moeten zoeken of er olie of was is gebruikt.
Olie trekt meer in het hout, was ligt er bovenop.
Als leek is het best moeilijk te zien maar mij is geleerd om naar de houtnerf te kijken.
Zie je duidelijk fijne houtnerven dan is er vaak olie gebruikt
Zijn de houtnerven veel minder diep of bijna dicht en zijn alleen de grove nerven te zien dan is er was gebruikt.
Beide kun je echter verwijderen.
Olie en was verwijdert men meestal met sodawater maar kan ook met terpentine.
Is de meeste was of olie weg dan kun je beginnen met het op de gewenste kleur brengen.
Breng dunne lagen aan; 1 om het goed in het hout te kunnen laten trekken/uit te kunnen wrijven, 2 om de juiste kleur te krijgen en sommige lichtere stukken een extra laag te kunnen geven.
 
  • Like
Waarderingen: jozzwa

jozzwa

  • #6
@Gerrit B wederom bedankt voor de reactie en tips!

Ondertussen ben ik de planken te lijf gegaan met ontvetter en een pannenspons. Daardoor werden de nerfen een stuk dieper en meer voelbaar. Daarnaast met ik nu dat water redelijk makkelijk door het hout wordt opgenomen. Dus ik schat in dat ik met was te maken had. Ik ga morgen soda proberen. Kijken of dat makkelijker gaat (het is een grote kast). Heb je enig idee wat de verhoudingen soda water is? Dat heb ik niet kunnen vinden met google.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
De kans is dan groot dat het was is en geen olie.
Pas wel op met de pannenspons, die kan flink wat krassen veroorzaken in het hout en zodra je kleur aan gaat brengen dan worden die krassen extra zichtbaar.

Normaal is de verhouding 1 kopje soda op 1 liter warm water
 
  • Like
Waarderingen: jozzwa

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu