Egaliseren stuk v/d vloer tot gelijk niveau van bestaande plavuizen

Marcel de Wekker

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb net 2 dagen de sleutels van ons nieuwe huis en na het eruit halen v/d laminaatvloer van de woonkamer op de eerste etage (split level) kom ik tot de ontdekking dat hieronder een plavuizen vloer ligt. Echter liggen deze plavuizen tot en met waar eerste de oude muur heeft gestaan, het andere gedeelte van 2,88m x 2,00m x 0,02 m heeft geen plavuizen en is door de vorige bewoner(s) opgevuld met twee verschillende ondervloeren (ikea) & wat extra karton er tussen om het recht te maken.

Nu heb ik al gemerkt dat dit scheef loopt en zodra je er overheen loopt voel je dat er hoogteverschil is. Ook ben ik bang dat zodra er een zwaar meubelstuk (zoals een bank) op gezet gaat worden dat dit in gaat zakken. Helemaal wanneer de ene helft op de plavuizen staat en de andere helft niet. (zie ook de foto's).

Wat is hierin de beste oplossing, wanneer er geen tijd is om de plavuizen er allemaal uit te slopen? Ik heb al wat research gedaan bij familieleden en natuurlijk op het internet en kom tot het volgende.

1). Zakken egaliseer cement in dit gedeelte storten om het zo gelijk te krijgen met de plavuizen vloer of;
2). Spaanplaats / underlayment;
3). Nog een andere oplossing waaraan ik nog niet had gedacht.

Evt tips en waar extra goed op te letten, zijn ook meer dan welkom.
Ook goed om te weten is dat we in deze woonkamer een nieuwe PCV-klik vloer willen gaan leggen: Link met de volgende ondervloer: Link.

Alvast bedankt voor jullie advies in deze.

Groeten, Marcel

DSC_0283.jpg DSC_0284.jpg DSC_0285.jpg DSC_0286.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou voor egaline gaan. Zeker met het vooruitzicht van een PVC-vloer. Het is dan zelfs raadzaam om de gehele vloer te egaliseren omdat er anders een kans bestaat dat je de voegen van de tegelvloer er doorheen gaat zien. Vergeet bij egaline niet de vloer voor te behandelen met de juiste primer / voorstrijk.

Let op de juiste versie qua dikte van de laag. Niet iedere soort is geschikt voor enkele mm’s of enkele cm’s. Na het uitgieten kun je met een spaan de egaline handmatig wat uitstrijken / verdelen en met een zogenaamde spijkerrol rol je achtergebleven luchtbelletjes er uit en verdeel je de egaline nog eens extra nauwkeurig.

Uiteraard de droogtijd in acht nemen. Bekijk ook of de egaline verwerkt kan worden met deze temperaturen (misschien droogt het nu te snel of moet je juist extra water toevoegen).
 
  • Like
Waarderingen: Marcel de Wekker

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Voor een klik pvc vloer moet de ondergrond goed vlak zijn en de ondervloer mag ook niet teveel veren, anders breken de verbindingen tussen de vloerdelen.

De plavuizen lijken mij behoorlijk vlak. Ik neem aan dat er nog een ondervloer onder het pvc komt? Misschien heb je geluk en kun je volstaan met alleen het ophogen van het deel waar geen plavuizen liggen. Egaline lijkt mij daarvoor het snelste middel.

Mochten de plavuizen niet voldoende vlak zijn, dan kun je deze mee egaliseren. Of de plavuizen weghakken en daarna egaliseren. Met de juiste elektrische breekhamer sloop je snel een eind weg.

Zelf zou ik ervoor kiezen om de vloer in zijn geheel te egaliseren en daarna in plaats van voor een klik pvc vloer te kiezen voor een op de ondergrond verlijmde pvc vloer.
 
  • Like
Waarderingen: Marcel de Wekker

Marcel de Wekker

  • #4
BertPleizier,

Dankjewel beiden voor deze uitleg, zeer bruikbaar.
- De plavuizen zijn vrij recht, met weinig groef (of in het verleden ook al is opgevuld);
- Er gaat inderdaad een ondervloer onder van 3mm dik, speciaal voor klik PVC;
- Ik ben ook geadviseerd bij de bouwmarkt om dit niet te doen wanneer het 25+ is, omdat het opgevulde stuk heel snel kan gaan scheuren. Dit gat ik sowieso niet doen. Ik wacht tot het onder de 25 graden in huis is. Dit moet goed komen, want morgen en v/h weekend word het een stuk koeler en gaat er veel regen vallen.
- Optie is om de heel vloer daarna meet te egaliseren, zodra het eerste gedeelte is opgevuld. Ik weet niet of we dit redden qua tijd, maar ik denk ook niet dat dit noodzakelijk is, aangezien de plavuizen redelijk recht zijn met weinig groef. Ik denk dat dit goed word opgevangen door de ondervloer. Mocht dit in de toekomst niet zo zijn, kan ik de vloer altijd nogmaals helemaal egaliseren.

De spijkerrol ben ik niet bekend mee, maar goeie tip! Bedoel je dan de ontluchtingsroller, zoals dit? Link

Ik ben bij de bouwmarkt geweest en heb de volgende egaline mortel/cement van huismerk gevonden: link. Klopt het dat ik dan voor de afmetingen van bovenstaande, 7-8 zakken nodig heb: "Het gemiddelde verbruik is circa 1,7 kg/m² bij een laagdikte van 1 mm".
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die ontluchtingsroller bedoelde ik inderdaad.

Heeft u ook een speciekuip en een mixer voor op de boormachine om het mengsel aan te maken?
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een goede mixer is inderdaad noodzaak, anders kun je de egaline niet snel genoeg aanmaken. Eventueel zou je er een kunnen huren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu