Egalisatie, welk materiaal, welke droogtijd

Huyskenp

  • #1
Ik heb net mijn ondervloer gemeten om er laminaat op te leggen. Er zitten verschillen (golven) op van 1.5 to 2 cm. Hoe kan ik dit egaliseren, welk produkt kan ik best gebruiken en hoe lang duurt het voor de volgende stap kan gezet worden (plaatsen laminaat).

Extra moeilijkheid: één van de te egaliseren ruimtes is de nachtgang met toegang tot alle slaapkamers. Hoe pak ik dit aan zodat deze toch 's avonds kan belopen worden.

Alvast bedank voor eventuele tips.

Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vraag bij de bouwmaterialenhandel naar egaline voor het egaliseren.

De droogtijd voor het leggen van laminaat is moeilijk te zeggen, hetis sterk afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, het laminaat kan slecht tegen vocht dus wacht minstens 2 twee weken.

Op de vloer waar overheen gelopen moet worden overdwars wat latjes leggen en daarop planken, de planken en latjes kunt u na twee dagen weghalen, de plekken waar de latjes lagen daarna egaliseren.
 

Espaan

  • #3
Kijk ook nog eventueel in Vloer zolder egaliseren

Vanmorgen hebben ze bij ons een stuk houten vloer aangelegd die we zelf geëgaliseerd hebben met egaline. De mannen van het vloerbedrijf houden altijd minstens 5 dagen aan vertelden ze me.

Misschien kun je bij het bedrijf waar de laminaat vandaan komt een vochtmeter huren of ze de luchtvochtigheid laten meten. Ik zou ook zeker een week aanhouden en als het kan langer. Overigens is de egaline na een paar uur licht beloopbaar. Zoek wat productwijzers op voor de details.
 

Dingena

  • #4
De volgende 'rekensom' wordt in deze situatie's toegepast:

Voor de dikte van de egaline één week rekenen per cm dikte, tot een dikte van 4 cm. Dit alles is ook op voorwaarde dat het gebouw voldoende geventileerd wordt. Dit alles zijn natuurlijk vuistregels. Het probleem is dat het vocht vanuit de diepte naar de oppervlakte moet migreren, en dat zo iets gewoon TIJD nodig heeft.

Dus de twee weken die Jan aangeeft zijn nodig, 5 dagen is echt te weinig.
 

Espaan

  • #5
Klinkt inderdaad heel logisch dat het schaalt met de dikte. Bij ons was de laag max 1 cm, dus dat zou de aangeraden week droogtijd verklaren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu