Hal: Vinyl vloer over tegelvloer. Isolatie en/of egalisatie nodig?

merel1986

 • #1
De situatie is als volgt:
We wonen in een arbeiderswoning, gebouwd in 1901.
In onze hal (236 x 90 cm) hebben we het liggende tapijt verwijderd, hier kwamen bruine plavuizen onder vandaan. Ik verwacht dat dit niet de originele vloer is, aan een randje kan ik een ondervloer ontdekken onder de plavuizen en daaronder zit nog iets, maar ik kan niet zien wat. Nu willen we hier een vinyl vloer neerleggen. Het halletje is onverwarmd en dat blijft ook zo (geen vloerverwarming, geen radiatoren).

Een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie er goede ideeën over hebben:
 • Raden jullie aan om de vloer te isoleren, zoja, waarom? er is geen verwarming in het halletje dus in de winter is het er toch koud, zowel onder de vloer als de lucht die via de kieren vd voordeur binnenkomt. Maar misschien is die redenatie te kort door de bocht?
 • Zoja, kan dat over de plavuizen heen of raden jullie aan om die eruit te halen? Het grootste gedeelte van de plavuizen liggen goed, langs de dorpel klinkt het echter hol als ik erop klop. Op een paar kleine plekjes zijn de voegen gescheurd en is ook één van de plavuizen gebarsten (zie onderste foto).
 • en als ik zo rond kijk op internet en kijk naar hoe de plavuizen gelegd zijn, verwacht ik dat het noodzakelijk is om te egaliseren alvorens de vinyl te leggen. Heeft egaline (of ander egaliserend spul) ook een isolerende waarde en zou dat over de tegels heen kunnen of raden jullie aan om dit over vloerisolatie aan te brengen?
 • Wat zouden jullie doen met die rand langs de dorpel die met cement ooit is gerepareerd, maar die nu afbrokkelt? (zie foto hieronder)
  IMG_20220925_124257.jpg
  IMG_20220925_124239.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Vraag: Heb je nu budget om zaken goed aan te pakken en wil je een duurzame oplossing?

Een onverwarmde hal zal zorgen voor warmtetransport vanuit de verwarmde naastliggende ruimtes. Dus ook al stook je hier niet heeft dit zeker invloed op je energierekening.

Daarnaast zijn de tegels allesbehalve vlak, en zeker bij vinyl zal dit zorgen voor aftekening.
 

merel1986

 • #3
We hebben wel wat budget maar eerlijk gezegd stond het niet op de planning, onze kat had het tapijt naar de hel gepist..

Er zitten al voorzetwandjes voor de muren, dat heeft de vorige eigenaar gedaan. Dus ik weet niet precies waar je advies heen gaat, maar we zijn niet van plan om iets anders in t halletje aan te pakken dan de vloer. Maar die willen we wel graag duurzaam aanpakken ja!

Als ik je goed begrijp zou je het wel isoleren, waarmee zou je dat doen?
En zou je de tegels eruit slopen of laten zitten?
De ruimte tussen bovenkant tegels en voordeur drempel is nu precies 1 cm, dus als ik het zou willen isoleren moeten de tegels er wel uit denk ik?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Als je goed wil isoleren moet de hele vloer er waarschijnlijk uit. Besluit je om dat niet te doen, dan moet je de plavuizen in ieder geval egaliseren. Elk eoneffenheid tekent af door vinyl.

Maar goed, beide opties lopen nogal uiteen qua ingreep en kosten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu