Egaline over de datum

SuzyQ04

  • #1
Beste Mede klussers,

Ik heb recent een partij egaline zakken opgekocht die uit 2022 komen, nu kwam ik erachter dat deze zakken over de datum zijn aangezien ze een jaar na productie gebruikt dienen te worden. Nu vroeg ik me af hoe erg het is als ik ze alsnog ga gebruiken om een betonvloer te egaliseren voordat er klik PVC opgelegd gaat worden.

Met vriendelijke groet,
Suzy
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op zich zal het misschien wel meevallen, maar wat wanneer dat niet het geval is en naderhand blijkt dat de egaline niet op de ondergrond hecht of gaat korrelen o.i.d?

Dan ligt de klik-PVC vloer er al overheen en gaat het je een hoop geld kosten om de zaak alsnog in orde te maken. Want niet altijd is het mogelijk om 'klik' vloerbedekking weer ongeschondon los te maken, buiten het dan te verzorgen totale leegruiming van de bereffende ruimte(s).

Ik zie het daarom zelf als een verkeerde bezuiniging om die over-de-datum zijnde egaline voor dit doel te gaan gebruiken. Staat waarschijnlijk ook niet in verhouding tot de kosten van de vloerbedekking zelf (en het eventuele laten leggen ervan).

Een ondergrond voor een (klien) keukenvloertje dat naderhand met een goedkoop vinyl-zeil wordt bedekt: ja dat zou ik best wel aandurven, maar klik-pvc...
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Van januari 2022 of van dec 2022 scheelt een boel.
Dat is het verschil tussen 5 maand en een jaar en 5 maanden.
Hoe het is opgeslagen scheelt ook.
Een zak met een klein gaatje erin is waarschijnlijk ook niet meer goed.

Maar het kan ook nog ok zijn, er zit wel iets marge in de tijden, hoewel ik zelf zakken die op de grens zitten al laat liggen, dan haal ik het wel ergens anders.
Kan je ergens een test stukje doen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
op gipsbasis of cementbasis?

het is nog goed als het nog poeder is.
eventuele klontjes kan verwijderen door het droog te zeven.
zakken met grote brokken in hun geheel weggooien.

Op gipsbasis kan een stuk minder goed verwerkbaar zijn als er vocht in is getrokken
 

Fmrama

  • #5
Als het over de houdbaarheid datum is, zou ik het niet gebruiken.
Slechte ervaring mee met een stuc product. Nooit meer. Ik let er op als ik de dhz zaak ben.
(Toevallig was ik vanmiddag bij de K voor mortel. Ik moest ook nog beglazingskit hebben, zag ik toch kokers met datum januari 2022. Tja,..laat maar liggen)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Je kunt ook een proefstukje maken om te kijken of de egaline nog goed te verwerken is. Als het echt te oud is, krijg je verschijnselen als traag of niet uitharden, klonten etc.

Kan best zijn dat de egaline nog prima te verwerken is. Kan ook zijn van niet en als je het erin hebt liggen en het er weer uit moet, heb je een serieus probleem.

Het is ook even de vraag van wie je de partij hebt gekocht. Stel jezelf de vraag waarom de partij te koop is aangeboden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als er ergens een kuil zit of een stuk waar toch wat meer moet, dan kan daar een zak als proefstuk.
Meteen een mooie oefening.
Egaline kan over egaline, dus het kan gewoon blijven zitten als alles goed gaat.
Voor eigen gebruik zou ik het zo doen.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

SuzyQ04

  • #8
Wederom iedereen bedankt voor het advies, ik ga het op een proefstuk toepassen en als het niet goed eruit ziet nieuwe kopen. Weer van geleerd ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu