Eettafel met stalen vierkante onderstel

Hansjelinkerhandje

 • #1
Ik ga proberen een eigen eettafel te maken. Ik wil als basis het bijgevoegde voorbeeld volgen. Ik heb deze tafel ooit in het echt gezien en was er samen met mijn vrouw, gelijk op verliefd. Onze beurs is echter niet toereikend om deze tafel aan te schaffen.Nu heb ik in het verleden wel eens wat gelast en ik wilde altijd al eens deze hobby weer eens oppakken. Dit is een mooi project om te starten.

Ik wil het onderstel maken van vierkant stalen buis of staf. Buis lijkt me de meest logische optie. Het blad zal uit (oud) eiken vloerdelen bestaan.

De tafel moet ca. 2200x900 mm meten. Het onderstel kan korter zijn gezien het blad (dik ca. 40mm) sterk genoeg is om enkel centimeters alleen te kunnen dragen. Ga uit van ongeveer 1800mm.

Ik zou graag advies willen omtrent materiaalkeuze van het onderstel.
Welke dikte stalen buis? 20 mm vierkant met een wanddikte van 2 mm is waar ik aan denk. Ik dit voldoende? Of moet ik naar 25 mm vierkant?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zou wat grotere buis gebruiken zoals 40 x 40 x 2 mm.
  Dat ziet er beter uit bij een bladdikte van 40 mm, kleiner komt erg iel over.
   

  Hansjelinkerhandje

  • #3
  Ik denk erover om toch een dunner blad te gaan nemen (ook ivm de prijs). 18 of 22 mm. Dan zal staal van 20 mm wel mooier zijn. Blijft natuurlijk ook een persoonlijk verhaal.

  Maar kwa sterkte, volstaat 20 mm vierkant met wanddikte van 2 mm? Valt dit binnen de "veiligheidseisen" van een eettafel?
   

  Hansjelinkerhandje

  • #4
  Ik heb er even een model van gemaakt uitgaande van 20x20 mm vierkante buis en 22 mm bovenblad. Zie onderstaande afbeeldingen.

  Overige maatvoering:
  lengte tafelblad: 220 cm
  breedte tafelblad: 90 cm
  aantal personen/zitplaatsen: 6-8

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Op de eerste foto lijkt het ook maar zo'n 20 a 25mm. Lijkt me vrij dun. Misschien is Chroom Molybdeen staal beter (sterker) in dit geval?

  Denk ook aan de flexibele bevestiging van het blad aan het onderstel. Met bv. bladwervels.
   

  Hansjelinkerhandje

  • #6
  IJkenhout schreef:
  Op de eerste foto lijkt het ook maar zo'n 20 a 25mm. Lijkt me vrij dun...
  Wat bedoel je? De door mij hier gekozen dikte van zowel frame als blad is 20 mm (vierkant). Daar lijkt het niet alleen op, dat is het ook. :D
  IJkenhout schreef:
  Denk ook aan de flexibele bevestiging van het blad aan het onderstel. Met bv. bladwervels.
  Da's een goeie. Ik wilde stalen oogjes lassen aan het frame en daar het blad aan bevestigen d.m.v. schroeven. Dat is natuurlijk niet flexibel.
  Moet het flexibel zijn i.v.m. werking van het hout?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Ik denk dat een blad van 20 of 22 mm wat iel is.
  Als het kan zou ik van wat dikkere planken uit gaan.
  Als het al oude planken zijn zal de werking wel meevallen en dan volstaan sleufgaten wel voor de bevestiging.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Vergeet niet op de hoeken van het onderstel iets van doppen of iets verstelbaars te maken. Daarmee kan je oneffenheid in de vloer opvangen en de tafel staat niet op lange buizen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Je plaatst een foto van een tafel. Ik weet niet of je deze van internet hebt, of zelf ergens gemaakt waardoor je de afmetingen ook weet. Ik vind de pootmaat (& die je wilt gebruiken) vrij fragiel.

  Die aangelaste ogen zijn prima als je er een slobgat van maakt.
   

  Hansjelinkerhandje

  • #10
  Plaatje is inderdaad van internet. De meubelzaak (in Zürich) die 'm te koop heeft staan, heb ik daarvoor al eens bezocht.
  'k Ben toen niet met een schuifmaat gaan meten... het betreft een schatting.
  Het oogt inderdaad erg fragiel. Maar da's dan weer het mooie (persoonlijk) aan de tafel, die slanke vorm. Het moet natuurlijk wel veilig blijven. Onze tafel zal een stuk korter zijn (220 cm) en daardoor ook wel wat anders belast worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu