Eettafel met stalen onderstel en massief hout maken

Eldoro80

 • #1
Dag allemaal,

Ik wil een simpele eettafel maken. Stalen poten en een massief houten blad. Beetje zoals onderstaand voorbeeld


Als blad wil ik (om kosten te sparen) vurenhouten paneel gebruiken van 40mm dik. De afmeting van de tafel wordt zo'n 200x100.

Mijn vraag gaat over een bevestigen van de poten aan de tafel. Ik wil onderstaande poten gaan gebruiken:


Kan ik de poten gewoon vastschroeven en dan klaar? Is 40mm vurenhout stevig genoeg? Gaat dat niet doorbuigen in de loop der tijd?

Uiteraard moet ik me nog verdiepen in het behandelen van het vurenhout... vullen, plamuren, lakken etc. Maar dat ga ik later uitzoeken. Of zijn er bijzondere bezwaren bij het gebruik van zo'n vurenhout paneel?

Ben benieuwd naar jullie reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Slobgaten erin zodat het hout in breedte richting kan werken.
  Hoever wil je de poten terugzetten van het uiteinde?
   

  Eldoro80

  • #3
  Bedoel je slobgaten in het staal en dan de schroeven niet te strakzetten?

  Denk dat ik de poten 10cm terugzet bij een tafelblad van max 220. Dus overspanning van max 180 ongeveer (uitgaand van poot van 10 cm + 10cm terugzetten en blad van 220cm).
   

  H@ns

  • #4
  Slotgaten inderdaad in het staal wat je tegen het blad schroeft. Beter nog om de "flens" dus het deel wat tegen de onderkant van het blad komt, een knik te geven. dus waar de poten het blad raken, vlak tegen het blad maar het deel tussen de poten met een knikje iets vrij van het blad houden. Voordeel is dat je bij krimp altijd een aangespannen bevestiging houdt.
  Verde verwacht ik instabiliteit van de de poten als het blad iets scheluw wil gaan werken. Je krijgt dan een wiebeltafel. De enige mogelijkheid om dat te voorkomen is denk ik een profiel over de lange kant van het blad te monteren op het stalen onderstel en deze ook middels slotgaten vast te schroeven. Dit zul je van buiten niet gaan zien dus veranderd er niets aan het ontwerp qua beeld.
  Belangrijk is wel dat het onderstel dan één stijf geheel vormt en helemaal wiebelvrij is. Als je dan het blad er op schroeft kan het blad vrij werken zonder dat het onregelmatig vervormd (scheluw trekt)

  Succes! en plaats een foto als het af is :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu