Kras op eettafel verwijderen

kappnl

  • #1
Kan iemand mij adviseren hoe een kras te verwijderen op een eettafel zwart glans gelakt, geen antiek.

Er zijn een paar krassen gekomen door een stanleymes. Ik heb een stuk karton gesneden met daaronder een plaatje maar het stanleymes
is daar toch een beetje doorheen gekomen.

De krassen zijn minimaal maar in het licht zie je ze wel. Het zijn dus geen diepe krasse, meer aan de oppervlakte zodat je de grondverf kleur ziet maar
niet in het hout.

Bedankt voor je tips?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Persoonlijk denk ik, dat je daar zo min mogelijk aan moet doen. Want als je probeert de kras daadwerkelijk te 'verwijderen', eindig je waarschijnlijk in het totaal afschuren, opnieuw lakken en polijsten van de tafel. En je moet van goede huize komen, wil je dat net zo mooi krijgen als in de fabriek. Waarbij ik je vaardigheden natuurlijk niet kan inschatten.

Zelf zou ik het proberen op te lossen door met een penseel zwarte glanslak de kras op te vullen (voorzover je van opvullen kunt spreken), maar daarbij een lapje (evt. met wasbenzine) klaarhouden om meteen alles wat ernaast terecht komt weg te vegen. Het zou zelfs denkbaar zijn, dat je met een zwarte(fijne) lakviltstift en hetzelfde lapje al een heel eind komt. Als je maar net die grondlaag verdoezelt.

Wel van tevoren even op een minder zichtbare plek (onder de tafel misschien) testen of de wasbenzine de glanzende laklaag niet aantast. Anders een nog minder agressief oplosmiddel gebruiken, bijv. terpentine. Beslist geen aceton of thinner gebruiken! Ook alcohol kan sommige laklagen aantasten of dof maken.
 

kappnl

  • #3
Kees, bedankt voor je tips. Ik ga hier mee aan de slag.

Groet, Ko
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Wellicht dat een wax reparatieset voor laminaat ook nog kan helpen, dan breng je was gesmolten was in de kier aan, en met een verfkrabber kun je voorzichtig het overtollige materiaal verwijderen.
 

kappnl

  • #5
Kees en Job, bedankt voor je tips. Ik zag al googlend ook de wax setjes in diverse kleuren. Ik denk dat ik hiermee aan de slag ga en als dat niet mooi wordt probeer ik met lak de kras op te vullen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat als je met wax aan de gang gaat, je de methode met lak daarna kunt vergeten. Want lak over een waslaag houdt volgens mij niet en de wax er weer uit halen gaat alleen met oplsomiddelen die de originele laklaag zullen aantasten. Het is óf óf...

Je kunt eventueel op een minder zichtbare plek (zoals ik al eerder noemde misschien onderop de tafel?) bewust een paar van dergelijke krasjes maken en het daar met de twee methodes proberen. Is handiger dan in het zicht met de ene methode om daarna de andere niet meer te kunnen gebruiken.

Overigens zou ik met een verfkrabber erg uitkijken: als er de geringste braam op zit heb je er zo een kras bij!
 

kappnl

  • #7
Je hebt gelijk. Was al van plan proefstukje te doen onderop. bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu