Mangohouten eettafel verzwaren

Edlajo

  • #1
Hallo,

Onlangs heb ik een mangohouten tafel (220 cm bij 60 cm) gekocht die mij eigenlijk te snel verschuift over het laminaat.

Ik wil deze tafel aan de onderkant gaan verzwaren. Iemand enig idee wat hiervoor de goedkoolste en meest handige oplossing is? Heb al even gekeken naar een eiken plank aangezien dit zwaar hout is maar dat wordt wel kostbaar met dit formaat of ik moet 2e hands wat op de kop kunnen tikken. Verzwaren met lood ook aan gedacht maar denk dat hout toch het meest handige is.

Tips om antislip aan te brengen zijn ook welkom. Er zitten nu doppen op het metalen onderstel geschroefd. Heb al een aantal andere doppen geprobeerd maar weinig resultaat. Wellicht doppen verwijderen en antislipmateriaal aanbrengen. Maar welke .

Alle tips zijn welkom
 

Sander 1972

  • #2
Je kan er ook een strook multiplex er tegen aan lijmen
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Heb je een foto van het onderstel?
 

Sander 1972

  • #4
Zie dat ik verkeerd gereageerd heb, die stroken multiplex was voor een topic over een aluminium kozijn
 

De Bob

  • #5
Zoek eens onder" antislip stoelpoten en meubels" staat genoeg op.
 

MrHusky

  • #6
Als je tafel zwaarder is, zal deze ook minder snel slippen. Antislip rubbers (zelfklevend) zijn gemakkelijk te vinden online en in de bouwmarkt, dus daar vind je wel een oplossing voor. Dus richt je primair op het verzwaren van je tafel. Bij het verzwaren is het natuurlijk het mooist als dit zo onzichtbaar mogelijk kan. Hoe je dit het beste en mooiste kunt doen, hangt af van hoe je frame eruit ziet. Stel het is een stalen buisframe, dan zou ik eerst op zoek gaan naar mogelijkheden om de tafel te verzwaren door schoon en droog fijnzand te gieten in het buisframe, als daar een mogelijkheid voor is. Houd er dan wel rekening mee dat je dan de toevoergaten na het vullen weer goed dichtmaakt. Pas ook op dat je het blad inclusief frame eronder niet te zwaar maakt voor de tafelpoten. Een lichtere tafel heeft vaak ook lichtere kwaliteit tafelpoten. Kunnen de bestaande tafelpoten een flink zwaarder gewicht wel veilig dragen? Aan het formaat te lezen, gaat het hier om een eettafel. Zware houten eiken balken zouden dan wel voor verzwaring zorgen, maar balken onder een tafelblad hebben weer als nadeel dat een groot persoon gemakkelijk zijn kniën daartegen kan stoten.

Als zand en hout geen optie meer zijn (gemakkelijk zelf te regelen), overweeg dan om bij een metaalconstructiebedrijf een stuk staal (bijvoorbeeld van een dik stalen rijplaat) te laten snijden en die past onder je tafel. Vergeet niet om daar ook de schroefgaten vast te laten boren. Vraag je wel af of de schroeven die je nodig hebt om zo'n metalen plaat vast te schroeven, wel goed zullen houden in het mangohout. Het hout moet er dik genoeg voor zijn. Om goed houvast te hebben moeten schroeven ook dik genoeg zijn. Dat brengt weer het risico op het scheuren van het hout mee. Dat kun je meestal voorkomen door met een iets kleinere boormaat netjes voor te boren voordat je gaat schroeven.

Pas er voor op dat extra gewicht op enkele plekken er niet voor zorgt dat straks op die plekken je blad gaat kromtrekken, want dat zou ook zonde zijn van je tafel.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu