Een van de twee lampen werkt

Grietbroek

  • #1
Hallo. Rare situatie. Middels een schakelaar drie lichtpunten met LED E27 aangesloten. Dit werkte. Toen wilde ik de plafonlamp aansluiten maar toen zag ik al dat de zwarte draad middels een klem verbonden was met de blauwe draden.

Zodra je deze zwarte draad eruit haalt werken de drie lampen niet meer. Op dat moment kan er wel stroom op de zwarte draad gezet worden door de schakelaar om te zetten.

zodra ik de lamp volgens de spelregels monteer op de zwarte draad en terug laat lopen naar de lasklem met blauwe draden, werken de drie lampen ook niet en de lamp aan het plafond wel. Het lijkt alleen of er minder stroom op staat omdat de lampen minder fel lijken te branden.

iemand ideeën?
9FF2BDFE-2302-442F-9B4C-42FD15DEC7CD.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Kloppen de draadkleuren in de schakelaar en andere lichtpunten wel? Waar loopt die blauwe draad heen die met zwart was verbonden?
 

Grietbroek

  • #3
Op de foto zie je die zwarte draad en die blauwe. Die blauwe heb ik nu zelf in de lasklem gestoken maar in eerste instantie zat die zwarte daarin.

de zwarte komt helemaal alleen uit in die doos. De blauwe draad zit dus in de lasklem waar alle andere blauwe draden inzitten.

ander lichtpunten heb ik telkens dmv meten gekeken waar de stroom opzat omdat de draden dezelfde kleur hadden...

schakelaar ziet er goed uit.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij de schakelaar moet je in ieder geval een bruine (fase) en zwarte (schakel) draad hebben.
In de lichtpunten moet je voor je lamp in ieder geval een zwarte (komt van de schakelaar) en een blauwe (nul) draad hebben.
Een zwarte draad die alleen in een doos uitkomt vind ik ook heel vreemd.

Op je foto zie ik ook iets wat niet hoort.
grietbroek1.jpg

Wat zit er onder de isolatietape? Een kroonsteen?
Dit moet je sowieso even vervangen voor een (steek) lasklem.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik kan het lastig volgen wat er nu precies aan de hand is. Waar komt nu die zwarte draad van de foto vandaan?
Heeft die continu spanning of enkel bij inschakelen van schakelaar?

Er is hier nog een hoop meetwerk te verrichten voor dat het helder wordt...
 

Grietbroek

  • #6
Die zwarte draad geeft spanning als je de schakelaar aanzet. Dus er komt spanning op. Alleen doen de andere lampen het niet meer zodra ik deze zwarte draad op de lamp monteer een blauwe draad van de lamp naar de blauwe klem laat lopen. De lamp zelf werkt wel.

is toch vaag?

zodra ik die zwarte draad in de klem met blauwe draden steek (zo was het oorspronkelijk weggestopt in het plafond) dan werken de drie andere lampen perfect (met de schakelaar aan en uit te zetten)
 

Grietbroek

  • #7
Maar had gehoopt dat dit een eenvoudig probleem was maar anders bel ik mijn Electricien wel.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hoe zit het bij de schakelaar?
Dan veracht ik dat daar de bruine en zwarte draad ieder uit een andere buis komt, met het risico dat je schakelaar plus lampen dan op een andere groep zitten dan de bruine draden in de doos, die op je foto staat.

Hoe zit het bij de andere 2 lampen?
Foto's van hoe het bij je schakelaar en andere 2 lampen zit qua bedrading zou denk ik wel meer duidelijkheid verschaffen.

Ik denk dat de andere 2 lampen met blauw i.p.v. zwart zijn doorverbonden met de zwarte draad vanaf de schakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Hier zul je de bedrading exact na moeten lopen want zit iets raars in.

Werken de 3 en 1 lampen op dezelfde schakelaar? Zo niet, zitten ze wel allen op dezelfde groep?

Hoe is de schakeldraad van de 3 lampen verbonden met die van de ene lamp?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Raar verhaal. Normaal is zwart bij blauw steken (schakeldraad bij nuldraad) het recept voor kortsluiting. Als er spanning op de zwarte draad staat en je kunt deze zonder problemen met blauw verbinden, dan is blauw blijkbaar niet de nul.

Het lijkt er op dat blauw de schakeldraad naar de andere 2 lampen is, dit hoort natuurlijk niet zo. Door de lamp aan te sluiten tussen zwart en blauw zet je dan nu de verschillende lampen in serie. Met ouderwetse gloeilampen (van gelijk vermogen) zou alles op halve lichtsterkte gaan branden, met moderne LED-lampen is de uitkomst wat slechter te voorspellen maar blijkbaar is het resultaat dat maar 1 van de lampen brandt.

Maar dit zou ook betekenen dat je in deze doos geen nuldraad beschikbaar hebt. Of heb je toevallig nog een andere lasklem waar ook blauwe draden in zitten?

Zonder nul kun je geen lamp aansluiten.

Blauw gebruiken als schakeldraad deugt verder ook bijzonder weinig van...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Dit is niet een probleem dat wij eenvoudig op afstand voor je kunnen oplossen. Als je er zelf ook geen wijs uit kunt, lijkt het me verstandig hier een elektricien bij te halen. Hij kan dan meteen de draden vervangen voor dr juiste kleuren en eventueel de rest van de installatie voor je nakijken op soortgelijke gebreken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Inderdaad verstandig om er iemand bij te halen die er meer verstand van heeft, ik heb dezelfde vermoeden als XanderH, dat er gewoon blauw draad als schakeldraad is ge (mis)bruikt.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Heerlijke installaties zijn dat. Zo ben ik ook eens bij een vriend e.e.a. gaan uitbreiden en vervangen. Vriend vond zichzelf nogal handig en hanteerde het motto 'die draad weet toch niet welke kleur hij heeft'. Paar simpele werken werden zo toch een aardige puzzel. Moge duidelijk zijn dat die vriend voortaan maar iemand anders belt voor zijn elektra puzzels.

Maar goed, on topic: als deze ene draad verkeerd is uitgevoerd dan is de kans aanzienlijk dat dit op meerdere plekken is gebeurd. Als er dan toch een elektricien komt, zou ik meteen een aantal andere lasdozen alsook de groepenkast even laten openen en inspecteren op juiste aansluitingen.
 

Grietbroek

  • #14
Bedankt voor het meedenken. Blijkbaar is het niet eenvoudig dus ik ga een Electricien erbij halen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu