Inbouwspots twee spots op één buisinvoer van de centraaldoos

Flea

  • #1
Hallo Klusideeërs, ik heb een paar vragen. Ik ben al enige tijd bezig met de zoekfunctie maar ik vind niet wat ik zoek. Waarschijnlijk is mijn probleem te specifiek.

Het gaat om het volgende. Ik ben de elektrische installatie in mijn pas gekochte ouwe gribus aan het vervangen. Het gaat goed, maar elke keer loop ik weer tegen kleine dingetjes aan zoals deze.

In de slaapkamer heb ik één centraaldoos welke ik wil houden voor een hanglamp. Daarnaast wil ik spotjes in het plafond plaatsen.

Nu wil ik die lamp en die spotjes apart van elkaar kunnen schakelen, en, ten behoeve van mijn luiheid, ook nog met een hotelschakeling zodat ik alles vanuit het bed uit kan doen.

Door de vele schakeldraden van de schakelaars naar de centraaldoos zijn dus 4 buisinvoeren al bezet en blijven er na de voeding nog maar drie over voor de spotjes. En ik wil zes spotjes in het plafond (of vier of vijf, iig meer dan drie). Tevens heb ik geen ruimte voor een extra centraaldoos, ik moet het met deze ene doen.

Nu is mijn vraag, mag ik de WCD's voor de spots die ik boven het plafond plaats doorlussen zodat ik twee spots op één buisinvoer van de centraaldoos krijg? Dus centraaldoos -> WCD -> WCD?

Tevens heb ik geen ruimte meer voor extra WCD's op de muur naast het bed, en dacht er aan om de die af te takken vanaf de schakelaars boven het bed. Ik weet dat dat mag, maar mag je twee wcd's aftakken van één schakelaar?

En ik heb ergens gelezen dat volgens de nen je een afgetakte wcd niet om een hoekje op een andere muur mag plaatsen? Waarom is dat? Ik wil het graag goed en volgens de regels doen, maar soms wordt ik er niet goed van, van die regels.

Alvast bedankt voor de hulp!

Groeten,

Floris
 

Gerrit

  • #2
Als je de kontaktdozen netjes op een lasdoos plaatst is het toegestaan.

Er mag maximaal één kontaktdoos worden afgetakt van een schakelaar. Dit geldt niet als er op de betreffende groep alleen kontaktdozen zitten, maar dat is hier niet het geval.

Denk er wel aan dat bij een dergelijk grote ingreep in de woning de boel aan de laatste voorschriften moet voldoen, dus b.v. alle kontaktdozen uitvoeren met beschermingsleiding (randaarde)
 

Flea

  • #3
@ Gerrit: Ik heb vandaag de slaapkamer afgemaakt en heb de WCD's boven het plafond gedeeltelijk dubbel uitgevoerd, dus zonder doorlus, en ik heb een ander stuk wél met twee enkele wcd's doorgelusd, inderdaad met de eerste wcd van de twee op een lasdoos. Die lasdoos is bereikbaar vanaf het gat voor de spot, alleen is er niet echt de mogelijkheid om iets te veranderen met één hand door een gat van 75 mm. Maar volgens mij is het iig wel volgens de regels nu.

En die wcd's naast het bed heb ik ook al gemaakt. Ik heb ze afgetakt vanaf die schakelaars boven het bed. Ik redeneerde dat als er meerdere schakelaars zitten (er zitten er in totaal vier, twee voor de hoofdverlichting en twee voor de bedlampen aan beide zijden van het bed) ik er ook meerdere wcd's vanaf mag takken. En ik weet dat je van een afgetakte WCD niet nog een WCD af mag takken. Dat heb ik ook niet gedaan, ik heb vanaf de schakelaars in het midden twee wcd's getakt. Een de ene kant op. Eén de andere de andere kant op. En soort T splitsing dus. Dat is wel oké toch?

Ik heb een diploma mts korte opleiding elektrotechniek (in '99 behaald) dus ik weet wel het een en ander aan regels (ik heb alles bijv al geaard uitgevoerd), maar het is alweer best wel lang geleden helemaal omdat ik er verder nooit iets mee gedaan heb behalve wat hobby en ja ik loop dus tegen allemaal dingen aan. Het meeste vind ik wel, mede dankzij jullie en dit forum, maar ja die specifieke dingen zijn dan weer onvindbaar.
Ik vind eigenlijk dat de staat die regels gewoon gratis online moet zetten. Als je wil dat mensen het volgens de regels doen, moet je ze ook (gratis) vertellen wat die regels dan zijn.

Maar bedankt voor de hulp. Als ik klaar ben laat ik de hele installatie sowieso keuren, maar dan moet ik het nu wel goed doen. Het voelt een beetje als een examen :D

Groeten,

Floris
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu