E12 vhr18-22c

riccardo.t

  • #1
Hoi allemaal.

We hebben vorig jaar april een huis gekocht met daarin een vaillant vhr18-22c ketel i.c.m:
- Vloerverwarming 3 groepen
- 2 radiators begande grond
- 1 kleine radiator badkamer
- 3 grote radiators slaapkamers
- 1 grote radiator zolder

De verwarming werkte daarmee prima.

Eind vorig jaar hebben we 4 vloerverwarmingsgroepen bij laten plaatsen (+ nieuwe verdeler en pomp van Wilo met automatisch ontluchtingsprogramma). Hierbij zijn de twee radiators op de begande grond verwijderd / afgesloten. Dit heeft een tijdje goed gewerkt. Er zat een klein lek in 1 van de vloerverwarmingskoppelingen, waardoor de druk langzaam naar beneden ging. Meestal was ik hier op tijd bij (nooit onder de 1.5 bar), maar hij heeft (omdat we weg waren van huis) dit jaar een aantal dagen onder de 1 bar gestaan.

Hierna is de ellende begonnen. Steeds een e12 melding, wat ik ook probeer. Dit betekent een te groot temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour en kan door meerdere dingen komen, o.a. te lage druk, te weinig water etc. De bekende dingen zoals iedereen weet. Exacte symptomen:

- Ik steek de stekker van de ketel in
- Ketel gaat van status 0, naar 1, naar 2, naar 3 en dan naar 4 (verwarming) en loopt dan op tot +- 60 graden en valt in E12 na +- 10 seconden.
- Uiteraard reset de ketel zichzelf na 180 sec en dan gebeurt hetzelfde opnieuw. Ook zelf resetten geeft hetzelfde resultaat.
- Delta d26 / d27 > 25 graden op status 4 (verwarming). Dit komt doordaat d26 oploopt, maar d27 blijft op +- 26 graden.
- Deltad d26 / d27 < 25 graden op status 5 (heet water), ze lopen samen op.
- d11 staat op het minimum (50 bij deze ketel)
- Gedurende de 10 seconden dat de ketle verwarmt, wordt de aanvoer van alle radiatoren warm, ook de vloerverwarmingsverdeler wordt warm aan het begin.

Voor duidelijkheid: alle radiators (4 grote en 1 kleine) staan altijd volledig open op dit moment. Heet water werkt altijd goed!

Het volgende heb ik geprobeerd:

- Meermaals bijgevuld tot 1.8 en ontlucht (vloerverwarmingspomp, verdeler, radiators, ketel/pomp).
- Meermaals systeem compleet leeg laten bij vloerverwarmingsverdeler en weer opnieuw gevuld + ontlucht (op de juiste wijze).
- NTC voelers vervangen door splinternieuwe exemplaren (volgens handleiding).
- Binnenwerk 3-wegklep vervangen door een nieuw exemplaar (voor de zekerheid).
- Pomp draaide goed (bij schroevendraaier op ontluchtschroef hoorde ik ruis), kan ook met hand voelen dat ie draaide. De pomp heb ik toch voor de zekerheid vervangen door een gereviseerd exemplaar.
- Toon thermostaat tijdelijk vervangen door een ander modulerende thermostaat (honeywell) voor de zekerheid.

Ik kan uiteraard iemand bellen en zal dat ook doen. Maar voor de zekerheid, omdat ik al best veel geprobeerd heb, vraag ik het hier even.

Misschien heeft iemand een idee?
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Er is zeker weten voldoende flow mogelijk over de installatie? Dus niet nog ergens een voetventielof afsluiter bijna dichtstaan.
Probeer eens of u de pomp as kunt tegenhouden met een platte schroevendraaier, hiervoor de grote schroef voorop de pomp losnemen hierbij komt wel wat water vrij dus ff handdoek erbij.
Kunt u de as met iets drukken op de schroevendraaier stil zetten dan is de pomp te zwak en zal dus vervangen moeten worden . Wij hebbem ook een tijdje met gereviseerde pompen gewerkt maar dit was geen succes
 

riccardo.t

  • #3
Er zit inderdaad nergens een afsluiter of voetventiel dicht.

Bedankt voor de tip, pomp is makkelijk tegen te houden.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan dient deze verangen te worden
 

riccardo.t

  • #5
Het lag uiteindelijk aan een verstopte aanvoerleiding (vol met metaaldeeltjes). Bedankt voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu