Dwarsbalken op zolder

Jaydude

  • #1
Hallo maar weer,

We hebben nu 2 balken op zolder gemaakt, van 5,70 m, 70 x 20 cm dik. Deze zitten met chemische mortel en 4 dikke en lange draadeinden m.b.v. metalen raveeldragers aan de muren.

Nu wil ik tussen deze balken dwarsbalken gaan maken om de vloer van mijn bergvliering te ondersteunen. Hoe kan ik deze balken het beste bevestigen aan de grote balken? Weer met behulp van metalen dragers, of zal ik ze leggen op een extra balkje dat ik (parallel) aan de hoofdbalk vastmaak? Het laatste vind ik mooier, maar is het stevig genoeg? Het gaat om een overspanning van 2,80 m.

Bedankt alvast!
 

EdP

  • #2
Even aangenomen dat je geen 70 x 20 cm bedoelde, maar 70 x 200 mm :wink: en aangenomen dat het een balklaag tussen vloer en plafond betreft die je later toch niet ziet, zou ik bij twijfel zo'n metalen balkschoen gebruiken.
 

Jaydude

  • #3
Je hebt gelijk 70 mm x 20 cm ;-)
Ik wil inderdaad de balken juist zichtbaar houden, vandaar de andere oplossing. Is het veel zwakker om de 'truuk' met de oplegbalk te gebruiken?
 

EdP

  • #4
Ik denk dat als je die met een lange bout / draadeind door en door bevestigt dat het wel zou kunnen, maar ik begeef me hier op glad ijs. Misschien dat een van de experts ook even hun licht hierop kunnen laten schijnen.

Andere mogelijkheid is natuurlijk om deze balklaag dicht te maken en extra sierbalken te monteren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als er niet te veel gewicht op komt kunt u de balkjes laten steunen op wigvormige stukken hardhout die u op de grote balken schroeft.
Hierna de zijkanten van de balkjes doorspijkeren en het zit behoorlijk vast, de spijkers kunt u nadrevelen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu