Dunne (trespa?) plaat onder raam

Biggtazz

  • #1
Dag allen,

Zoals iedereen zijn wij bezig met het verduurzamen/beter isoleren van ons huis.
Nu hebben wij op een aantal plaatsen een heel dunne afwerking onder het raam, lijkt slecht een dun plaatje. Het voelt ook erg koud.
We zijn nu op zoek naar de beste manier om dit (beter) te isoleren, het lijkt er op dat daar nog wel wat winst te behalen valt.

Hebben jullie goede ideeen om dit aan te pakken? Ik ben een leek op dit gebied. Bestaat er een beter isolerende plaat? Evt. hebben we aan de binnenzijde ook nog wel ruimte om aanvullende isolatie te plaatsen tegen de plaat aan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoek eens op sandwichpaneel / kozijn. Je komt dan relatief dunne en goed isolerende platen tegen voor deze toepassing. Je kunt ook zelf een sandwichpaneel maken door isolatie (bijv een plaat PIR) toe te voegen en een nieuwe afwerking aan de binnenkant, als daar ruimte voor is. Wel de naden dampdicht afkitten dan.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De volkernplaat zelf isoleert niet. Dat doet de isolatie erachter.

Dus plaat verwijderen, en (betere) isolatie achter de plaat aanbrengen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Afhankelijk van het bouwjaar, voor 1993 kan het ook asbesthoudend zijn.
 

Biggtazz

  • #5
Dank voor de reacties! Er zit nu niets achter de plaat. Bouwjaar is 1993

Ik kan in het kozijn nog een plaatje van 2cm kwijt, als ik deze afwerk met platte glaslat. Het is dan even de vraag hoe de PIR aan de binnenkant afgewerkt moet worden, lees; wit schilderen. Optie 1.

Evt. kan ik nog iets meer isolatie toevoegen, als ik een stukje meer kozijn meeneem. Ik schat zo'n 5 cm. Wel heb ik dan een loze ruimte, evt. op te vullen met pur oid? Of evt icm met die 2 cm PIR. Is dat uit kosten/baten analyse een goed idee? Het gaat om een oppervlakte van 1 en 2m2, twee kozijnen dus. Optie 2

Onderkant Raam.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik zou inderdaad voor optie 2 gaan.
 

Biggtazz

  • #7
En kan ik dat dan koud op elkaar verlijmen met bijv. Soudal bouwlijm? Of moeten er nog vocht/dampwerende maatregelen worden genomen?

Het idee is nu om de afwerking ofwel met een latje te bevestigen of met een lange schoef rechtstreeks in het kozijn. Aan het PIR schroeven lijkt me niet zo stevig.

Nog even een vraag; Is het materiaal zodanig te bewerken dat ik een plaat van 7/8cm koop en de hoekjes van het kozijn er uit snijd? Anders wordt het 2 platen met verschillende diktes.

Onderkant Raam.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu