Dun isolatieglas laten vervangen?

Lutz

  • #1
Mijn huis van 1984 had vroeger enkelglas op de eerste verdieping. Later werden er hele dunne dubbele beglazing ingezet. Nu zijn de dichtingen kapot en de kozijnen klemmen.

Ook heb ik begrepen dat de ruiten gedeeltelijk met te weinig kit zijn geplaatst waardoor werd geadviseerd om de ruiten eruit te halen, en met voldoende kit er in te zetten. Dat is bij 4 ruiten per kozijn (ik heb roedes) en duur graap.

Voordat ik nu voor veel geld de kozijnen laat herstellen: is het nuttig om naar nieuwe houten kozijnen te kijken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het lijkt erop dat je ramen en kozijnen door elkaar haalt.
Als het hout niet aangetast is, en er past glas in met minimaal een spouw van 12 mm, beter zelfs 15 mm, dan kan je er nieuw glas in plaatsen. Eventueel roedes eruit en één grote ruit erin. Dit kan je combineren met roedes in het glas en plakroedes.
Vergeet het glas niet op te blokken, als dit niet goed gebeurt dan zakt het raam af en gaat het klemmen.
 

Lutz

  • #3
Vandaag is een glaszetter komen kijken. Mijn ramen zijn of vast of boven met scharnieren opgehangen. Er is nu isolatieglas van 87 en 88 geplaatst van 8 of 9 mm dikte. Indien ik een goede timmerman vindt die de dichtingen kan vervangen en het kozijn goed afhangt, dan kan ik de kozijn een grote ruit van 25mm dik met opdeklatten. De roedes worden eruit gezaagd en er wordt buiten en binnen een houten neproede op het glas geplakt. Als alternatief stelde de glaszetter voor om nieuwe kozijnen en ramen te laten plaatsen en dan nieuw glas erin te zetten. Volgende week komt een schilder met timmerman langs om zijn mening te geven.

Is zo een kozijn met afdeklatjes een goede constructie? Ik heb op google wat platjes gezien, het lijk heel grof over te komen. Het hout va de ramen is nog niet verrot, een goede lakbeurt is voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu