Dubbele dampremmende laag op zolder oplossen

Jan Koop

  • #41
Heb mij vergist. Er liggen toch tengels op het dak. Zie foto:



Wij hebben nu het volgende besloten: de gaten in het dak laten wij dichtmaken en de bitumen gaat weg.
 

Jan Koop

  • #42
De gaten in het dakbeschot zijn nu dichtgemaakt. Het bitumen is verwijderd. Het gemiddelde vochtpercentage op de zolderkamer, die als slaapkamer gebruikt wordt, ligt nu ongeveer op 45%. Iets van 20% lager dan voorheen. Op één gording is nog af en toe wat vochtsporen/condens te ontdekken/voelen. Volgens de leverancier van de isolatie, easy pro,komt dit door vocht wat in de zolderkamer zelf zit en niet uit de constructie komt. Ook stellen ze dat de vochtbalans van de kap maanden nodig heeft om zich goed in te stellen. Zij gaan ervan uit dat het vocht niet uit de constructie loopt...dus vanachter de isolatieplaten wegloopt over de gording. Mocht het vocht op de gording weer aanwezig zijn, gaan zij de gording helemaal afplakken om uit te sluiten dat het mogelijk toch vanuit de constructie komt. Dus gewoon even afwachten. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #43
In andere berichten vermeld. Een constructie mag van Oktober tot Mei vocht opnemen. Van Mei tot Oktober moet deze opdrogen. In deze periode moet de constructie meer drogen dan er vocht is opgeslagen.
Bedankt voor je bericht.
 

Jan Koop

  • #44
Het is nu ongeveer een jaar later. Het bitumen is van het dak. De gaten zijn dicht. De isolatie van iso easy is volgens de leverancier goed gemonteerd. En tot onze verbazing druppelt het nu vanaf de gording op de zolderslaapkamer. Het water heeft een iets bruine kleur en komt dus vanachter de isolatie iso easy weg. Het is dus geen condens volgens ons in de zolderslaapkamer! Het heeft de afgelopen dagen ook niet geregend. Een lek aan de buitenkant is niet aannemelijk. Na het weghalen van de bitumen zijn alle dakpannen opnieuw netjes gelegd.

Hoe kouder het buiten is des te meer condens op de gording en druppelen vanaf de gording. Het is steeds in dezelfde hoek in de kamer. Ofschoon nu de vochtplek op de gording zich wel uitbreidt bij kouder weer ( ijs op de garage).

Wij vragen ons af waar al dat vocht vandaan kan komen.

Volgens de leverancier van de isolatie zou mogelijk vocht nu via het dakbeschot moeten kunnen verdampen. Het dakbeschot is iets van 20 mm dik, in elkaar geschoven planken...zie de foto's.

De spouwmuren zijn voorzien van isolatie. Vocht van daaruit zou dan volgens mij ook minimaal zijn. Het druppelt nu wat van de gording, dus er zit behoorlijk wat water achter de isolatie en het dakbeschot. Dat gaat volgens mij rotten op den duur.


Wel heb ik het gebrekkige cement tussen de nokvorsten laten weghalen en zit er nu hoekeperband. Dit zou dus voor extra ventilatie moeten zorgen. Daarnaast is elke dakhelft voorzien van drie ventilatiedakpannen bovenin.

Wie heeft er nog suggesties? Ik kan het niet meer verklaren. Hoe lossen wij dit op? De leverancier van iso easy komt kijken en kan het op dit moment ook niet verklaren.


Enkele cijfers:

De temperatuur op de kamer is nagenoeg constant: tussen 14.4 en 16,9 graden, de vochtigheid is de afgelopen dagen tussen de 48 en 51%. Wij hebben de ramen op een kiertje staan. En de zolderkamer is een afgesloten kamer met deur.

Graag jullie reacties,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #45
Jeetje wat jammer. Zoveel moeite gedaan en dan nog condens. Het is een signaal dat dit een lastige materie is.

Hoe hoog ligt de gording waar de lekkage zicht toont in het dak?
Die profielen die je tegen de gording moet schroeven wordt daar nog iets aan luchtdichting gedaan?

Ergens kan lucht van binnen voorbij de dampremmer komen. Deze lucht condenseerd op een oppervlak en drupt daar weer vanaf. De temperatuur onder de pannen is door meer isolatie nog lager geworden.

Wat ook mogelijk is, er bestaat een fenomeen dat oppervlakken, je pannen, door straling bevriezen. Vocht uit de lucht bevriest aan de onderzijde van de pannen. Dat is geen lucht van binnen maar komt van de ruimte onder de pannen. Deze straling komt vaak voor bij een heldere hemel.

Is het mogelijk dat er lucht uit de spouwmuur voorbij de damprem of onder de pannen kan komen?
De lekkage van nu is deze op dezelfde locatie als die van voorheen.
 

Jan Koop

  • #46
Hoe hoog ligt de gording waar de lekkage zicht toont in het dak?

Het is de hoogste gording. daar is de temperatuur het laagst.

Die profielen die je tegen de gording moet schroeven wordt daar nog iets aan luchtdichting gedaan?

Ja, ik heb zwelband gebruikt dat damp e.d. tegenhoudt.



Is het mogelijk dat er lucht uit de spouwmuur voorbij de damprem of onder de pannen kan komen?

Dat zou misschien kunnen, wij gaan dat morgen bekijken met iemand van de leverancier van isoeasy isolatie.

De lekkage van nu is deze op dezelfde locatie als die van voorheen.

ja, op dezelfde gording maar waar het druppelt bij vrieskou is een meter verplaatst.

Ik hou jullie op de hoogte. Bedankt voor je reactie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #47
Ik neem aan dat lekkage niet aan de orde is?

Zit te denken aan een luchtlek. hoe beter een huis geisoleerd is, hoe grotere problemen luchtlekken kunnen geven. Daar gaat immers "alle" condens naar toe.
 

Jan Koop

  • #48




Wij hebben de isolatieplaten weggehaald van het lekkende compartiment. En we zien veel vocht op het bovenste compartiment van de zolder. Een gedeelte van het compartiment is echter vochtig. Dat is duidelijk zichtbaar. Het andere gedeelte van dit compartiment is nagenoeg droog. Ook zat daar aan de binnenkant van de isolatie geen vocht. De technicus van isoeasy denkt nu dat er een luchtstroom ontstaat via de gleufjes van het dakbeschot die van buitenaf doorlopen tot bovenaan de nok. Bij het weghalen van enkele isolatieplaten kon je de luchtstroom onder de nog aanwezige luchtplaten duidelijk voelen. Het advies van de technicus van isoleasy is nu om deze gleufjes te dichten onderaan het dak zodat er geen luchtstroom meer kan ontstaan naar boven toe achter de isolatieplaten. Achter de isolatie behoort de lucht volgens hun filosofie stilstaand te zijn. Er is daar een luchtruimte van ca. 1.5 cm.

De tweede foto geeft de buitenkant van het dakbeschot weer wat doorloopt tot de nok. De lucht komt hier dus van buiten naar binnen en loopt dan tussen dakbeschot en isolatie naar boven. Vooral bij koude lucht buiten, hebben wij het meeste last van condens en druppelen vanaf de gording. Wel is onze vraag dan....de lucht die via de gleufjes van buiten naar binnenkomt is dan ook koud en bevat dan weinig waterdamp. Waar komt die waterdamp dan in het compartiment vandaan?

Lekkage lijkt mij niet aan de orde. Sinds een week heeft het hier niet geregend.

Heb wel enkele ventilatiedakpannen geplaatst. Misschien dat ik die beter kan weghalen? Drie aan elke kant van het dak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #49
Met luchtlek bedoel ik specifiek een lek van binnenuit. Dat het dakbeschot "lek" is, is volgens mij alleen maar gunstig (tegen vocht). Op dit moment weet ik even niets te bedenken...
 

Jan Koop

  • #50
Advies leverancier iso easy isolatie:

We hebben besproken dat de driehoekige openingen tussen de gordingen en het dakbeschot (ter plaatse van de veer en groef verbindingen) boven in de nok en
ter plaatse van de onderste gording met kit worden afgedicht, zodat er geen luchtcirculatie meer kan plaats vinden tussen de isolatie en het dakbeschot. Zie ook de foto's voor de gleufjes in het dakbeschot.

Op die manier kan er dus geen lucht meer vanuit de buitenlucht via die kieren tussen de isolatie en het dakbeschot komen.

Wat voor soort kit kan ik hiervoor het beste gebruiken? Constructiekit? Voegkit? Lijmkit? Enige flexibiliteit is wel gewenst denk ik? En moet ik het hout voordien nog ontvetten oid? Het is nu gewoon kaal hout.En waarmee ontvetten? Zit er nog verschil in kwaliteit kit? Bijvoorbeeld qua levensduur e.d.? Het moet natuurlijk wel jarenlang zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #51
Dat kan toch ook met damp-open folie ?
 

Jan Koop

  • #52
En met die folie hoe bevestig je die dan? Toch niet met plakband? Krijg de daarmee die kleine driehoekige gaatjes goed dicht? En van het folie de open zijde zowel in de nok als onderste gordijn gericht naar buiten?
Er mag dus totaal van buiten geen lucht naar binnen komen tussen het dakbescot en de isolatie. Tussen isolatie en dakbeschot moet een stilstaande luchtlaag zijn!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu