Dubbele dampremmende laag op zolder oplossen

Jan Koop

  • #21
Heb ook een hygrometer besteld. Wat is een geschikt vochtbereik voor een zolder die als slaapkamer gebruikt wordt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #22
Het onderdak is niet verplicht maar realiseer wat de gevolgen kunnnen zijn als het niet is aangebracht.
Je kan voorlopig de bitumen verwijderen of open snijden en een iets creeeren dat er door de planken voldoende vocht kan trekken.
Zelf zou ik, zie schets, met zoiets experimenteren. Ik snij een flink gat in de bitumen. Plak daar een vel overheen en zorg, ik heb een balkje getekend maar een iets van gaas zou ook kunnen, dat er ruimte komt om vocht door te laten.
En ga me niet vragen hoeveel en hoe groot. Kijk hoeveel ruimte je hebt om redelijk tussen de raggels en de panlatten te kunnen werken.
Het zou zomaar kunnen bij mijn eerste poging, dat wordt niks ik snij de bitumen er uit en weg ermee. We zien wel. :lol:
Als je wat getallen heb kan je met een dauwpunt calculator zien of je in de pas loopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #23
 

Jan Koop

  • #24
Die plek is goed dicht. Heb wel enkele foto's erbij gedaan waar ik het waarschijnlijk nog beter kan afdichten. Heb vaak in dergelijke gaten luchtdicht zwelband gedaan.




Luistert het zo nauw dat je elke millimeter die open is, moet dichtkitten?


Je schrijft: 'Zelf zou ik, zie schets, met zoiets experimenteren. Ik snij een flink gat in de bitumen. Plak daar een vel overheen en zorg, ik heb een balkje getekend maar een iets van gaas zou ook kunnen, dat er ruimte komt om vocht door te laten'

Met 'vel er overheen' bedoel je dampopen folie? Dit plak je dan vast op de bitumen ( waarmee en geheel rondom?...ja ben een leek!) en doet er een stokje onder om het wat los te krijgen van het dakbeschot voor extra ventilatie.

Ik heb het gevoel dat gezien de hoeveelheid vocht die ik geconstateerd heb, ik alle bitumen zoveel mogelijk weghaal. Ik moet dat laten doen omdat ik een scheitert ben op het dak. Ik wil het nu in een keer goed doen zonder stukjes bij beetjes te experimenteren.

Bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #25
Geen dank hoor.
Dat is iets wat ik me steeds afvraag. Hoe nauwkeurig moet je een damprem aanbrengen. Er wordt beweerd, met grote stelligheid, als je een PE folie met nietjes op een raggelwerk aanbrengt de nietjes beslist dampdicht moet afplakken. Vandaar mijn opmerking Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan. Liedje onbekend Youtube is je vriend.
Mijn idee is goed begrepen. Helaas kan ik je geen garantie geven.

Is die bitumen zoveel mogelijk weggehaald blijft de vraag, wat je hebt aangebracht is dat dampdicht genoeg gemonteerd. Houd ons op de hoogte.
 

Jan Koop

  • #26
De leverancier van Isoeasy pro komt aanstaande maandagmiddag langs om de situatie te bekijken. Ben benieuwd. Laat jullie het resultaat weten.

Fijn weekend,
 

Jan Koop

  • #27
Nog aanvullend enkele meetgegevens. Heb enkele keren de vochtigheid gemeten op de zolder die als slaapkamer dient. Op de zolder hebben wij twee ramen steeds wat open staan en een veluxraam heeft een ventilatierooster. De drie ramen zitten allen aan een andere zijde van de zolder. Heb de verwarming uit staan.
Onder aan de trap bevindt zich een deur die de zolder afsluit van de eerste verdieping.

De buitentemperatuur is gemeten op ongeveer 1,5 meter van de grond dicht tegen de bijkeuken aan ( spouwmuur).

buiten temp.-zolder temp. -vocht zolder-tijd.
5,2-10-64%-11.30
5,8-9,7-68%-17.30
5,3-10,1-66-20.50
4,4-11,7-65-8.00
7,0-11,6-60-15.50

Misschien dat deze cijfers ook nog een verklaring ( misschien ten dele!) geven voor de vochtproblemen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #28
Knippen en plakken.

buiten temp.-zolder temp. -vocht zolder-tijd.
5,2..10,0..64%..11:30..dauwpunt=3,5
5,8...9,7..68%..17:30 .dauwpunt=4,1
5,3..10,1..66%..20:50. dauwpunt=3,9
4,4..11,7..65%...8:00 .dauwpunt=5,3
7,0..11,6..60%..15:50. dauwpunt=4,1

Zie je nu condens?

Ergens begrijp ik het niet. De buitentemperatuur is in alle gevallen hoger dan het dauwpunt dus vocht zou niet kunnen condenseren. Tenzij de buitentemperatuur lager is geweest en de constructie aan het opwarmen is.
 

Jan Koop

  • #29
Zoals je gezien hebt, heb ik enkele isolatieplaten weggehaald. Achter het gedeelte waar geverfd is en waar nog gedeeltelijk isolatieplaten zitten, zit nog condens. Heb die isolatieplaten vanmorgen weggehaald. En kwam weer behoorlijk wat condens tegen achter het gedeelte waar de platen zaten. Het lekte daar ook door de isolatie heen. Ik ga alle verf weghalen. Flinke klus. Waar de isolatieplaten weggehaald zijn, is geen sprake meer van condens.

Ik vraag mij af of het aanbrengen van die gaten door het dakbeschot achter de isolatieplaten juist niet voor meer condens zorgen achter de isolatieplaten. Ofschoon ik het niet kan verklaren. Morgen maar even afwachten wat de serviceman van isoeasy pro over de isolatie te zeggen heeft.

Hoe kom je trouwens aan die dauwpunt berekeningen? Is daar een tabel voor?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
De temperatuur achter de isolatie is lager.
Dat met die verf zou ik nog even wachten tot de specialist is geweest. :)
Condens is een lastig probleem. Wanneer en hoeveel, kijk naar de spiegel in de badkamer van onder condens en van boven heb je zicht. Wat zal het verschil zijn in temperatuur en luchtvochtigheid.
Deze site.
 

Jan Koop

  • #31
Technicus van Iso Easy is gisteren komen kijken. De isolatieplaten waren goed gemonteerd. Hier en daar een kleine verbetering. Hij garandeerde mij dat de isolatie perfect zou functioneren en ik geen last van condens meer zou krijgen indien:
- de reeds gemaakte gaten in het dakbeschot weer dichtgemaakt worden.
- de verf aan de binnenkant verwijderd wordt.
- het bitumen aan de buitenzijde op het dakbeschot verwijderd wordt.

Mocht ik nog wat nodig hebben, kan ik contact met de technicus opnemen.
Ga nu morgen de verf verwijderen. Volgende week maandag komt nog een isolatie-expert van de woningdokter kijken.
Misschien wat dubbelop maar wij willen nu zeker van onze zaak zijn.
Ik hou jullie op de hoogte.
 

Jan Koop

  • #32
Nu blijkt dat het dak waarop direct een laag bitumen ligt, helemaal geen tengels heeft alleen panlatten. De panlatten liggen horizontaal en plat op het bitumen van het dak en houden dus het water wat eventueel op het dak komt tegen. Mijn vraag is nu, als ik het bitumen tussen de panlatten weghaal, kan het water dan nog wel weg? verdampen? Een ander soortgelijk huis bij mij in de buurt, heeft geen bitumen op het dak. Er wordt nog even gekeken of daar ook slechts panlatten aanwezig zijn. Je rolt van het een in het ander!
Heb hier een voorbeeld van het internet geplukt ( dus niet van mijn dak!) zoals de dakpannen op mijn dak zijn geplaatst. Kennelijk kan het zo wel! De panlatten sluiten vast aan op het bitumen en het dak. Geen kieren of zo.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #33
Het lijkt me geen bitumen dat er op ligt.
Het lijkt meer op asbestplaten. :?

Wilt u een foto plaatsen van de andere kant dan de foto hierboven van de laag die op het dakbeschot ligt met de naad midden tussen de pannen goed zichtbaar ?
 

Jan Koop

  • #34
Even voor de duidelijkheid. Dit is niet mijn dak maar een foto die ik van internet heb geplukt om te laten zien dat er slechts panlatten gebruikt zijn en geen tengels op mijn dak. Dus slechts de constructie waarop mijn dakpannen op het dak zijn bevestigd is hetzelfde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #35
Lekker duidelijk. :?
 

Jan Koop

  • #36
Misschien....maar lezen is soms ook een kunst.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Ben ik roerend met u eens maar op een klusforum komt het nogal eens voor dat mensen de goede benaming van materialen niet (meer) weten, daarom vragen we ook veel naar foto's.
 

Jan Koop

  • #38
En nu graag weer een inhoudelijke reactie op mijn vragen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #39
Boven op de panlatten blijft vuil liggen. Wordt dat nat zal het langer duren voordat de panlat is opgedroogt. Dat is niet goed voor je latten.
Ik zou niet weten of het een nadeel is dat er minder ventilatie is tussen pannen en dakbeschot.
 

Jan Koop

  • #40
Nu liggen de panlatten er al ruim 40 jaar zo op zonder tengels. Ze zien er nog goed uit. Het enige wat verandert, is dat de bitumen tussen de panlatten weggesneden zal worden. Dus die rotzooi zal waarschijnlijk wel meevallen. De vraag is wel als de bitumen weg is, wat mogelijk water tussen de panlatten gaat doen. Dat kan nergens heen. Voorheen lag het op de bitumen en ook tussen de panlatten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu