Drukverlies Nefit TopLine Compact HRC25/CW4

J. Carstens

  • #1
Beste deskundigen,

ik zit met een probleem met bovengenoemde ketel die in februari 2010 is geïnstalleerd door een vanouds goed bekend staand installatiebedrijf. Sinds het begin van dit stookseizoen loopt de druk die ik aan de voorzijde van het toestel kan aflezen in minder dan een week terug van 1,6 bar naar 1 bar. Als dat bereikt is vul ik maar weer bij.

De eerste keer dat het drukverlies me opviel was in het najaar van 2017. Nadat bij het anderhalfjaarlijks onderhoud (op basis van onderhoudscontract) medio mei 2017 was bijgevuld tot 1,7 bar gaf de kamerthermostaat in november aan dat er bijgevuld moest worden. Vanaf die tijd liep in een periode van 3 á 4 weken de druk zodanig terug dat er weer bijgevuld moest worden.

In maart 2018 is er een servicemonteur geweest; deze heeft uit voorzorg het expansievat vervangen. Al kort daarna bleek dat het drukverlies bleef optreden. Begin mei is de monteur opnieuw geweest en heeft hij de hele installatie nagelopen, met inbegrip van inspectie van de leidingen onder de vloer.Dit leverde geen indicatie van welke oorzaak dan ook op. Het drukverlies-probleem bleef echter hierna aanvankelijk bestaan, maar na afloop van het stookseizoen 2017/2018 merkte ik dat wanneer de ketel niet voor verwarming werd gestookt het drukverlies sterk afnam. Ik heb deze constatering doorgegeven, en waarschijnlijk op grond daarvan is men in juli tot vervanging van de warmetewisselaar overgegaan.

Aan het begin van het huidige stookseizoen merkte ik echter al snel dat het probleem met het drukverlies ten opzichte van het vorige stookseizoen verergerd was; in plaats van om de 3 á 4 weken moet er nu wekelijks worden bijgevuld.

De afgelopen week is de monteur weer geweest, deze keer voor het anderhalf-jaarlijkse onderhoud. Hij heeft tevens opnieuw gezocht naar een oorzaak van het drukverlies, en daarbij wederom ook onder de vloer de leidingen nagelopen. Voor zover in verband met de isolatie zichtbaar was is alles kurkdroog. Ook het toestel zelf is wederom uitgebreid nagekeken en ook daar geen spoor van lekkage. Ook de zich in het zicht bevindende leidingen zijn nagelopen, en ook zijn de radiatorknoppen afgenomen om te zien of daaronder mogelijk lekkage zat. Dat alles bleek niet het geval te zijn. Voor de zekerheid is ook nog het overdruk-ventiel aan de onderzijde van de ketel vervangen.

Helaas moet ik nu constateren dat het probleem nog steeds bestaat. Zoals aangegeven is inmiddels het expansievat, de warmtewisselaar en het overdruk ventiel vervangen, en zijn de leidingen, ook onder de vloer, al twee maal nagelopen. Het drukverlies doet zich kennelijk voor tijdens het stookseizoen.

Voor zover ik dat kan heb ik geprobeerd de situatie zo goed mogelijk te schetsen; als iemand meer informatie nodig heeft hoor ik dat graag. Ik hoop dat iemand van u een idee heeft van wat hier aan de hand is en/of wat er moet gebeuren.

In ieder geval bij voorbaat dank voor de aandacht en het meedenken.
 

Marcn88

  • #2
Installatie dient afgeperst te worden met behulp van een perspomp, dan kun je meer druk op de installatie zetten zo richting de 8 bar dan kun je cker zien waar het lekt tenminste als al t leidingwerk toegankelijk is
 

J. Carstens

  • #3
Dank voor de aandacht en de reactie.

Medio december is de monteur weer geweest. Nadat o.a. de installatie is afgeperst bleek er in de kruipruimte onder de vloer toch iets te lekken. Dat is verholpen, en nadat op de eerste dag de druk iets terugliep (waarschijnlijk door de automatische ontluchting) is de zaak sindsdien stabiel. Het lijkt erop dat daarmee "het lek boven water is"

Nogmaals dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu