Drukschakelaar tussen ledstrip en stekker plaatsen

SymphonyB

  • #1
Goededag,

In mijn huis slaapkamer heb ik ledstrips geplaatst, de transformators zoemen nogal bij het uitstaan dus ik haal vaak de stekker eruit.

de ledstrips zitten in een soort kast ingebouwd en ik zou nu graag een druk knop willen maken tussen de stekker en de transformator zodat ik niet elke keer de stekker uit het stopcontact hoef te halen.

Toevallig heb ik nog een elegant kleine drukschakelaar liggen, maar die heeft maar 2 pootjes.

Kan ik deze hier tussen zetten. Dus van de kabel tussen de stekker en transformator 1 van de 2 binnenin liggende kabeltjes doorknippen en via de drukknop laten lopen. Of moet ik een andere drukknop kopen met 4 pootjes en beide binnekabels via de drukknop laten lopen. (Of zit ik er met beide opties helemaal naast)

Ter illustratie de bijlage als hoe ik het zou willen hebben
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt de link niet goed geplaatst.

Hier de afbeelding:Dat ziet eruit als een drukknopje voor signaalbesturing. Deze zal niet geschikt zijn, want:
- Hij zal maar een klein stroompje kunnen schakelen.
- Hij zal alleen aan gaan als je hem ingedrukt houdt. Zodra je hem loslaat verbreekt ie weer.
- Echt veilig is dat niet, want open contacten. Zou je in een (heel klein) kastje moeten inbouwen.
En dat mag alleen als je hem in de laagspanning opneemt. In het snoer tussen stekker en trafo is deze schakelaar niet toegestaan, want niet geschikt voor 230 V.

Waarom gebruik je geen snoerschakelaar? Kun je in het 230 V snoer opnemen.

Of de eenvoudigste manier: een verlengstopcontact met ingebouwde schakelaar en daar de stekker van het trafo (of de trafo zelf indien stekkertrafo) in steken. Zo'n stopcontact (met snoer dus) koop je bij een bouwmarkt of een winkel in huishoudelijke artikelen.

Als het trafo bromt bij uit staan, dan is er misschien een verkeerd type dimmer gebruikt. Of een verkeerd type trafo. Want een LED-trafo zou normaal gesproken niet of nauwelijks moeten brommen. Je zou eventueel kunnen vermelden wat erin zit, misschien weet een van de deskundigen je er meer over te vertellen.
 

SymphonyB

  • #3
Een snoerschakelaar vind ik. Niet netjes, ik zoek eigenlijk dus een inbouwschakelaar met dezelfde eigenschappen als de snoerschakelaar. Weet niet of dat überhaupt bestaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inbouwschakelaars die geschikt zijn voor 230 V bestaan er in allerlei varianten. Te koop bij bouwmarkten en elektronicaleveranciers. Maar ze zijn bedoeld voor inbouw in een lamp of in een apparaat. En dat moet wel veilig gebeuren!

Misschien is het handig als je dan eerst eens verteld hoe (en waar) je had gedacht de schakelaar in te bouwen. :wink:
 

SymphonyB

  • #5
Ah mooi om te horen.

De schakelaar zelf zou ik. In een soort bedombouw willen plaatsen. Zodat ik vanuit bed het geheel aan en uit kan zetten. Aan de binnenkant kom je dus in principe nooit en de kabels e.d. Zul je dan ook niet zien zitten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ook al kom je niet aan de binnenkant, dat betekent nog niet dat je er zomaar een dergelijke - voor inbouw in apparatuur bestemde - schakelaar in een bed mag zetten.

Ik heb toch het idee dat je niet weet waar je mee bezig bent. 230 Volt is dodelijk. Verzekeringen dekken ook nog eens geen schade in geval van een ongeluk of brand tgv. ondeskundig geknutsel.

Ik raad je aan gebruik te maken van een complete, aan de buitenkant dichte schakelaar en niet te gaan knoeien met inbouwschakelaars in een bed.
 

SymphonyB

  • #7
Hmm duidelijk. Ik ben inderdaad geen ervaren electrotechnicus. Dan gaan we het met een gewone snoer schakelaar doen en die een beetje wegmoffelen zodat het niet te veel opvalt :)
 

De Bob

  • #8
Een op afstand bediend geschakeld stopcontact bij de travo
En zo alles stroomloos zetten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat is een mogelijkheid. De kans bestaat echter dat het niet werkt, omdat de LED-trafo blijkbaar elektronisch aangestuurd wordt (fase-aansnijding). Anders zou je namelijk geen brom hebben als ie uit staat...

Alleen een afstandsbediende schakelaar die met een relais werkt, doet het dan goed. Twee keer een triacsturing oid. achter elkaar is meestal niet zo'n succes.

Een gewoon schakelaartje is toch wel de simpelste oplossing. Wil je geen snoerschakelaar dan neem je een voetschakelaar, dat werkt ook en is net zo veilig. :wink:
 

De Bob

  • #10
Een stopcontact van b.v een k.a.k.u. systeem, bedoel ik, dan is de travo stroomloos.
Ik schakel mijn ledstrips (trap) ook zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu