Droogtescheurtjes in dakbedekking chalet

Hallo,

Ik heb een chalet (luxe stacaravan) uit 2001 en daarvan begint het de dakbedekking wat droogtescheurtjes te krijgen. Zie de bijgevoegde foto.
Hoe kan ik dit het beste behandelen ? Nieuwe dakbedekking is geen optie, ik zat zelf te denken aan een dakcoating of koude kleefstof , die je vloeibaar kunt aanbrengen met een luiwagen of blokwitter.

A3122556-D266-4BA0-9195-DBDD8E6FEB4B.jpeg
 
Ook dakbedekking moet een keer vervangen worden.
Sommige al na 20 jaar.
Wat voor dakbedekking ligt er nu op?
 
Geen idee welk merk etc dat geweest is, chalet is destijds gekocht. Er zit in ieder geval geen leislag op. Ik had gehoord dat dakbedekking gemiddeld 30 jaar meegaat, kun je het dan na 30 jaar of even daarvoor behandelen met dakcoating of is dat maar een heel tijdelijke oplossing ?
 
Het kan nog de nodige jaren duren voordat dit dak gaat lekken. Vaak hebben de daken van stacaravans behoorlijk schuin lopende vlakken, er zal geen water op het dak blijven staan.
 
Klopt dit dak loopt in een punt, dus twee schuine kanten. Is een smeersel geen goed alternatief ? Dat was de initiële vraag.
 
Volgens de producenten kan je het niet beter doen door hun merk op het dak aan te brengen.
 
Smeersels zijn tijdelijk lapwerk en misschien niet eens waterdicht. Je zult de dakbedekking ergens de komende jaren moeten gaan vervangen. Dit werkt zo voor alle bitumen dakbedekking.
 
Ja er zullen verschillen zijn in prijs en kwaliteit. Ik dacht zelf aan 5 jaar ongeveer, het gaat om bijna 50 vierkante meter.
 
Ik ga even een stap verder. Maak een foto van je dak waar een uurtje of zo water blijft staan.
Als je bang bent voor lekkage zou de dakbedekking daar een stuk slechter moeten zijn dan die van je foto.
 
Ok dat zal ik doen als het weer eens regent. Maar bedoel je dat de dakbedekking van de foto dan nog wel in goede staat is ondanks de kleine scheurtjes ?
 
Je hoeft niet te wachten op regen. Ik had moeten schrijven waar wat langer water blijft staan.
Maak van die bewuste plek of plekken foto's.
Mijn vermoeden is dat jouw dakbedekking die 5 jaar zou kunnen halen.
Misschien heb je over 3 jaar al geld om te overlagen.
Of welk spul ga je smeren en wat zijn de kosten daarvan voor die tijd die je wil overbruggen.
 
Scheurtjes in de bovenlaag hoeft toch niet te betekenen dat die doorlopen tot in de onderlaag?
Denk dat elk dak hier wel mee te maken krijgt als je dakbedekking met temperaturen van boven de 50 graden weer snel af moet koelen na een regenbui.
Maar daarom zit er ook de versterking/bewapening in de bitumen die voorkomt dat de scheurtjes doorlopen en dat er lekkage ontstaat.
 
Dank voor de reacties, het gaat niet om het geld voor nieuwe dakbedekking, dat is het probleem niet. We staan hier op een camping waar onduidelijkheid is over het voortbestaan, dus vandaar dat we aan de smeersel oplossing dachten.

Aan wgb: de dakbedekking aan de uiteinden (waar langer water blijft staan) is in dezelfde staat als de rest van het dak qua droogtescheurtjes.
 
Ook daar zie je het normale verouderingsproces.
Ik heb geen ervaring, dus nooit zelf aangebracht, van dit soort producten.
Wel gezien maar dat vind ik geen maatstaf. Er zijn zoveel situaties mogelijk waarom de werkzaamheden wel of niet behoorlijk zijn gelukt.
Koop de kleinste hoeveelheid van een merk waarvan je denkt dit lijkt me wel wat.
Genoeg om daarmee alleen de zones van het dak behandelen waar wat langer water blijft staan.
Maak die vlakken zo schoon als mogelijk op stof hecht niets.
 
Ik heb net even een nieuwe foto gemaakt, op witte plekken lijkt het alsof de bovenlaag van het bitumen eraf is. Wellicht toch een stuk proberen met koude kleefpasta en dit uitsmeren met een luiwagen ?

90675D8A-7A92-4B2D-B358-B71DB2429B3B.jpeg
 
Als je er iets op smeert, dan goed met een kwast werken en niet met een luieren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan