Droogmachine AEG Lavatherm T500 schakelaar stopt tussentijds

Almenaar

  • #1
Aan allen,

Hoewel ik meestal met hout bezig ben probeer ik vandaag mijn droogmachine te repareren. Wellicht herkent een van jullie het volgende en weet wat het is of nog beter, wat ik daaraan kan doen?

Als ik de droogmachine inschakel op drogen, stand extra droog of kastdroog dan warmt de machine de natte (gecentrifugeerde) was goed op. De schakelaar gaat na enige tijd, naar schatting 40-60 minuten van stand kastdroog naar stand droog. En daar blijft hij staan terwijl hij via twee standen strijkdroog en een stand mangeldroog bij uit zou moeten stoppen.

De was wordt goed warm en droogt dus goed. Maar de schakelaar loopt niet mee naar het einde van het programma en slaat dus ook niet af.

Weet iemand wat dit kan zijn en wat ik hieraan kan doen?
 

HarryO

  • #2
Bedoel je dat hij oneindig door blijft drogen op stand droog ( 3de stand )?
Zo ja zet hem dan 1 klikje verder, maakt hij het programma dan af?
 

Almenaar

  • #3
Hallo HarryO,

Om zeker te weten wat hij nou precies doet heb ik vandaag nog een hele cyclus gedaan.
Mijn eerste opmerking dat hij van 1 naar 2 gaat was niet juist. Bij instellen op extra droog blijft het apparaat eindeloos doordrogen. Na een uur of 2 heb ik de schakelaar naar kastdroog gezet. De was was inmiddels zeer warm en duidelijk drogend. Ook van kastdroog gaat hij niet door naar strijkdroog. Elke stand moet met de hand gedaan worden. De schakelaar komt dus ook niet automatisch op "uit", het programma wordt niet afgemaakt. Na een uur of vier heb ik de droger uitgezet. De was die erin zat was toen beslist droog.

Enig idee waar ik het euvel moet zoeken?
 

HarryO

  • #4
Ik kan geen documentatie van deze machine vinden, maar wel van vergelijkbare modelen.
Er zit op of bij de klok een elektronica module.
Mogelijk zit hier een relais op. Dit relais word aangestuurd door de vochtigheids voeler en laat daarmee de klok weer lopen als de juiste droogheid bereikt is.

Het lijkt er op dat de droger niet door heeft dat de was al droog is omdat bv deze vochtigheids voeler kortgesloten is. De voeler bestaat uit 2 delen. Een sleepcontact die over de trommel heen gaat en een koolborsteltje op de as van de trommel aan de achterkant achter de afscherm plaat.
Haal het sleepcontact van de trommel eens los en kijk wat hij dan doet. De droger zal dan moeten denken dat de was droog is en naar het volgende programma gaan.
 

Almenaar

  • #5
Hallo HarryO,

Dank voor je antwoord en sorry voor mijn trage reactie, er kwam een lekkage aan ons dak tussendoor en dat moest ik eerst doen. Het sleepcontact ga ik binnenkort loshalen. Tot die tijd red ik me met aanzetten en de wekker zetten op 1 tot 1,5 uur. Minder handig maar het functioneert. Ik kom er later graag op terug, echter het wordt nu mooi weer, dus daar ga ik gebruik van maken om schilderwerk en ander dakwerk te doen.

Mvg,

Almenaar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu