Droogbouw vloerverwarming op EPS

Koffiedik

  • #1
Dag allen,

Wij willen droogbouw vloerverwarming gaan plaatsen in onze nieuwe aanbouw.
We zijn van plan de buizen in een EPS-plaat te leggen.
Nu wordt hiervoor normaal gesproken EPS-200 gebruikt.
Ik vraag me af of EPS-100 ook geschikt zou zijn, als we werken met een goede lastenverdeellaag bijvoorbeeld een fermacellplaat of Strongboard FL.
Is dan alsnog EPS-200 (of meer) nodig als onderlaag of zouden we dan ook EPS-100 kunnen gebruiken?

Alvast bedankt!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Wil je de buizen direct in de EPS platen gaan leggen of wil je gebruik maken van het droogbouwsysteem EPS30? Ik neem toch aan dat je de verwarmingsbuizen niet direct in een EPS plaat wilt gaan leggen, maar dat je wel warmtegeleiders gaat toepassen.
EPS 100 heeft een lagere druksterkte dan EPS 200 platen. EPS 100 zou ik niet adviseren wanneer je de vloer nog gaat bedekken met bijv. tegels. (de belastbaarheid van EPS 100 is te laag)
De vloerverwarmingssystemen op basis van EPS zijn in de regel geproduceerd van EPS200
Neem sowieso geen systeem met een buisdiameter minder dan 14mm, bij voorkeur 16 mm. Wat wil je uiteindelijk over het droogbouwsysteem gaan gebruiken als vloerafwerking?
 
Laatst bewerkt:

Koffiedik

  • #3
Om kosten te besparen waren we van plan om geen voorgefreesd vloerverwarmingssysteem te maken, maar zelf in het EPS te frezen en te werken met omegaprofielen. Nu vind ik die wel voor 14 mm maar zo snel nog niet voor 16 mm, klopt dat? En zou het de zaak veranderen als we bovenop ons EPS100 een EPS200-plaat leggen (bijvoorbeeld het EPS-30-systeem), omdat de bovenste laag dan wel drukvast is? Of maakt dat niets uit omdat de lagen daaronder alsnog maar EPS100 zijn?

Qua vloerafwerking twijfelen we nog tussen tegels, linoleum of lamelparket.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Kosten besparen om te frezen in EPS100 en dan losse warmtegeleiders toe te passen zal wel eens flink duurder kunnen worden dan een kant en klaar systeem te gebruiken. De warmtegeleiders zijn onlangs in prijs verdubbeld, dus denk niet meteen dat het voordelig is (en ook EPS platen zijn gestegen in prijs, net als de kant en klare systemen)
Kant en klare systemen i.p.v zelf geknutselde oplossingen, zijn steeds interessanter geworden.

Om EPS100 te gebruiken en daarover EPS200 te gebruiken zou ik afraden: je moet alle lage met dezelfde druksterkte aanleggen. Het systeem wordt net zo drukvast als de slechtste schakel.

Bij toepassen van dunne vloerbedekkingen zoals linoleum, PVC etc zul; je sowieso weer een lasten verdeellaag moeten gebruiken, omdat die materialen een egale onderlaag vereisen om er over te kunnen leggen of verlijmen.
 
Laatst bewerkt:

Koffiedik

  • #5
Dat klinkt logisch inderdaad, dat een bovenlaagje van drukvast materiaal niet kan compenseren voor EPS200 eronder.
Wat het frezen in EPS betreft, het is natuurlijk niet voor niets dat deze systemen kant en klaar bestaan, dus ik had me inderdaad voorbereid op een hoop extra gedoe en/of dat het uiteindelijk niet mogelijk blijkt om het zelf te doen.

De situatie waarin we zitten is dat we aanvankelijk van plan waren EPS100 onder onze nieuw te storten betonvloer te leggen, en op de betonvloer onze droogbouw vvw op te gaan bouwen. Ivm de aansluiting op de fundering zou het mogelijk aantrekkelijker zijn om op i.p.v. onder de betonvloer te isoleren, en we zijn nu zoekende naar een goede vloeropbouw. We hebben de EPS100 al in huis dus vandaar mijn vraag.

Zou deze opbouw met EPS200 wel mogelijk zijn?
Dus van beneden naar boven:
Gewapend betonvloer
EPS200 isolatie (120 mm)
Droogbouw vloerverwarming bijv met EPS30-systeem
Vloerafwerking (indien nodig met lastenverdeellaag).

Of krijgen we dan toch een instabiele vloer omdat er een dikke laag EPS onder ligt zonder tussenliggend dekvloertje oid?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Onder een EPS30 systeem alleen drukvaste isolatie met kPa waarde hoger dan 200 anders loop je de kans op een instabiele ondervloer
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu