Drinkwater zonder waterleiding

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik geef binnenkort workshops in een schuur waarin geen water en geen riolering is (wel elektriciteit). Probleem.

Even afgezien van het gebrek aan riolering: ik ben van plan buiten een 1000 liter tank neer te zetten en het water beschikbaar te maken middels een hydrofoorpomp. Dit water gebruik ik alleen voor de workshop activiteiten want dit is m.i. geen drinkwater en zeker niet als het een tijdje in de tank heeft gezeten.

Voor het drinkwater had ik een watercooler in gedachten. Echter ik zou ook graag drinkwater willen gebruiken voor schoonmaak van keukenblad, de afwas etc en dan gaat het wel hard met die blauwe flessen uit de watercooler. Liefst had ik dus een (aanvullende) drinkwatertank binnen met pomp richting de kraan van een spoelbak. Zelf zat ik te denken aan een 100 liter tank die ik dus zelf moet vullen met jerrycans. Bovendien had ik het liefst ook warm water.

Een combinatie van een drukschakelaar, pomp (geen hydrofoor want het expansievat zuigt m'n tank direct leeg) en een close-in boiler bijvoorbeeld? Ik kom er niet goed uit en vraag me ook af of dit ook allemaal 'zomaar' op elkaar past, qua koppelingen en ook qua waterdruk.

Ik heb ook gekeken naar oplossingen voor een caravan of boot maar kom daar ook niet echt verder, lijkt me allemaal een beetje pietepeuterig en is natuurlijk ook allemaal 12/24 V.

Kan iemand me verder helpen?

Ook andere ideeën zijn ook welkom want het blijft wel een beetje bewerkelijk verhaal om 2 of 3 verschillende bronnen voor al je water te hebben. Alvast bedankt.
 
Kun je niet beter vanaf de woning een waterleiding aanleggen onder de grond.
Ben je meteen van een hoop problemen af.
 
Ik zal er nog een probleem bij doen, nl. wat te doen wanneer het vriest ?
De tank van 1000 liter wordt dan ongeveer 1100 liter door het uitzetten van bevroren water ook wel ijs genoemd.
Bij aanleg van een hydrofoor hebt u een bron nodig om de tank te vullen, de bron moet gespoten worden.
Ook bij een hydrofoor tussen tank en gebruiker hebt u aanvoer van water nodig, dat is met jerrycans niet te doen.
 
@Peter: de schuur staat in niemandsland. Ik ben al blij dat er elektra is.

@Jan: Als ik 10 cm onder de bovenkant een overloop in de tank maak dan zou het met bevriezing wellicht wel meevallen. Wat betreft de vulling van de tank buiten, dit gebeurt met regenwater vanuit de regenpijp. De hydrofoorpomp gebruik ik om het regenwater uit de tank naar binnen te pompen bijvoorbeeld voor handen wassen etc. maar niet als drinkwater.

De vraag gaat dus over de extra tank die ik binnen wil plaatsen en die gevuld moet worden met drinkwater waarna het drinkwater naar de kraan van een keukenblokje/spoelbak gepompt moet worden.

Maar nogmaals als er andere ideeën zijn om het (drink)waterprobleem in deze situatie op te lossen dan graag.

Bedankt voor de reacties trouwens.
 
En al die problemen in een land waar het 30% van de tijd regent. Heb je er al eens gedacht om (een deel van) het probleem met regenwater op te lossen?
 
Hallo Freestyleklusser, zoals ik in de vorige post aangaf wordt een deel van het probleem inderdaad met regenwater opgelost. Het gaat er nu nog om dat ik ook een kleinere (kleiner omdat ik het zelf moet aanvoeren) voorraad drinkwater zou willen hebben voor de afwas, schoonmaken keukenblad, koffie etc. Een watercooler is dan een optie maar dan gaan die grote blauwe flessen er best snel doorheen (a 50 eurocent per liter).
 
Google eens "ecologisch waterfilter" of aanverwante. Er bestaan volgens
mij simpele en goedkope filtersystemen om van regenwater drinkwater te maken.
 
Plaatsing van een tank heeft het risico van bevriezen, water bevriest ook wanneer u 10 cm onder de rand blijft.
Ook het risico van legionella is levensgroot (bedreigend) aanwezig.

Laat een bron spuiten voor al het water dat u nodig bent en leg een pijp aan tot in het bouwwerk, zet er een filter tussen voor drinkwater of liever nog voor al het water.
Een tank hebt u niet nodig wanneer u een hydrofoorinstallatie plaatst, een tank(je) maakt deel uit van een hydrofoorinstallatie.
 
Regenwater lijkt me schoon genoeg om mee schoon te maken. Zorg voor een goed voorfilter en plaats indien mogelijk de tank onder de grond. Dan blijft het water beter van kwaliteit en bevriest het niet. Dan kan je de tank via de hydrofoorpomp aansluiten op een boilertje.

Ik heb ook een 1000lt. vat staan, nu nog boven de grond. Bevriezing valt in de regel mee, maar ik breek wel telkens het ijs via het vulgat. Als je er niet dagelijks komt, zou ik echter dat risico niet nemen.

grtz
Henk
 
Om het bevriezen tegen te gaan hang in je schuur zo'n auqarium luchtpompje. Een slangetje en op de bellenbol op de bodem van de tank. In de tank moet wel een behoorlijke voorraad water zitten en de vorst periode moet niet te koud zijn en lang te duren natuurlijk.
*wgb*
 
Bedankt voor de reacties.

Wat betreft de bron. Ik heb geinformeerd hier in de buurt (Leerdam). Water is ijzerhoudend, kan verkleurd zijn (maar hoeft niet), kan zelfs stinken (maar hoeft niet) maar is zeker niet als drinkwater geschikt. Filteren tot drinkwater gaat zeer fors in de papieren lopen. Kosten van de bron vallen mee (230 ex.) maar het blijft een gok of het voldoende bruikbaar is.

@Henk: ik neem aan dat je met voorfilter bedoeld een filter dat nog voordat het regenwater in de tank komt het meeste vuil (vuildeeltjes vanaf 1 mm tm bladeren) er uit filtert. Kan je me er een aanraden?

@Jan/Henk: Wat is het ergste dat er volgens jullie met bevriezing kan gebeuren? Dat ik dan tijdelijk zonder water zit (kan ik mee leven)? Of dat de tank kapot vriest? Er staan toch heel veel regentonnen opgesteld in Nederland en die bevriezen allemaal.

Misschien wel een aardige tip van Wgb dat aquarium pompje.
 
Het voorfilter is inderdaad om het regenwater te filteren voordat het in de ton komt. Ik heb nu alleen een bladvanger, en dat is te weinig. Dus ik ga ook wellicht op zoek naar een betere. Ik kan daar dus (nog) geen tips over geven. Valt overigens ook zelf te maken...

Je ton kan inderdaad kapot vriezen. Het is de vraag of dit snel gebeurd. Iemand ervaring hiermee? Wellicht zijn de standaard kuubsvaten flexibel genoeg.

Als je de waterkwaliteit goed wilt houden, is het verstandig dat er geen daglicht bij het water kan komen. De ton dus schilderen, omkasten of bij voorkeur ingraven. Dan bevriest ie ook niet meer dus.

grtz
Henk
 
Elders op dit forum las ik dat de tank omhoog kan komen door de grondwaterdruk en dat de tank (een kubus zoals die van Henk) in kan deuken. Ik denk dat dit gevaar inderdaad reeel is.

Is het wellicht een optie om de tank (deels) bovengronds te houden en te isoleren? Tegen bevriezing en tegen legionella. Hoe zouden jullie dat dan doen?
 
Gewoon een regenwateropslagtank in de grond plaatsen met voldoende gronddekking dan komt hij niet omhoog. Het regenwater filtreren via een goed zand/grindfilter. Zo deden we dat vroeger ook en ik heb dat 15 jaar overleefd. Omdat je electra in de schuur hebt, kan je een hydrofoor plaatsen en heb je druk op het water om het zandfilter te spoelen.
Aangezien je het regenwater niet gaat gebruiken voor consumptie, zou ik me te druk maken over de kwaliteit. Je kan het bovendien tegen geringe kosten eens laten controleren bij eeen waterleidingbedrijf. Voor schoonmaakwerk moet bacteriologisch wel OK zijn. Lijkt me geen probleem bij opslag in tank in de grond.
Dakgoten natuurlijk wel 2 keer per jaar schonmaken. Dat water niet naar de tank laten gaan. In de goten mag geen water blijven staan, trekt vogels aan en dus uitwerpselen.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan