Dragende muur op 1e verdieping

Svbeek

 • #1
In verband met het maken van een inloopkast wil ik een deur maken in een halfsteens muur op de 1e verdieping van ons huis. Ik denk zelf dat het geen dragende muur is, want de balklaag van de zolder lijkt op de muren (voor/achterkant van het huis) en op een viertal zware dwarsbalken (zie de 8/18 aantekening) te rusten. Zie de tekening van het huis:


De muur is gemetseld op de houten vloer van de verdieping. Onder de muur zit een dikke stalen balk die het gewicht van de muur draagt en waar een aantal vloerbalken weer op rusten.
Er zijn een aantal muren rondom het trapgat die ook beneden doorlopen, maar het merendeel van de muren op de 1e verdieping niet.

Klopt het dat de constructie van de zoldervloer geheel zelfdragend is? Of denk ik dan te makkelijk?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zie op deze tekening geen vier zware dwarsbalken. Alleen twee spanten, maar die hebben niet altijd een balk aan de onderkant.

  Geef even aan op de tekening waar deze balken zitten en ook waar het gat in de muur moet komen.
   

  Duivelsdoosje

  • #3
  In de foto is waar nu de douche is er eerst een muurkast was met beton gescheiden van de rest van de ruimte. Het is moeilijk om uit je verhaal meteen een juiste beslissing te maken. Wat ik wel begrijp is het stukje dat de muur op de 1ste verdieping wordt ondersteund door een stalen profiel aan de onderzijde dit geeft aan dat het gewicht op dat punt extra steun op dat punt nodig heeft. Ondanks dat dit veel zegt over alles in die lijn eronder niet dragend is. Dus geen steun geeft. Maar het verteld niks over het gewicht dat zich boven aan bevind bij het plafon. Als er nog een verdieping boven zit met een vloer is het erg belangrijk goed op te letten. Je zult dus eerst moeten bepalen of het deel waarin je een gat wil maken deel uit maakt van de draag constructie.
  Je spreekt over een balk van je dak als deze in de gehele lengte wordt ondersteunt aan de onderzijde door een muur is dit altijd een dragende muur.
  Ben je er niet zeker van raad ik aan om het zeker voor onzeker te nemen. Dat is stutten en een dragende balk plaatsen. Zorg ervoor dat je het gewicht boven het deel muur dat weg moet goed wordt ondersteund. Begin dan boven aan weg te halen om balk te kunnen plaatsen.
  Doe dit zo dat aan beide buiten zijde einde van de balk genoeg hiervan wordt ondersteun. Als je balk dan aan beide zijde goed in metselt zou het na mijn mening moeten lukken.Als je een balk wilt stutten gelijk aan de muur. Maak boven aan de directe onder van kant het te stutten deel en de te slopende muur een gat groot genoeg voor de stut balk. Plaats vervolgens aan beide kanten een stutpaal. Suc6
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Vraag een constructeur om advies ipv zomaar wat balken en kolommen aan te brengen!
   

  Svbeek

  • #5
  Hierbij de tekening nogmaals met meer details.


  Rood: dit is de plek waar ik de deur wil maken. Deze muur is op de begande grond niet aanwezig, maar wordt gedragen door een zware stalen balk (grijs) in het plafond van de begane grond.

  Blauw: op deze plekken lopen de muren door op de begane rond

  Geel: dit zijn de zwaren houten balen in het plafond van de 1e verdieping. Deze liggen niet op de zelfde plekken als de muren en lijken alleen op de kopse kanten op de muur te steunen. De kleinere balken van het zolderplafond zijn hier tegen aan bevestigd.

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Waarom plaatst Duivelsdoosje een foto? Of heeft TS twee accounts?

  Als de opening komt in een wand waar een stalen balk onder zit, kan je er voorlopig vanuit gaan dat deze wand dragend is. Het beste is er een deskundige (=constructeur) ter plekke naar te laten kijken.

  Als de wand inderdaad dragend is, heb je ook een berekening nodig voor de vergunning.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu