Draaikiepraam loopt aan

barry1234

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een draaikiepraam (roto) dat eerst niet meer in de kiepstand wilde. Met flink kracht zetten op de hoek linksonder kan ik het raam goed laten aansluiten op het kozijn. Dat kost flink wat kracht en maakt een piepend geluid maar daarna lukt het wel om de kiepstand te openen.

Heel fijn dat ik nu weet wat er mis is maar het raam gaat wel erg stroef dicht. En als ik het raam open in de kiepstand valt deze als het ware weer "naar voren". Om het raam weer goed te sluiten moet ik opnieuw veel kracht zetten linksonder.

Nu weet ik niet goed hoe ik verder moet. Hebben jullie tips om te vinden waar het raam precies aanloopt? Aan het geluid kan ik horen dat het linksonder is, meer links dan onder. Maar of dat dan het kozijn zelf is of 1 van de metalen "sluitingen", dat weet ik niet.

Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Groeten,

Barry

IMG_20230703_202338887_HDR.jpg IMG_20230703_202351583.jpg IMG_20230703_202400810.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Controleer eerst of het draaiende deel nog wel haaks is. Het kan zijn dat de punt linksonder uitgezakt is. Dan moet het glas opgeschoord worden om dit te verhelpen.

Als het draaiend deel wel haaks is: Dan moet je de sluitplaten controleren (moeten in lijn staan en goed vast zitten).

Als laatste ga je de sluitnokken controleren en waar nodig bijstellen.
 

barry1234

  • #3
Bedankt Walker!

Het lijkt erop dat het gehele raam scheeft hangt, de afstand naar de vensterbank is links bijna een halve cm kleiner dan rechts. Ik heb geen idee wat glas opschorren is maar na wat googlen kom ik op allerlei instructiefilmpjes om het glas (opnieuw) te plaatsen. Is dat wat je bedoelt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ja, het juiste werkwoord is trouwens opschoren (met 1 R), maar het wordt ook opklossen genoemd. Bij het opnieuw plaatsen moet je de beglazingsblokjes op de juiste positie plaatsen.

1688503573063.png
 

barry1234

  • #5
Opschoren of opklossen is mij iets te hoog gegrepen dus ik ga op zoek naar een vakman. Maar wel fijn om te weten wat er ongeveer moet gebeuren. Bedankt voor je duidelijke uitleg :prima:

Groeten,

Barry
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu