Draaikiepraam heeft kuren

ste9292

  • #1
Hallo

Ik ben niet erg technisch dus ik ga proberen het probleem zo goed mogelijk uit te leggen.

Het gaat over een draaikiepraam in de woonkamer..
Eigenlijk zijn er 2 problemen:

1) Als ik de raamboom/hendel halverwege draai draait het raam niet alleen maar ook rechtsbovenin gaat hij los zodat het raam wilt kiepen en draaien tegelijk.
Meteen doordraaien naar de kiepstand lukt niet.. dit houdt hij tegen.
Om te kiepen moet ik in deze stand het middenste 'knopje' op de 2e foto indrukken en het raam aan de linker-onderkant als het ware in de kiepstand 'zetten'
Pas dan kan ik de hendel helemaal omhoog draaien en kan hij vast in de kiepstand staan.
Best een gedoe, en om hem weer terug te krijgen moet ik vaak aan de bovenzijde van het raam iets naar beneden drukken zodat het niet het kozijn aanstoot (wat ie in de kiepstand wilt doen en als ik de hendel naar beneden keer steeds minder). Hier zit echter meteen een muur boven en ik krijg geen zicht op de bovenkant v/h raam, laat staan dat ik er een duidelijke foto van kan maken.

2) aan de rechterbovenzijde is een 2e probleem. Zoals op de laatste foto te zien is krijg ik met weinig kracht vingers tussen het kozijn en waar hij vast hoort te zitten. Dit is terwijl het raam dicht en 'op slot' zit. In de slaapkamer heb ik hetzelfde raam en is dit niet mogelijk. Het lijkt me niet echt de bedoeling dat ik het raam(kozijn) zo'n centimeter open kan trekken. En het staat sowieso in deze stand op een kleine opening vergeleken met het identieke raam in de slaapkamer.

Ik heb al erg veel gezocht online. Veel videos waarin het draaikiepraam ook wilt kiepen & draaien, maar elke keer is het opgelost door het middenknopje een keer in te drukken en tegelijk de hendel te bewegen. Helaas helpt dat bij mij niet.

Het is zeker vanaf de bovenkant en rechterkant heel lastig een foto te maken maar als iemand mij kan vertellen wat ik kan proberen is dat erg welkom.
Graag zie ik dat de hendel op half idd draait en op helemaal open kiept en dat het raam ook weer goed sluit rechtsboven (bij de scharnieren wellicht?) zodat ik het niet open kan trekken.

Alle tips zijn welkom en als er meer informatie nodig is lever ik dat graag!

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
 

ste9292

  • #2
niemand helaas een tip,

misschien anders een idee waar ik deze vraag beter kan stellen?
 

Teun65

  • #3
Hoi

Deze ramen hebben wat onderhoud nodig, hier en daar een druppeltje olie op zijn tijd kan geen kwaad.
Er valt veel stof boven op het kozijn en daar zitten bewegende deeltjes die blijven hangen, ff schoonmaken en smeren, doe je gelijk de zijkanten ook even.

Doe het raam dicht, oefen druk uit op het raam draai aan hendel naar boven in de kiepstand, kijk of die alleen kiept zo ja, schoonmaken en smeren, dat doe je ook voor de draaistand....

Als het mee zit hoef je niet te stellen.
 

Teun65

  • #4
Zie hier en daar op de foto wat scheuren in het stucwerk bij kozijn, is het een dakkapel?
Door het zetten (verouderen van het dakkapel) kunnen de ramen nog wel een niet meer waterpas staan ten opzichte van het kozijn, klinkt raar maar dan moet je weer pas stellen dat doe je met de inbus stel schroeven op de schanieren....

Succes
 

ste9292

  • #5
bedankt voor de reactie, ik zal het schoonmaken en smeren. Kan dit ook helpen bij het feit dat het raamkozijn aan de rechterbovenzijde dus niet goed sluit en lichtjes open blijft?

Als ik druk uitoefenen op de hendel gaat ie maar tot halverwege de draai en kiepstand, verder krijg ik hem echt niet

het is een groot raam in de woonkamer, geen kapel, en de scheurtjes in het stucwerk zijn ook alleen daar te vinden, bij de dichte ruiten niet.

Ik zie wel meerdere plekken waar de inbussleutel op gebruikt kan worden maar niets dat iets werkte of het kozijn meer passend maakte
 

Teun65

  • #6
Dat is goed om te horen, geen scheefkozijn dus, de wieltjes die je aan de zijkant van het raam ziet die glijden in een profieltje als je het raam sluit, dan wel in de kiepstand zet, dat hij hij dus boven in ook doen, komt deze niet goed in het profieltje sluit deze dus niet... niet doordrukken want dan gaat deze uit model of er breekt een profieltje... alles is los te krijgen dat dan weer wel... zorgen dat alles weer glijd

Schuurtjes komt dus omdat het raam niet goed sluit, je moet hem staads harder dicht doen... gelijk de andere ramen ook doen...

Oja een beetje olie voor het smeren en overtollige er af halen trekt alleen stof aan.

Smeren kost geld, niet smeren nog meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu