Draagkracht zoldervloer rust op spanten

Hallo allemaal,

Wij zijn bezig met de renovatie van een woning uit 1928. Het plan is om de zolder als volwaardige leefruimte te gaan gebruiken: twee slaapkamers en een klein toilet met wasbak.

Na het strippen van de woning zie ik dat de zoldervloer niet op een dragende binnenmuur rust, maar direct op de dakspanten. De spanten staan om de 1,5 meter en zijn 8 x 20 cm. Daarop liggen vloerbalken van ca. 5 x 18 cm, per overspanning in tweevoud ingebout in de spanten. Zie foto's.

De spanten lijken te rusten op de muurplaat van de buitengevel (steensmuur met een klamplaag, totaal 28 cm dik).

Vraag 1:
Nu we deze vloer zwaarder willen belasten als leefruimte, vraag ik me af of deze constructie extra ondersteuning nodig heeft om te voorkomen dat het gewicht via de spanten het dak naar buiten drukt. Iemand ervaring met dit soort situaties? Of tips hoe je dit goed kunt beoordelen of versterken?

Vraag 2:
Op één van de foto’s is een muur te zien met links een deurkozijn. Deze muur staat wel op een dragende muur eronder.
We willen het kozijn 60 cm naar links verplaatsen. Aan de rechterkant van diezelfde muur komt een opening voor een portaal naar de badkamer. Gezien de staat van het metselwerk overwegen we om dit hele deel te slopen en opnieuw op te bouwen in houtskeletbouw (HSB). Idee is om dit precies onder de horizontale balk van de spant te plaatsen, om zo opnieuw in het hart van de woning kracht van de zoldervloer op te vangen. (het lijkt wel alsof de gording voor 1/3 in de gemetselde muur ligt, dus dat deel laten we waarschijnlijk staan.)

Heeft iemand ervaring met dit soort ingrepen? Is het verstandig om op deze manier de krachten opnieuw te verdelen, of zit ik hier te kort door de bocht? Alle inzichten zijn welkom

Dank alvast!



Scherm­afbeelding 2025-07-08 om 08.56.23.png

Scherm­afbeelding 2025-07-08 om 08.56.29.png

Scherm­afbeelding 2025-07-08 om 08.56.35.png
 
Als dit de "vloerbalk" is, dan is deze vloer niet geschikt als leefruimte. De balk is veel te klein en het spant lijkt ook te klein om vloerbalken te dragen. Laat het controleren door een constructeur. Als de vloer aangepast moet worden, heb je een vergunning nodig.
1751959955069.png


Denk verder ook aan voldoende ventilatie (aan- en afvoer), daglicht, afscheiding rond de trap, isolatie, luchtdichting, enz.
 
Bedankt voor je reactie @IJkenhout

Klopt, deze zijn op die plaats erg smal.
De zolder is nu in twee delen opgeknipt. Daar waar de erg smalle vloerbalk ligt werd alleen gebruikt als opslag. aan de andere zijde (achter de muur) liggen dikkere balken, hier boven stond ook een kamer van 2m bij 2m.

Als het spant te klein blijkt te zijn, heeft dat wel wat gevolgen voor onze plannen. Mogelijkheden om deze te verzwaren/extra te ondersteunen?
 
Als de spanten elke anderhalve meter staan noem ik het een sporenkap. De dwarsbalk die vastgebout zit is de hanebalk. Die is zelden geschikt om vloerbalken op te leggen. Verzwaren van de hanebalk is meestal niet zinvol, omdat dan het hele spant verzwaard moet worden, en de muurplaat mogelijk extra spatkrachten krijgt.

Het is zo wat lastig om het geheel in te schatten. Heb je de constructietekening van de kap en zoldervloer?

Er zijn metselwerk wanden. Als die dragend zijn of gemaakt kunnen worden, kan je wellicht een nieuwe balklaag maken die daarop rusten.
 
@IJkenhout

Helaas geen bouwtekening of contructietekeningen.. Enige wat gevonden is bij het gemeente archief is de volgende bestektekening voor de dakkapel die later geplaatst is.

Hier zie je een deel van de kapconstructie, maar of dit genoeg is om je de duidelijkheid te geven die je nodig hebt?..

De woning is bijzonder hoog. Nok zit op zo'n 12 m



Bekijk recente foto's.jpeg
 
ik verwacht inderdaad dat de horizontale balk die op de foto te zien is, de trekbalk/hanenbalk is die op het spant zit. Op de tekening zie je ook dat de makelaar daar weer op bevestigd is.
 
Altijd mooi die blauwdrukken :love:

Zit die makelaar en de schuine balken er ook nog? Bij elk spant? Als die zijn weggehaald zonder verzwaringen, dan is dit ook nuttig eens door een constructeur na te laten kijken. Die zolder lijkt oorspronkelijk niet bedoeld om te gebruiken.
 
@IJkenhout Zeker! Jammer dat de originele blauwdruk niet meer aanwezig is, die hadden we anders graag willen inlijsten ;)

Ja die zitten er nog! Ook is er aan de binnenkant van de spanten een kruis geplaatst die van linksboven tot rechtsonder doorloopt. Zie onderstaande foto (moet het helaas even doen met de afbeeldingen die ik destijds heb gemaakt)

17d0accd-ed58-42a3-b863-d00d02df3bb3.JPG
 
Die schuine balken zitten dus niet zoals origineel getekend. Het lijkt me verstandig dit door een constructeur te laten bekijken.

Dat raam is alvast te weinig daglicht :wink:
 
@IJkenhout Gaan we doen! Liever wat zekerheid boven onzekerheid.

Ik kwam onderstaande reactie tegen in een soortgelijke forumpost:


"Door af te steunen op de trekplaat breng je al de krachten naar de spantbenen.
De trekplaat van 3,5 meter lang vangt dus de helft van de belasting op.
een vloer van 5 maal 3,5 meter 17,5 m² is dus 8,75 m² die af moet dragen naar de spantbenen.
Zolder vloer is gemiddeld een belasting permanent 0,40 KN voor de vloer en plafond en 0,60 KN voor de verandelijke belasting.
Met elkaar een belasting van 100 kg per m² is dus 875 kg op de spantbenen.
Per spantbeen dus 437,5 kg.
Verstandiger is een balk maken tussen de spantbenen tegen de trekplaat.
Aan de andere zijde van het spant een 2 de trekplaat monteren.
het geheel lijmen en schroeven.
Tegen de onderzijde van het spant een balk van 70 maal de dikte van het spant aanbrengen vanaf de muurplaat tot de dwarsbalk.
Deze ook weer lijmen en schroeven.
Deze twee balken brengen dan de krachten naar de muurplaat/vloer.
Natuurlijk zou je er ook een wandje onder kunnen zetten,en of 2 palen.
Maar dat moet natuurlijk wel kunnen,en deze moeten afdragen op een stevige balk en of muur."

Het idee om eronder een wand onder de trekbalk te plaatsen die draagt, boven de draagmuur. En hierop vloerbalken te leggen die van deze nieuwe wand lopen tot aan de gevel lijkt mij ook nog een optie.?
 
Er zal in de toekomst in alle kamers dakramen geplaatst worden. Ventilatie wordt mechnisch geregeld i.c.m. ventilatieroosters. Isolatie wordt in de vorm van renovatieplaten op het dak aangebracht, streven is een Rd-waarde van 5,45.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan