Vloerbalken vliering op trekplaten?

Gupy

  • #1
Ik zag bij mijn buren dat ze draagbalken van de vlieringvloer gemonteerd hadden op de trekplaten van de dakconstructie.

Het is een 70 jaar oud zadeldakconstruktie met trekplaten en een makelaar tot de nokbalk. Trekplaten zijn 40x130 en 350 lang en zitten in het midden van een 5 mtr breed dak.

Nu hebben ze de vloerbalkjes van 50x150 aan beide zijde tussen de muur en de trekplaten gemaakt met hierop de vloerplaten.

Nu wil ik ook een vliering, maar dit lijkt me geen juiste oplosssing zonder extra ondersteuning lijkt me?

Wat is jullie idee hiervan?
 

StefanD

  • #2
Zo op het eerste gezicht lijkt het inderdaad niet verstandig: je hangt je zoldervloer als het ware op aan een dakconstructie die daar niet voor gemaakt is.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #3
Door af te steunen op de trekplaat breng je al de krachten naar de spantbenen.
De trekplaat van 3,5 meter lang vangt dus de helft van de belasting op.
een vloer van 5 maal 3,5 meter 17,5 m² is dus 8,75 m² die af moet dragen naar de spantbenen.
Zolder vloer is gemiddeld een belasting permanent 0,40 KN voor de vloer en plafond en 0,60 KN voor de verandelijke belasting.
Met elkaar een belasting van 100 kg per m² is dus 875 kg op de spantbenen.
Per spantbeen dus 437,5 kg.
Verstandiger is een balk maken tussen de spantbenen tegen de trekplaat.
Aan de andere zijde van het spant een 2 de trekplaat monteren.
het geheel lijmen en schroeven.
Tegen de onderzijde van het spant een balk van 70 maal de dikte van het spant aanbrengen vanaf de muurplaat tot de dwarsbalk.
Deze ook weer lijmen en schroeven.
Deze twee balken brengen dan de krachten naar de muurplaat/vloer.
Natuurlijk zou je er ook een wandje onder kunnen zetten,en of 2 palen.
Maar dat moet natuurlijk wel kunnen,en deze moeten afdragen op een stevige balk en of muur.
 

Gupy

  • #4
Ik al straks een seen foto maken zoals het bij mij nu is. Ik zit er volgens mij een beetje naast te denken met jouw extra balk. :oops:
 

Cweb

  • #5
Ik heb ook een vlierinkje aan 1 zijde aan trekplaten hangen, maar:

- die vliering is maar 6m2 en amper een meter hoog in de nok
- de spantbenen worden VLAK onder de trekplaten door palen ondersteund (was al zo, maar daardoor komt het gewicht van de vliering er niet bij op de spantbenen, maar op die palen, die zodanig overbemeten zijn dat dat wel goedkomt...)
- ik heb de trekplaten versterkt, door er een stuk massief balk tussen te schroeven, ipv de originele kleine klosjes.
- de andere kant van de balken hangt aan een betonnen muur.
- er ligt alleen licht spul op.
- bij verkoop van het huis trek ik het er waarschijnlijk uit omdat het aan geen enkele bouwnorm voldoet...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Waarom plaatst u dan hoe u het gedaan heeft als het aan geen enkele norm voldoet ?
Het is de bedoeling serieuze en goede adviezen te plaatsen.
 

Flat4ever

  • #7
Wij hadden ook een vliering die afgesteund was op de trekbalk. De trekbalk is van 170*70 hout gemaakt en de overspanning was +- 4 meter. Er was duidelijk te zien dat de trekbalk onder het gewicht was doorgezakt.

We wilden onze vliering opnieuw aan de trekbalk bevestigen en hebben het als volgt opgelost:

Onder de bestaande 170*70 balk een 200*70 balk geplaatst (plafondhoogte was voldoende, tevens komt er een muur onder het spant). Deze balk is mbv 18mm multiplex aan weerszijden verbonden aan de 170*70 en aan de spantbenen. De verbinding is gemaakt met houtlijm en voldoende schroeven waardoor de balken technisch gekoppeld zijn. Op deze balk is de vliering van +- 5,5 bij 4 meter nu afgesteund. Door de koppeling is er nu sprake van een 370*106 mm balk.

Bij mijn beste weten en technisch inzicht zou dit moeten voldoen aan het bouwbesluit. Met zekerheid durf ik het niet te zeggen.
 

Cweb

  • #8
Jan,

Excuus, dat was misschien niet zo zinvol inderdaad.

Ik schets er wel een beeld mee, waaruit de vraagsteller zelf de conclusie kan trekken dat hij er misschien beter niet aan kan beginnen... of misschien zijn bij hem de randvoorwaarden ook wel aanwezig waarbinnen zo'n veredeld schapje verantwoord kan zijn.
 

Cweb

  • #9
Flat4ever,

Begrijp ik het goed dat die flink versterkte trekbalk nog altijd aan de spantbenen hangt, zonder verdere ondersteuning? Dat lijkt me niet goed, omdat het volle gewicht dan nog steeds aan de dakconstructie hangt, in plaats van (direct of indirect) af te steunen op draagmuren. Of de dakconstructie zodanig overbemeten is dat dat kan, is zeer de vraag.

Hoe dik die trekbalk zelf ook is, zonder fatsoenlijke ondersteuning ervan (en dus van de vliering als geheel) voldoet-ie niet aan het bouwbesluit.
 

Flat4ever

  • #10
Je hebt het inderdaad goed begrepen, om het nog wat verder te nuanceren zie ook bijgevoegde foto. De versterkte trekbalk hangt aan de spantbenen, deze worden tegen buiging ondersteunt door de al aanwezige balken (naam even kwijt staan op foto) een 40 a 50 centimeter boven deze balken zit al de verzwaarde trekbalk. Het buigend moment wat zo op kan treden is bijzonder klein, doordat de arm niet groot is.
 

Gupy

  • #11
Hier enkele foto's van de situatie bij mij thuis.




Hier zie je dat er ooit al een extra stuk balk tussen is gezet.


Detail van de huidige trekpaat waar je duidelijk een scheur ziet lopen in het hout.


Ik begrijp dat de bedoeling is dat je alle krachten van de vliering(ophanging) laat uitoefenen op de muren.

Waarschijnlijk zal ik de huidige trekplaten al vervangen voor nieuwe iets grotere. Alleen bedrijp ik dan niet hoe ik de extra krachten die op deze trekplaat/vlieringdrager dan kan laten uitkomen op de vloer. (balk tweede foto) Zonder dus de spantbenen extra te belasten.
 

Bouwstakker

  • #12
Wat is verder de bedoeling met de zolder?? isoleren? bewonen?...?

ik had zelf ook zo'n zolder zijn nu 2 slaapkamers, toilet en inloopkast met hierboven de vliering. ik kom met een vlizo trap boven.
ik heb tussen de gordingen ribben gemonteerd. met constructie lijm en geschroefd. h.o.h. van de balkmaat en heb hier balken aan de zijkant op vast gemaakt. even ter verduidelijking de ribben evenwijdig aan de spantbenen. de balken horizontaal evenwijdig aan de trekplaat. onder de trekplaten heb ik een ribbenwand (44x69) geplaats met constructieveplaat 9mm underlayment aan beide zijden. daarna tussen de ribben isolatie en gips erover heen. de gehele zolder gelijk geïsoleerd.
als je balken op de trekplaten laat rusten komt er veel meer druk op de trekplaten. ik weet ook niet wat de overspanning is van trekplaat tot de muur. dit was bij mij te veel vandaar de balken andersom gelegd.

sc6
 

Gupy

  • #13
Ja ikzou daar graag een grote slaapkamer willen maken die voldoende geïsoleerd is en voorzien is van een vliering voor opslag van de kerstballen enz.
 

Cweb

  • #14
Nu wegen kerstballen gelukkig helemaal niets ;)

Ik denk dat er geen andere goeie manier is (ivm belasting van de spantbenen) dan 1 of meerdere palen onder de trekplaat plaatsen.

@Flat4ever: Ah, zo zit het bij mij inderdaad ook... met steunen onder de spantbenen, zodanig dicht bij de trekbalk dat er geen probleem is. Zulke steunen heeft Gupy helaas niet.

Methode van Bouwstakker verdeelt de kracht over 2 gordingen per kant, om daarna alsnog op de spantbenen te komen, wederom een veel hogere belasting van de dakconstructie dan waar-ie op ontworpen is.
 

StefanD

  • #15
Je zou natuurlijk ook de spantbenen kunnen versterken door er aan de binnenzijde een extra balk tegenaan te monteren. Bij mijn weten wordt een balk 4 keer zo sterk als je hem 2 keer zo hoog maakt, dus het geheel wordt dan een heel stuk sterker.
Als je de trekplanken dan ook nog wat zwaarder uitvoert moet je volgens mij een heel eind komen.

Ik zou dit wel door een constructeur laten narekenen...
 

Cweb

  • #16
Zo maak je de spantbenen stijver, dat lost inderdaad het probleem van doorbuigen op. Maar hoe zijn ze onderaan bevestigd? Ik zie ze daar in de vloer verdwijnen, maar de bevestiging is me niet duidelijk. Ook daar komt het gewicht van de vliering bij. Hoeft geen probleem te zijn, maar wel iets waar naar gekeken moet worden.

Ik zeg het niet graag, maar als palen onder de trekplaten geen optie is, denk ik inderdaad dat het verstandig is als hier even een constructeur bij gehaald wordt. Dan moet namelijk de dakconstructie nader bekeken worden, en dat kunnen wij niet goed (zeker) genoeg van afstand.

Op de gok overal balken tegenaan plakken (terwijl dat misschien helemaal niet nodig is) lijkt me ook niet echt wat.
 

Gupy

  • #17
Op foto 2 zie je dat het spantbeen op een extra vloerbalk uitkomt die weer haaks op de vloerbalken ligt.

Vloerbalken liggen dus evenwijdig aan het spantbeen en de dwarsbalk (waar het spantbeen op staat) ligt gewoon op de vloerbalken. Deze zal een meter of 3 totaal breed zijn.
 

StefanD

  • #18
Er moet uiteraard gekeken worden naar de ondersteuning op de onderliggende verdieping, maar dat moet ook als je gaat steunen met extra palen.
Voordeel van steviger spantbenen is dat die minder in de weg staan, waardoor je meer mogelijkheden overhoudt voor het indelen van de zolder.
 

Gupy

  • #19
Ja idd, een middenbalk zou voor mij de simpelste oplossing zijn, daar in het midden een draagmuur onder de vloer staat.

Hierdoor zou ik al veel draagvermogen over kunnen brengen.

Maar die paal zo midden in de ruimte vind ik toch niet zo netjes....laat staan mijn vrouw.:)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu