Draagbalk plaatsen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij willen graag van een gedeelte van onze bestaande garage een overkapping maken. Hiervoor willen we een muur van 3.10mtr verwijderen en hier een stalen Hae 180 balk in plaatsen die aan beide kanten op een muur ligt. Deze balk zal een een gedeelte van een plat dak dragen. Nu heeft de constructeur, die tevens balkleverancier is, aangegeven dat een balk van 3.50mtr voldoende is om een afstand van 3.10mtr te overbruggen. De balk ligt dan dus 20 centimeter aan beide kanten op de muur. Hij heeft toevallig nog zo'n balk van die afmeting liggen. Nu ben ik benieuwd of 20 centimeter aan weerskanten voldoende is of dat hij graag zijn balk, die hij nog heeft liggen, kwijt wil.
 
Kijkt u even hier in deze tabel kunt verder naar overspannings/gewicht berekeningen, ook de minimale oplegging staat er vermeld.
De balk die u bedoeld is een HEA 180x171 mm / flensdikte 9,5 mm / zielmaat 6 mm
Wilt u zekerheid i.v.m. sneeuwval zou ik kiezen voor een HEB profiel.


Suc6
 
P.S.
Als u goed de parameters invult, ziet u dat het profiel HEA 180 niet in de voorkeurs lijst voorkomt.
 
Bedankt voor uw reactie. Ik heb de tool gebruikt, maar ik heb weinig verstand van de belasting en doorbuiging. Ik ben uitgegaan van een belasting van 3 ton per lopende meter en een doorbuiging van 1/800. Ik concludeer dat met die kengetallen een oplegging van 150mm inderdaad voldoende is. Echter heb ik geen verstand van belasting en doorbuiging etc. De constructeur die ik heb ingehuurd, geeft aan dat een HEA 180 absoluut voldoende is. U adviseert een HEB balk. Is een HEA in dit geval dan niet betrouwbaar/voldoende? Het moet goed en veilig gebeuren.
 
103664_image_2.jpg


Ik zie inderdaad dat de HEA 180 er niet tussenstaat wanneer ik de parameters uit de foto invoer. Ik weet helaas zelf niet of de ingevoerde parameters correct zijn. Hoe weet ik dat zeker?
 
Parameters van boven naar beneden,

1 = Belast
2 = 1
3 = 2
4 = 1/800
5 = 3 10

Met deze P.M. gaat u van het minste uit
Anders even een kleine berekening laten maken door dat bureau
 
Bedankt! zijn deze parameters wel vergelijkbaar met mijn situatie en dus voldoende?

in dat geval voldoet een HEA 200 balk of een HEB 180 balk. Met andere woorden, de voorgestelde balk door mijn constructeur voldoet niet.
 
Met de PM. Ben ik uitgegaan van 1 ton per str. Meter, = 3,1 ton op de balk, bestaande uit dakconstruktie/regenwater/sneeuw enz
ik weet niet hoe groot het dak is wat er op rust, en wat het dak zelf weegt, met al die gegevens, kan u beter misschien even een berekeningetje laten maken door dit bureau of een ander.

Persoonlijk vindt ik een HEA 180 met een ziel van 6mm wat aan de zuinige kant, een HEB 180 heeft een zwaardere flensdikte en een ziel van 8,5 mm, en de overspannings draagkracht komt voor een groot gedeelte uit de ziel.
 
Het is een goede gewoonte op het forum geen werk van anderen te beoordelen, op afstand is niet te zien hoe de constructie in elkaar zit en hoe dik een balk moet zijn, zou een mooie boel zijn als je op afstand en zonder gegevens zoiets zomaar kan adviseren.
 
@Jan

Ik begrijp u opmerking, daarom staat in mijn laatste antwoord  precies wat u steld.
Het is geen afkraken/afkeuren, alleen maar een gewoon advies, daar werd om gevraagd.
Maar ik zal een volgende keer, beter filteren wat ik schrijf.
 
Een belasting van een 10kN/m1 (1 ton =10 kN)is best fors voor een ligger die direct onder het dak zit.

als een houten dak zonder balast weegt ongeveer 0,5 kN/m2


en een doorbuiging van 1/600 is ruim boven de normaal aangehouden waarde (1/250 voor daken)

kortom die tool is erg hufterproof.
ik ben er van overtuigd dat die hea het prima doet.
20 cm oplegging is royaal dat pas je normaal toe als er een paar verdiepingen metselwerk op een ligger staan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan