Draagbalken haaks plaatsen?

RichardB1973

  • #1
Hallo,

Ik ben mij aan het verdiepen in de mogelijkheden om mijn woning uit te breiden. Alvorens ik tekeningen en berekeningen ga laten maken wil ik weten of mijn wensen mogelijk zijn.

Onlangs heb ik mijn keuken verplaatst naar de voorkant van het huis en nu wil ik, naast de aanbouw, de muur tussen woonkamer en (oude) keuken (3m) verwijderen.
Het gaat hier om een draagmuur dus er zal een balk geplaatst moeten worden. Ook wil ik de gehele achtergevel (5,5m) op de begane grond laten vervallen en ook hier een balk laten plaatsen. Nu begrijp ik dat sinds 2013 het niet meer voldoende is om alleen een horizontale balk boven te monteren, maar dat dit een frame moet zijn van minimaal vier delen.
Mijn vraag is of er een mogelijkheid bestaat om beide muren op te vangen zonder dat er een steunpilaar midden in de kamer (op het T stuk dus) komt te staan.

Ter verduidelijking een tekening toegevoegd.

Bij boorbaat dank voor de tips,

Richard

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat kan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Laat dit ter plaatse door een constructeur bekijken en uitrekenen.
Daar is hier op het forum geen veilig en zinnig antwoord over te geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook vóór 2013 was dat al nodig hoor. Je constructeur kan dat uitrekenen. Maar je kan gewoon door met het plannen-maken want dit is constructief vast op te lossen.

De grap van deze verbouwing is dat de aanbouw waarschijnlijk vergunningvrij is. Het uitbreken van de oude achtergevel is dus ook vergunningsvrij. Het weghalen van dat andere wandje is wel vergunningplichtig, maar die balk steunt op een vergunningsvrije :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu